Dit zijn in mijn ogen de 9 beste Nederlandse verhalende podcasts

By augustus 15th, 2020Storytelling
podcast

‘Fuck you’Met die woorden begon mijn verslaving aan verhalende podcasts. In de afgelopen weken was ik urenlang gekluisterd aan mijn koptelefoon: op de fiets, lopend door de stad, nippend van koffie en liggend in bed.

(Ga hier meteen naar de top 9 van de beste verhalende Nederlandse podcasts)

(Of lees hier het antwoord op de vraag: wat is een podcast en hoe beluister je er één?)

Ongemerkt krijg ik daarbij allerlei inzichten over storytellingHet beste voorbeeld is de podcast Skye in de Amerikaanse serie Heavyweight, één van de eerste podcasts die ik luisterde. Het gaat over een meisje dat bevriend is met drie andere meisjes. Op een avond doen deze drie vriendinnen iets totaal onverwachts: ze kalken de woorden ‘fuck you’ op de garagedeur van Maria’s ouderlijk huis. Daarna durft Maria nooit meer met deze meisjes te praten. Ruim dertig jaar later besluit ze uit te zoeken waarom haar vriendinnen de scheldwoorden op haar garagedeur kalkten.

Storytelling leren – luister de volgende Nederlandse podcasts

Dit gegeven hield me bijna een uur aan mijn koptelefoon gekluisterd. Dat kwam vooral door de subtiele opbouw. Je wordt het verhaal ingetrokken door een herkenbaar element (de vriendschap), dan zit je opeens rechtop in je stoel door iets onverwachts (‘fuck you’ op de garagedeur) en vervolgens wordt er een intrigerende vraag opgeworpen: waarom doen haar vriendinnen zoiets?

Natuurlijk zijn er ook Nederlandse en Belgische podcastmakers die de kunst van storytelling tot in detail beheersen. Sterker nog: als je naar een podcast luistert in de je moedertaal maakt een goed verteld verhaal nog meer indruk. In de afgelopen weken heb ik een groot aantal podcasts van Nederlandse makelij verslonden. Hieronder heb ik de beste Nederlandse podcasts van het moment op een rij gezet. 

De beste Nederlandse podcasts #1 – El Tarangu

Is de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente opgestaan uit de dood? Om die intrigerende vraag draait de podcast El Tarangu. Het verhaal begint als de Vlaamse wielrenner Lucien van Impe in 2003 een vreemd telefoontje krijgt van zijn oude rivaal Fuente. De Spanjaard wil met hem uit eten om bij te praten. Van Impe gelooft zijn oren niet. Fuente is namelijk al jaren  overleden. Toch zegt hij ja, en ontmoet hij een man die beweert dat hij José Manuel Fuente is. Let op: deze podcast gaat eigenlijk niet over wielrennen of dit ene wonderbaarlijke voorval, maar over bedrog, fantasie, filosofie en levensgeluk.

Waarom goed? 

Virtuoos, dat is het eerste woord wat me te binnen schiet na het beluisteren van de laatste aflevering. El Tarangu is een weergaloze documentaire waarin waarin de makers van audiocollectief Schik anekdotes over oplichters en pathologische leugenaars aan elkaar rijgen, maar tegelijkertijd belichten hoe onze fantasie ons leven juist mooier kan maken. De podcast heeft allure omdat er beroemde wielrenners aan het woord komen, en de interviewers naar Spanje reizen om het verleden tot leven te wekken.

Maar op sommige momenten is El Tarango ook een persoonlijk document. De makers laten bijvoorbeeld een oud-klasgenoot aan het woord, die hen ooit wijsmaakte dat hij kanker had. Waarom liegen mensen soms op deze manier, en is dat per sé iets slechts? Dat is de hoofdvraag in deze unieke podcast, die wel wat langzaam op gang komt (maar de aanhouder wint: vanaf aflevering 3 kon ik niet meer stoppen.). Strikt genomen is deze podcast ook niet Nederlands, maar grotendeels Belgisch. Maar juist dat accent geeft de documentaire nog meer charme.

Luister hier naar de podcast El Tarangu

De beste Nederlandse podcasts #2 – Waarom  

Bjorn, de jeugdliefde van podcastmaker Eva Moeraert, pleegde op 18-jarige leeftijd zelfmoord. Ze was destijds intens verdrietig en geschokt. Maar ze heeft nooit uitgezocht wat er precies is gebeurd. Waarom heeft Bjorn zelfmoord gepleegd? In deze vijfdelige podcastserie reconstrueert ze stap voor stap een bizar verhaal dat eindigt met een sprong van de bovenste verdieping van een hotel.

Waarom goed? 

Deze podcast neemt je stapje voor stapje mee in een mysterieuze schemerwereld die toch voor iedereen herkenbaar is: middelbare scholieren met shirts van Metallica en liedjes waarin de dood wordt verheerlijkt. Eva brengt je steeds een stapje dichter bij een onthutsend antwoord op die ene vraag: waarom koos Bjorn de dood? Was het wel een bewuste keuze?

Luister hier naar Waarom van Eva Moeraert.

De beste Nederlandse podcasts #3 – Laura H.

Laura H is het Zoetermeerse meisje dat in 2016 met haar man afreisde naar het Kalifaat. Ze vluchtte in 2017 en bereikte na een wonderbaarlijke wandeltocht met twee kinderen veilig de grens met Koerdistan. In deze podcast komt ze zelf aan het woord, maar ook haar vader en journalist Thomas Rueb die haar honderden uren interviewde.

Waarom goed?

Als de gedachtewereld van personages gedetailleerd genoeg wordt uitgediept, krijg je begrip voor ze, hoe vreemd hun keuzes ook zijn. Na het luisteren van deze podcast is Laura H geen ‘domme’ Syriëganger meer, maar een meisje met wie je meeleeft tijdens een bloedstollende voettocht door een grensgebied met sluipschutters en tanks.   

Luister hier naar de Nederlandse podcast Laura H

De beste Nederlandse podcasts #4 – Datevermaak

De beste verhalen gaan over liefde. Daarom is deze podcast over online dating en het liefdesleven van drie jonge Amsterdammers zo verslavend. In Datevermaak onderzoeken Lisa, Timo en Lieke wat daten anno 2019 inhoudt aan de hand van hun eigen afspraakjes (meestal via online dating-apps). Waarom is daten vaak zo ingewikkeld? En kun je er beter in worden?

Waarom goed?

De verhalen die Lieke, Timo en Lisa delen uit hun eigen leven zijn grappig, vaak schaamteloos en soms ontroerend. Dat maakt het een feest om naar deze podcast te luisteren. Elke aflevering zit vol met anekdotes en interessante vertelvormen. Zo spreken de makers voor, tijdens (op de wc) en na hun dates audiofragmenten in, die ze in de uitzending laten horen.

Luister hier naar de Nederlandse podcast Datevermaak

De beste Nederlandse podcasts #5 – De brand in het landhuis

De excentrieke Ewald Marggraff komt in 2003 om het leven bij een brand in zijn gigantische landhuis in Vught. Was het een ongeluk? Of was er meer aan de hand? En waar is zijn collectie kostbare schilderijen en bijzondere munten gebleven? Podcastmaker Simon Heijmans trekt je met poëtische zinnen mee in een zoektocht waarin niets is wat het lijkt.

Waarom goed?

Soms hoef je de hoofdpersonen in een verhaal niet zelf te spreken om het tot leven te laten komen. Heijmans beheerst deze kunst tot in het uiterste. Hij neemt je mee in de wereld van oud geld, corrupte bestuurders, kunst en vervalsers.   

Luister hier naar de podcast De brand in het landhuis.

De beste Nederlandse podcasts #6 – Bob

De dementerende Elisa (84) begint in het verzorgingstehuis opeens te praten over haar jeugdliefde Bob en een kind dat ze zou hebben afgestaan op 15-jarige leeftijd. Haar kinderen hebben dat verhaal nooit eerder gehoord. Bestaat Bob echt of is hij een verzinsel van Elisa’s dementerende brein. De pocastmakers Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar een persoon die misschien wel nooit heeft bestaan.

Waarom goed?

De zoektocht in deze podcast is origineel en bij vlagen surrealistisch. Het verhaal krijgt steeds opnieuw een onverwachte wending. Zijn de herinneringen van Elisa allemaal hersenspinsels, of gaat er een groot drama achter het verhaal schuil? Je zit soms hardop te lachen, maar op andere momenten is het verhaal intens triest. 

Luister hier naar de podcast Bob 

De beste Nederlandse podcasts #7 – De moord op Patrick

Op tweede kerstdag 2002 wordt de 36-jarige tennisleraar Patrick dood aangetroffen in zijn appartement in Heerlen. Hij is vermoord. Zeventien jaar later is het misdrijf nog altijd niet opgelost. Verslaggever Sanne Boer duikt in het leven van Patrick. Wie was hij? In wat voor werelden begaf hij zich? En wat is er precies gebeurd tijdens kerst 2002

Waarom goed? 

Je leert Patrick in deze podcast echt kennen. Stap voor stap reconstrueert Boer de laatste maanden van zijn leven, waarin hij een relatie kreeg met een getrouwde vrouw. Had dat iets met zijn dood te maken? Of kwam de dader uit een hele andere hoek? Terloops leer je van alles over cold cases, oftewel onopgeloste moordzaken. Hoe gaat de politie met deze zaken om? En wat kan er beter?

Luister hier naar De moord op Patrick

De beste Nederlandse podcasts #8 – De kofferbakmoord

In 2017 dobbert de auto van de Ralf Meinema in het Stieltjeskanaal in Drenthe. Zijn levensloze lichaam wordt in de kofferbak gevonden. Ralf is gruwelijk verminkt met een mes. Wat is er gebeurd? Dat is twee jaar later nog steeds niet duidelijk. Twee journalisten van het dagblad van het Noorden duiken in de zaak. Waarom moest Ralf dood?

Waarom goed? 

Dit een podcast zonder tierlantijntjes. Daardoor voelt het verhaal heel ‘echt’ en dichtbij. Het is alsof je zelf aan tafel zit bij de ouders van Ralf, zijn vrienden en de politie. Je leert hem steeds beter kennen. En langzaam bekruipen je allerlei ideeën over wat hij mogelijk te verbergen had.

Luister hier naar de podcast De kofferbakmoord

De beste Nederlandse podcasts #9 – De Blankenberge tapes

In 2013 vindt de politie het levenloze lichaam van Hannah Rentmeester in de duinen.  Ze is op bloederige wijze vermoord en mist gek genoeg één tand. De vriend van Hannah, Robert Josse, is na de moord spoorloos verdwenen.
Als blijkt dat er tien jaar eerder een vrouw op vrijwel dezelfde wijze om het leven is gebracht (ook in de duinen, ook met één ontbrekende tand) begint de politie een zoektocht naar Robert Josse. Is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Waarom goed?

Deze podcast is fictie. Maar het verhaal wordt op zo’n realistische manier verteld dat het soms lijkt alsof je naar een echte moordzaak luistert. Even wennen, maar als je je overgeeft aan de Blankenberge tapes, luister je de drie afleveringen in één ruk uit.

Luister hier naar de podcast De Blankenberge tapes

Bonustip: De Schrijfvis-podcast

In de Schrijfvis-podcast nemen professionele schrijvers je mee in hun schrijfproces zodat jij ervan kunt leren. In de eerste aflevering: kinderboekenschrijver Jozua Douglas (hij schreef in 2018 nog het kinderboekenweekgeschenk) over de vraag: hoe schrijf je voor kinderen? Verder leer je van alles over snurkende oma’s, perfectionisme en manieren om een einde van een verhaal te bedenken.

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Luister de Schrijfvis-podcast

Professionele schrijvers nemen je mee in hun schrijfproces zodat jij ervan kunt leren. Aflevering 1: kinderboekenschrijver Jozua Douglas

Online cursus: Topartikel

Wil je meer lezers trekken met je teksten? Volg dan mijn online cursus Topartikel – voor bloggers, tekstschrijvers en iedereen die lezers voor zich wil winnen met goed geschreven artikelen. In de video hieronder leg ik uit wat je leert in de cursus.

Klik op de oranje button hieronder voor meer informatie. Als je je inschrijft, krijg je meteen toegang tot de cursus Topartikel. En vanwege de corona-crisis geef ik je gratis persoonlijke feedback op het eerste artikel dat je met de cursus schrijft.

Online cursus Topartikel - bekijk, betaal en begin

Houd je van creatief schrijven? Volg dan online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog – al 250 mensen gingen je voor!

Lees ook:

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply