Skip to main content

Dit zijn in mijn ogen de 9 beste Nederlandse verhalende podcasts

By februari 19th, 2023Storytelling
podcast

‘Fuck you’. Met die woorden begon mijn verslaving aan spannende, verhalende podcasts. In de afgelopen weken was ik urenlang gekluisterd aan mijn koptelefoon: op de fiets, lopend door de stad, nippend van koffie en liggend in bed.

(Ga hier meteen naar de top 9 van de beste verhalende Nederlandse podcasts)

Ongemerkt krijg ik daarbij allerlei inzichten over storytellingHet beste voorbeeld is de podcast Skye in de Amerikaanse serie Heavyweight, één van de eerste podcasts die ik luisterde. Het gaat over een meisje dat bevriend is met drie andere meisjes. Op een avond doen deze drie vriendinnen iets totaal onverwachts: ze kalken de woorden ‘fuck you’ op de garagedeur van Maria’s ouderlijk huis. Daarna durft Maria nooit meer met deze meisjes te praten. Ruim dertig jaar later besluit ze uit te zoeken waarom haar vriendinnen de scheldwoorden op haar garagedeur kalkten.

Zoek je goede podcasts? Zet dit lijstje in je bookmarks

Dit gegeven hield me bijna een uur aan mijn koptelefoon gekluisterd. Dat kwam vooral door de subtiele opbouw. Je wordt het verhaal ingetrokken door een herkenbaar element (de vriendschap), dan zit je opeens rechtop in je stoel door iets onverwachts (‘fuck you’ op de garagedeur) en vervolgens wordt er een intrigerende vraag opgeworpen: waarom doen haar vriendinnen zoiets?

Natuurlijk zijn er ook Nederlandse en Belgische podcastmakers die de kunst van storytelling tot in detail beheersen. Sterker nog: als je naar een podcast luistert in de je moedertaal maakt een goed verteld verhaal nog meer indruk. In de afgelopen weken heb ik een groot aantal podcasts van Nederlandse makelij verslonden.

Hieronder heb ik de 9 beste Nederlandse podcasts van het moment op een rij gezet. Onderaan vind je nog een paar producties die de lijst net niet hebben gehaald. Ik update dit overzicht met goede Nederlandstalige podcasts elke maand, dus zet deze pagina in je bookmarks. De nieuwste update is mijn recensie van de podcast In de ban van Rian.

(Overigens heb ik zelf ook een podcast. In de Schrijfvis-podcast nemen bekende schrijvers je mee in hun schrijfproces, dit zijn de 6 meest nuttige afleveringen als je zelf een boek of verhaal wil schrijven)

De beste Nederlandse podcasts #1 – El Tarangu

Is de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente opgestaan uit de dood? Om die intrigerende vraag draait de podcast El Tarangu. Het verhaal begint als de Vlaamse wielrenner Lucien van Impe in 2003 een vreemd telefoontje krijgt van zijn oude rivaal Fuente. De Spanjaard wil met hem uit eten om bij te praten. Van Impe gelooft zijn oren niet. Fuente is namelijk al jaren  overleden. Toch zegt hij ja, en ontmoet hij een man die beweert dat hij José Manuel Fuente is. Let op: deze podcast gaat eigenlijk niet over wielrennen of dit ene wonderbaarlijke voorval, maar over bedrog, fantasie, filosofie en levensgeluk.

Waarom goed? 

Virtuoos, dat is het eerste woord wat me te binnen schiet na het beluisteren van de laatste aflevering. El Tarangu is een weergaloze documentaire waarin waarin de makers van audiocollectief Schik anekdotes over oplichters en pathologische leugenaars aan elkaar rijgen, maar tegelijkertijd belichten hoe onze fantasie ons leven juist mooier kan maken. De podcast heeft allure omdat er beroemde wielrenners aan het woord komen, en de interviewers naar Spanje reizen om het verleden tot leven te wekken.

Maar op sommige momenten is El Tarango ook een persoonlijk document. De makers laten bijvoorbeeld een oud-klasgenoot aan het woord, die hen ooit wijsmaakte dat hij kanker had. Waarom liegen mensen soms op deze manier, en is dat per sé iets slechts? Dat is de hoofdvraag in deze unieke podcast, die wel wat langzaam op gang komt (maar de aanhouder wint: vanaf aflevering 3 kon ik niet meer stoppen.). Strikt genomen is deze podcast ook niet Nederlands, maar grotendeels Belgisch. Maar juist dat accent geeft de documentaire nog meer charme.

Luister hier naar de podcast El Tarangu

De beste Nederlandse podcasts #2 – Waarom  

Bjorn, de jeugdliefde van podcastmaker Eva Moeraert, pleegde op 18-jarige leeftijd zelfmoord. Ze was destijds intens verdrietig en geschokt. Maar ze heeft nooit uitgezocht wat er precies is gebeurd. Waarom heeft Bjorn zelfmoord gepleegd? In deze vijfdelige podcastserie reconstrueert ze stap voor stap een bizar verhaal dat eindigt met een sprong van de bovenste verdieping van een hotel.

Waarom goed? 

Deze podcast neemt je stapje voor stapje mee in een mysterieuze schemerwereld die toch voor iedereen herkenbaar is: middelbare scholieren met shirts van Metallica en liedjes waarin de dood wordt verheerlijkt. Eva brengt je steeds een stapje dichter bij een onthutsend antwoord op die ene vraag: waarom koos Bjorn de dood? Was het wel een bewuste keuze?

Luister hier naar Waarom van Eva Moeraert.

De beste Nederlandse podcasts #3 – Laura H.

Laura H is het Zoetermeerse meisje dat in 2016 met haar man afreisde naar het Kalifaat. Ze vluchtte in 2017 en bereikte na een wonderbaarlijke wandeltocht met twee kinderen veilig de grens met Koerdistan. In deze podcast komt ze zelf aan het woord, maar ook haar vader en journalist Thomas Rueb die haar honderden uren interviewde.

Waarom goed?

Als de gedachtewereld van personages gedetailleerd genoeg wordt uitgediept, krijg je begrip voor ze, hoe vreemd hun keuzes ook zijn. Na het luisteren van deze podcast is Laura H geen ‘domme’ Syriëganger meer, maar een meisje met wie je meeleeft tijdens een bloedstollende voettocht door een grensgebied met sluipschutters en tanks.   

Luister hier naar de Nederlandse podcast Laura H

De beste Nederlandse podcasts #4 – De brand in het landhuis

De excentrieke Ewald Marggraff komt in 2003 om het leven bij een brand in zijn gigantische landhuis in Vught. Was het een ongeluk? Of was er meer aan de hand? En waar is zijn collectie kostbare schilderijen en bijzondere munten gebleven? Podcastmaker Simon Heijmans trekt je met poëtische zinnen mee in een zoektocht waarin niets is wat het lijkt.

Waarom goed?

Soms hoef je de hoofdpersonen in een verhaal niet zelf te spreken om het tot leven te laten komen. Heijmans beheerst deze kunst tot in het uiterste. Hij neemt je mee in de wereld van oud geld, corrupte bestuurders, kunst en vervalsers.   

Luister hier naar de podcast De brand in het landhuis.

De beste Nederlandse podcasts #5 – Bob

De dementerende Elisa (84) begint in het verzorgingstehuis opeens te praten over haar jeugdliefde Bob en een kind dat ze zou hebben afgestaan op 15-jarige leeftijd. Haar kinderen hebben dat verhaal nooit eerder gehoord. Bestaat Bob echt of is hij een verzinsel van Elisa’s dementerende brein. De pocastmakers Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar een persoon die misschien wel nooit heeft bestaan.

Waarom goed?

De zoektocht in deze podcast is origineel en bij vlagen surrealistisch. Het verhaal krijgt steeds opnieuw een onverwachte wending. Zijn de herinneringen van Elisa allemaal hersenspinsels, of gaat er een groot drama achter het verhaal schuil? Je zit soms hardop te lachen, maar op andere momenten is het verhaal intens triest. 

Luister hier naar de podcast Bob 

De beste Nederlandse podcasts #6 – De moord op Patrick

Op tweede kerstdag 2002 wordt de 36-jarige tennisleraar Patrick dood aangetroffen in zijn appartement in Heerlen. Hij is vermoord. Zeventien jaar later is het misdrijf nog altijd niet opgelost. Verslaggever Sanne Boer duikt in het leven van Patrick. Wie was hij? In wat voor werelden begaf hij zich? En wat is er precies gebeurd tijdens kerst 2002

Waarom goed? 

Je leert Patrick in deze podcast echt kennen. Stap voor stap reconstrueert Boer de laatste maanden van zijn leven, waarin hij een relatie kreeg met een getrouwde vrouw. Had dat iets met zijn dood te maken? Of kwam de dader uit een hele andere hoek? Terloops leer je van alles over cold cases, oftewel onopgeloste moordzaken. Hoe gaat de politie met deze zaken om? En wat kan er beter?

Luister hier naar De moord op Patrick

De beste Nederlandse podcasts #7 – De kofferbakmoord

In 2017 dobbert de auto van de Ralf Meinema in het Stieltjeskanaal in Drenthe. Zijn levensloze lichaam wordt in de kofferbak gevonden. Ralf is gruwelijk verminkt met een mes. Wat is er gebeurd? Dat is twee jaar later nog steeds niet duidelijk. Twee journalisten van het dagblad van het Noorden duiken in de zaak. Waarom moest Ralf dood?

Waarom goed? 

Dit een podcast zonder tierlantijntjes. Daardoor voelt het verhaal heel ‘echt’ en dichtbij. Het is alsof je zelf aan tafel zit bij de ouders van Ralf, zijn vrienden en de politie. Je leert hem steeds beter kennen. En langzaam bekruipen je allerlei ideeën over wat hij mogelijk te verbergen had.

Luister hier naar de podcast De kofferbakmoord

De beste Nederlandse podcasts #8 – De Blankenberge tapes

In 2013 vindt de politie het levenloze lichaam van Hannah Rentmeester in de duinen.  Ze is op bloederige wijze vermoord en mist gek genoeg één tand. De vriend van Hannah, Robert Josse, is na de moord spoorloos verdwenen.
Als blijkt dat er tien jaar eerder een vrouw op vrijwel dezelfde wijze om het leven is gebracht (ook in de duinen, ook met één ontbrekende tand) begint de politie een zoektocht naar Robert Josse. Is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Waarom goed?

Deze podcast is fictie. Maar het verhaal wordt op zo’n realistische manier verteld dat het soms lijkt alsof je naar een echte moordzaak luistert. Even wennen, maar als je je overgeeft aan de Blankenberge tapes, luister je de drie afleveringen in één ruk uit.

Luister hier naar de podcast De Blankenberge tapes

De beste Nederlandse podcasts #9 – De zwarte dag van Hans

Als je het waargebeurde verhaal in deze podcast tot je neemt, heb je kans dat je licht paranoïde wordt. Een voormalig medewerker van de MIVD, Hans van de Ven wordt thuis dood aangetroffen in bad. Maar er klopt iets niet. Bij hem in huis woont een vrouw die eerder voor oplichting is veroordeeld. Op de dag van zijn dood houdt de politie haar aan, maar ze wordt snel weer vrijgelaten. Er zou geen sprake zijn geweest van moord, Hans zou een natuurlijke dood zijn gestorven. Maar klopt dan wel? Of wil de MIVD deze zaak in de doofpot stoppen?

Waarom goed?

Journalist Bart Voskuil is de verteller en onderzoeker in dit verhaal. Hij blijft nuchter en feitelijk naar de bizarre omstandigheden rond de dood van Hans kijken. In de podcast interviewt hij veel mensen die Hans in de maanden voor zijn dood van dichtbij hebben meegemaakt. Je krijgt een ontluisterend beeld van een man die een vrouw in huis neemt om haar te helpen, maar een paar maanden later toestemming moet vragen om zijn eigen woonkamer te betreden. Later wordt een agenda van de vrouw teruggevonden. Op de dag dat Hans sterft, heeft ze een aantekening gemaakt: ‘zwarte dag voor Hans’. Deze podcast is duister, luguber en ook nog waargebeurd…

Luister hier naar de podcast De zwarte dag van Hans

Deze nieuwe podcasts haalden de lijst net niet:

Er komen veel nieuwe verhalende podcasts uit, maar de echte pareltjes zijn zeldzaam. Hieronder verzamel ik podcasts die ik goed vond, maar die net niet de top 9 hebben gehaald.

#Bonustip 1 – In de ban van Rian

Zou jij je om de tuin laten leiden door Rian van Rijbroek? Deze podcast biedt een fascinerend inkijkje in het leven van deze vrouw die zich voordoet als deskundige op het gebied van cybersecurity en voormalig medewerker van inlichtingendiensten. Ze werd ontmaskerd als fantast na een optreden bij Nieuwsuur en raakte verder in opspraak door haar relatie met ondernemer en miljonair Gerard Sanderink, die ze volledig in haar ban lijkt te hebben.

Waarom staat In de ban van Rian niet in de lijst van beste podcasts?

Dit is een meeslepende analyse van het leven van Rian van Rijbroek en de vele mensen die ze om de tuin heeft geleid. De maker is een gerenommeerde journalist van de regionale krant Tubantia. Ze spreekt met betrokkenen en analyseert de gebeurtenissen op smeuïge manier. Je verveelt je als luisteraard geen moment, ik heb alle afleveringen op één dag geluisterd. Toch blijft het meer een lang luisterartikel dan een verhaal waarin je wordt meegesleurd. De podcastmaker gaat niet op pad en gebruikt weinig spanningsopbouw en verhalende elementen. In de ban van Rian is dus niet echt een verhalende podcast, maar wel een ijzersterke analyse van een nieuwsgebeurtenis.

De beste verhalende podcast #bonustip 2 – De goudschat van Serooskerke

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dde5bf1e5c67baf110c71b8ca413c8f585d457166c415a8d8c32e694d88e063fb5c718366dce0c9f46f2431554c634af2ceb74ca79fc3272798a38f5756dce9c.jpeg.webp

Het Zeeuwse plaatsje Serooskerke is in 1966 even wereldnieuws als drie boeren een schat vinden die bestaat uit ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Wie heeft dit geld ooit in de Zeeuwse klei begraven? En vooral: hoe beïnvloedde de vondst het verdere leven van de boeren?

Waarom niet in de lijst van beste podcasts?

Het verhaal uit Serooskerke spreekt enorm tot de verbeelding. De makers hebben een link met het plaatsje en slagen erin één van de vinders te spreken. Maar… de man werkt niet echt mee. En daardoor blijft deze podcast een beetje aan de oppervlakte. Je wilt weten hoe het de vinder op de schat stuitte, hoe het hem daarna is vergaan. Dat kom je maar mondjesmaat te weten, omdat de stugge Zeeuw weinig wil loslaten. Daardoor wordt deze podcast vooral een geschiedenisles over de mensen die de schat mogelijk hebben begraven. Deze podcast is interessant en goed gemaakt, maar je zit toch niet echt op het puntje van je stoel.

Luister hier naar De goudschat van Serooskerke

Waargebeurde podcast – Bonustip 3 Dr. Bones

Meesteroplichters zijn een dankbaar onderwerp. Je kent misschien de film Catch me if you can waarin Leonardo di Caprio in de huid kruipt van beroepsleugenaar Frank Abagnale (die zich zonder diploma’s uitgaf voor piloot en arts). Deze podcast is de Nederlandse tegenhanger van deze film. Het is het waargebeurde verhaal van Peter B, die jarenlang werkte als patholoog anatoom zonder ooit een opleiding te hebben gevolgd. Verder beweerde hij bewaker van de koningin, professioneel tennisspeler en arts te zijn.

Waarom goed?

Het is fascinerend om betrokkenen te horen vertellen over het web van leugens van Peter B. Hij werkte als patholoog anatoom mee aan de berging van lichamen na verschillende vliegtuigcrashes. Niemand die twijfelde aan zijn achtergrond. Hoewel het verhaal soms wat aan de oppervlakte blijft, zijn de details fascinerend. Zo droeg B. altijd een visitekaartje bij zich met de tekst: ‘Dr. Bones – opens bodies to close cases’.

Luister hier naar de Nederlandse podcast Dr. Bones

De beste Nederlandse podcasts #bonustip 4: De Schrijfvis-podcast

Ja, een stukje zelfpromotie 🙂 In de Schrijfvis-podcast nemen professionele schrijvers je mee in hun schrijfproces zodat jij ervan kunt leren. Luister hier de 6 populairste afleveringen met onder meer een uitgever, schrijfcoach en een literair agent. Mijn persoonlijke favoriet is de eerste aflevering: kinderboekenschrijver Jozua Douglas (hij schreef in 2018 nog het kinderboekenweekgeschenk) over de vraag: hoe schrijf je voor kinderen?

Lees ook:
Handleiding: wat is een podcast eigenlijk?
Dit zijn in mijn ogen de meest inspirerende podcasts voor ondernemers
– Dit is de beste Nederlandse true crime-podcast

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply