Skip to main content

Deze 31 dingen lieten me in 2021 even ontsnappen aan de pandemie

By december 28th, 2021Schrijftips algemeen

Ik dacht dat ik alleen was. Op een doodgewone dinsdagmiddag in 2021 staarde ik naar het scherm van mijn computer, werkend aan een artikel over een mislukte risotto. En toen, vanuit mijn ooghoek, zag ik dat er iemand schuin achter me stond. Mijn adem stokte in mijn keel. Ik woon namelijk alleen. Er kón helemaal niemand anders in mijn kamer zijn. 

Toen ik omkeek, zag ik mijn vader staan. Hij stak zijn hand op en zei iets, maar dat kon ik niet verstaan. Ik had namelijk mijn nieuwe koptelefoon met noise-cancelling op mijn hoofd. Mijn vader heeft de sleutel van mijn huis, en had zichzelf binnengelaten, omdat ik de bel niet hoorde. 

Op dit ene schrikmomentje na heeft de koptelefoon met noise-cancelling me dit jaar veel goeds gebracht. Toen tijdens corona ongeveer al mijn buren besloten hun huis te gaan verbouwen, had ik geen geluidsoverlast. Ik werkte in opperste concentratie door aan mijn artikelen voor Schrijfvis. 

31 cadeautips aan jezelf

Kortom: aan alle mooie dingen – of het nu koptelefoons zijn, of vaders die op bezoek komen – kleven ook piepkleine nadelen. Maar omgekeerd werkt het gelukkig ook zo: als je goed zoekt, vind je in vervelende zaken (zoals pandemische jaren) ook voldoende lichtpuntjes. 

Hieronder lees je de 33 dingen waaruit het meeste plezier haalde in het coronajaar 2021.  

1 – Dickens-deur
De Sony WH1000XM3: een moeilijke naam, maar een geweldige koptelefoon. Laatst las ik in de biografie van schrijver Charles Dickens dat hij om geconcentreerd te kunnen schrijven een extra deur in zijn huis liet installeren tegen het geluid van buiten. Deze koptelefoon is mijn Charles Dickens-deur. Ik hoor zelfs een boormachine op 5 meter afstand nauwelijks.  

2 – POM
De podcast POM van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth is een zekerheidje, elke vrijdag, ook in een pandemie. Elke week geniet ik van de dynamiek tussen deze twee ondernemers en hun gesprekken over tech, media en entertainment. Het idee voor dit artikel over mijn favoriete dingen in 2021 heb ik schaamteloos gejat van Pfauth, die het op zijn beurt weer pikte van Ryan Holiday

3 – Middernachtbibliotheek
Dit fantasierijke boek laat je ontsnappen uit de realiteit. De hoofdpersoon Nora komt in de Middernachtbibliotheek terecht, een plek tussen hemel en aarde waar je kunt zien op welke vele manieren je leven anders had kunnen lopen.

4 – Huiskamer-pilates
Sinds enkele weken doe ik dit ultrakorte lesje Pilates voor oude, krakkemikkige mannen een paar keer in de week. Mijn zwakke rug voelt daardoor stukken beter aan. 

5 – Ted Lasso
Deze mierzoete serie over een American Football-coach die een Brits voetbalteam onder zijn hoede neemt, transporteert me naar een wereld zonder corona, waar het bijna elke dag kerst is. 

6 – Punselies
Dit zijn mijn lievelingskoekjes al zo lang ik me kan herinneren. Tijdens de pandemie heb ik te veel van deze stroopwafeltjes gegeten.   

7- Day One
Dankzij deze app houd ik sinds kort een dagboek bij. Dat geeft me een verrassend goed gevoel, maar om een heel andere reden dan ik dacht

8- Uggs-sloffen
Een guilty pleasure, deze foeilelijke instappers met wollen voering. Maar mijn voeten vieren feest al ik op koude winteravonden deze pantoffels aantrek. 

9 – MKBHD
Ik heb een zwak voor gadgets en tech. Op dit Youtube-kanaal van Marques Brownlee kijk ik graag naar reviews van dure telefoons, koptelefoons en camera’s – om ze vervolgens niet te kopen.  

10 – Dagelijkse rituelen
Dit boek inspireert me om meer te schrijven. Het zet de schrijfrituelen van bekende auteurs op een rij. Wist je dat Annie MG Schmidt al om 4 uur ‘s ochtends opstond als ze een deadline had? 

11 -Villavibes
Als je single bent, is een pandemie extra ongezellig. Met twee vrienden maakte ik in 2021 verschillende reizen met deze reisorganisatie voor singles. Ik ging tennissen in Kroatië en surfen in Frankrijk. Een aanrader en een waarschuwing: je houdt hier soms ook sociale verplichtingen aan over in de vorm van nieuwe vrienden. Slecht voor je schrijfroutine 😉 

12 – iPhone SE
Deze relatief goedkope smartphone schafte ik aan als tijdelijke oplossing toen ik een veel duurdere iPhone liet vallen. Door het geringe formaat en gewicht ben ik aan deze telefoon gehecht geraakt. Ik wil geen groter en duurder exemplaar meer. En ik kan niet meer zonder de ouderwetse home-button. Heerlijk dat geklik.  

13 – Charlie Chaplin
Ik kende hem van naam, maar op Youtube raakte ik toevallig verstrikt in een geweldige afspeellijst van zijn werk. Zijn filmpjes zijn tijdloos. Iedere schrijver, filmmaker of verhalenverteller kan er veel van leren. Maar het is ook een heerlijk tijdverdrijf voordat je gaat slapen. 

14 – Van Moof S3
Dit is mijn kerstcadeautje aan mezelf: de Tesla onder de fietsen. Ik viel voor het prachtige design, het display op je stang en de boostknop, waarmee je extra snel optrekt bij het stoplicht. Maar de fiets is vooral fantastisch door de app hieronder.

15 – Moofer
Met deze app ontgrendel je de Amerikaanse modus van Van Moof S3. Daardoor haal je opeens met gemak de 32 kilometer per uur. Je kunt zelfs de off-road-modus aanzetten, zodat je met 36 kilometer per uur over de weg flitst. Niet helemaal verantwoord, maar wel leuk (ik zou dit zelf natuurlijk nooit doen).

16 – Dromen opschrijven
Sinds de zomer van 2021 pak ik ‘s ochtends regelmatig mijn telefoon om op te schrijven wat ik in dromenland heb beleefd. Zo kun je ook in een lockdown kun je de raarste dingen beleven met andere mensen (zelfs als die mensen al lang dood zijn). Ik ga hier nog een keer een langer artikel over schrijven. 

17 – Kaarsen
Tot twee jaar terug kocht ik nooit kaarsen. De winterlockdowns hebben me doen inzien hoe veel gezelliger je huis wordt door brandende vlammetjes om je heen. En ze doen me denken aan één van mijn favoriete korte verhalen van Roald Dahl 

18 – Greenland Winter Jacket
Toen ik vorig jaar online nieuwe schoenveters kocht, bestelde ik in een opwelling ook deze jas in dezelfde webshop. Ik viel meteen voor de kleur, de pluche binnenkant en de warme uitstraling. Geen moment spijt gehad. De jas voelt als een tweede huid in de winterkou.  

19 – Brio-webcam
Deze webcam brengt je haarscherp (in 4K) in de huiskamers van vrienden, familie en collega’s. Dankzij deze gadget heb ik in 2021 veel mooie digitale ontmoetingen beleefd. Vorige week kwam de Brio nog van pas tijdens een geïmproviseerd online kerstdiner, vanwege een coronageval. 

20 – Kleurig kussen
Nog iets waar ik het nut nooit van inzag voor de pandemie. Maar mijn huis is nu comfortabeler en gezelliger door kussens voor op de bank en in stoelen. Mijn favoriet is dit exemplaar van Dutchbone.  

21 – Coffee Company
Ik werk graag in de Coffee Company met een cappuccinno binnen handbereik en geroezemoes van andere bezoekers op de achtergrond. Tijden lockdowns kan dat niet. Maar met deze koffiepads proefde ik toch de smaak van mijn favoriete koffietentje. 

22 – Korte verhalen
Soms moest ik lachen, en soms raakte ik ontroerd bij het lezen van de korte verhalen van cursisten in mijn workshop Ontgrendel je verbeelding – schrijf een kort verhaal. Zo schreef één deelnemer een geweldig verhaal over haar ontsnapte konijn. Wil je zelf feedback op een kort verhaal? Ga naar de cursus en kies voor de optie met feedback.

23 – Flexkantoor
Thuiswerken is niet alles. Soms wil ik letterlijk ontsnappen aan de lockdown. Ik had dit jaar abonnementen bij twee flexwerkplekken: Nomadz in Den Haag en het Vakwerkhuis in Delft. Koffie drinken met andere flexwerkers in mijn pauzes bezorgt me bijna altijd inspiratie en een gevoel van verbondenheid. 

24 – Tantra
Je denkt waarschijnlijk meteen aan seks, maar daar heeft tantra maar zeer beperkt mee te maken. Tantra is meditatie-methode waarbij je oefent om minder in je hoofd te zitten, en meer in je lichaam. Ik volgde dit jaar meerdere workshops bij tantraschool Bliss your Body van Wendy Doeleman. Door die sessies pieker ik veel minder. 

25 – Pratende wekker
Het klinkt een beetje zielig, maar ik vind het zelf erg grappig. Als ik ‘s ochtends mijn ogen open doe, praat ik als eerste met mijn wekker. Ik vraag dan met slaperige stem: ‘Hé Google, hoe laat is het?’ Mijn Google Home Speaker geeft dan keurig antwoord. En ik kan meteen een verzoeknummer indienen om de dag mee te beginnen. 

26 – Buitenkunst
Deze zomer ging ik voor het eerst naar Buitenkunst. Dat is een camping waarop je elke dag kunt meedoen aan workshops op het gebied van theater, zang, dans en kunst. De sfeer is fantastisch. Je zit binnen no-time wijn te drinken voor de tent van iemand die je nooit eerder hebt ontmoet. Maar ik herontdekte vooral de fascinatie voor theater die ik als kind al had. 

27 – Monstera
Eindelijk een kamerplant die wel overleeft in mijn slordige huishouden. Ik wil nog wel eens vergeten om planten water te geven. Deze monstera is monsterlijk sterk, en maalt daar niet om. De bladeren met sleufjes zijn prachtig.

28 – First dates
Dit is één van mijn favoriete tv-programma’s. Geweldig dat ze tijdens de pandemie gewoon mensen bij elkaar brachten. Overigens zou ik zelf nooit meedoen aan een date voor de camera. Misschien vind ik het daarom zo leuk om naar te kijken. 

29 – Voetbalpodcast
De AD-voetbalpodcast is een dagelijkse show waarin op vriendschappelijke toon wordt gepraat over de belangrijkste bijzaak ter wereld. Voor mij de perfecte ontsnapping aan al het corona-nieuws. 

30 – Abel
Ik herontdekte dit 21 jaar oude nummer: Onderweg van Abel. Het werd mijn guilty pleasure van 2021. De tekst raakt me op één of andere manier. Het staat bovenin mijn Spotify-lijstjes. De zanger van de band is nu zangleraar, lees hier een interview 🙂

31 – In gesprek met je ouders
Dit boek van René Diekstra gaat over mijn goede voornemen van 2022: in gesprek gaan met mijn ouders. Dat doe ik vaak genoeg, maar ik vraag bijna nooit naar hun verleden. Hoe zijn ze opgegroeid? Wat waren hun verwachtingen van het leven? Wat waren hun moeilijkste tijden en hun mooiste momenten? Ik heb me voorgenomen met allebei mijn ouders zo’n gesprek te voeren in 2022. Want je weet nooit hoe lang het nog kan. En het is het belangrijkste interview van je leven.  

Lees ook:
– Dit zijn de 17 beste cadeaus voor schrijvers
– Dit zijn de beste verhalende podcasts uit Nederland
– Dit zijn in mijn ogen de meest inspirerende podcasts

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast


Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply