Skip to main content
 

E-book

Beter schrijven door schrappen

Met 99 woorden om vaker te schrappen

Kan dit niet korter en krachtiger? Bekruipt die vraag je wel eens als je naar je teksten kijkt. Met het e-book Beter schrijven door schrappen scherp je blogs, artikelen, notities of e-mails razendsnel aan. 

Als schrijver is het lastig om te schrappen in je eigen tekst. Je denkt dat alles wat je schrijft belangrijk is voor je lezers. Als je die ene zin, of dat kleine woordje weghaalt, zullen ze vast niet snappen wat je precies bedoelt, toch?   

Dit e-book helpt je om dat stemmetje in je hoofd terecht te wijzen. Aan de hand van 99 woorden die je vaker kunt schrappen en talloze voorbeeldzinnen zul je inzien dat het tegenovergestelde waar is. Met langdradige teksten loop je een groot risico dat mensen verdwalen in ingewikkelde zinnen, wollige taal en overbodige woorden. Je lezers raken de rode draad van je verhaal kwijt.  

Wil je een tekst afleveren die mensen pakt? Schrappen is dan net zo belangrijk als schrijven. Of je nu een e-mail schrijft voor je werk, een notitie, een rapport of webtekst. 

In dit boekje ontdek je dat kort en krachtig schrijven begint bij belangrijkste bouwstenen van taal: de woorden die je kiest.

Je krijgt in dertien hoofdstukken concrete handvatten om overbodige woorden te schrappen die leiden tot onnodig lange zinnen, afstandelijk taalgebruik en een alsmaar uitdijend verhaal dat aan elkaar hangt van bijzaken. Daardoor ga je met een andere blik naar je eigen werk kijken. Het wordt een tweede natuur om je teksten scherper en pakkender te maken. 

De prijs van het e-book is 12,50. Na betaling, kun je meteen beginnen met lezen.  

Betaal & begin met lezen

(Scroll verder naar beneden voor meer informatie)

ebookschrijfvis

Beter schrijven door te schrappen – wat dit e-book je leert

Je leert in dit e-book bijvoorbeeld welke woorden ervoor zorgen dat je zinnen stoffig en passief gaan klinken, met welke woorden je zinnen uitrekt of onnodig ingewikkeld maakt, en welke woorden lezers van je vervreemden. Maar je ontdekt ook welke onderdelen van je tekst je juist niet moet schrappen. 

De 99 woorden in dit boekje staan natuurlijk symbool voor veel meer woorden. Het hadden er 199 kunnen zijn, of misschien wel 999. De woordenlijst bij elk hoofdstukje had met gemak twee tot tien keer zo lang kunnen zijn. Maar de kracht zit in de beknoptheid. Aan de hand van 99 woorden kan ik je razendsnel bewust maken van de belangrijkste technieken om je teksten korter en vlotter te maken.  

Dit boek beslaat 50 pagina’s. Dat betekent dat je het binnen een een halfuur kunt uitlezen. Ik beloof je dat je die tijd met gemak zult ‘terugverdienen’ als je een tekst wil aanscherpen en inkorten. 

Wat krijg je precies?

  • Een methode met 13 concrete tips om korter en krachtiger te schrijven
  • 99 veelgebruikte woorden die je vaker zou moeten schrappen
  • Talloze voorbeeldzinnen en een oefening waarin je de technieken in de praktijk brengt
  • Inzicht in welke onderdelen van een tekst je juist niet moet schrappen
  • Adviezen die je kunt toepassen op elke tekst: van artikelen tot rapporten, notities en e-mails

Bekijk de video voor meer informatie

Zo reageren mensen op mijn tips

"Wat ik goed vond, was eigenlijk hetzelfde als wat ik goed aan je blog vind: het is down-to earth, praktisch, met hier en daar wat zelfspot een een grapje. Je hebt een duidelijke boodschap, en de flow van de cursus is afhankelijk van de deelnemers, en dat maakt het fijn dynamisch (je zit niet je ppt slides op te dreunen). De schrijfopdrachten waren leuk en verrassend effectief: direct resultaat dus."

Stefan

"Dat je mij ter plekke aan het schrijven kreeg is het grootste compliment. Nergens ga ik direct met een opdracht aan de slag.Ik vroeg me af waarom jou wel lukte wat in andere trainingen weerstand opwekt.De crux zit in je kwetsbaarheid. Je vertelt over je eigen worstelingen en plaatst jezelf naast de cursist, niet erboven. Je vertelde (en ik geloofde), dat het OK was om fouten te maken en kon mijn perfectionisme loslaten. Ik dacht niet na, ging schrijven (huh, dat lukt?) en de wereld is niet vergaan… Dit vind ik de toegevoegde waarde van de cursus. Je over een innerlijke blokkade helpen."

Renee

"De cursus was heel praktisch, waardoor je als deelnemer dus niet constant ‘achterover’ kunt leunen. Dat is heel goed. Verder leg je duidelijk en losjes uit, wat heel fijn is, en had je duidelijk bedacht wat je ons allemaal wilde vertellen."

Xander

"Ik vond het goed dat de cursus heel concreet was. Vrijwel alles was direct bruikbaar en de inhoud was to-the-point. Jouw ‘coaching on the job’ was ook waardevol. Knap hoe je voor iedereen meteen een advies had. Ik heb dan ook een aantal goede tips gekregen. En fijn dat we geen tijd verdeden met obligate voorstelrondjes, maar direct aan de slag gingen met leuke en leerzame informatie."

Janneke

"Toevallig kreeg ik de vraag onder ogen om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent. (Komt uit de positieve psychologie; als je geen context hebt klinkt het misschien zweverig of vaag. Wat het niet is.) Nou, ik ben dankbaar dat ik in staat ben geweest om deze cursusavond te volgen. Kunnen doen wat je leuk vindt is niet altijd vanzelfsprekend."

Ingrid

Waarom zou je advies van deze auteur aannemen?

  • Als freelance journalist weet ik uit ervaring hoe je korte en krachtige teksten schrijft. Zo schreef ik jarenlang korte berichten op Nu.nl, maar ik schreef ook nieuwsberichten voor De Volkskrant en Quest.
  • Ik verdiep me al jarenlang in schrijftechnieken en de werkwijze van goede schrijvers. Het resultaat daarvan is mijn blog Schrijfvis, waar maandelijks 80.000 mensen schrijftips lezen.

 Je kunt e-book Beter schrijven door schrappen voor 12,50. Na betaling kun je meteen beginnen met lezen. Je ontvangt het e-book als PDF en Epub

Betaal & begin met lezen