Skip to main content

Dit zijn in mijn ogen de 5 meest inspirerende podcasts

By mei 19th, 2021Storytelling
podcast-tips-van-schrijfvis

Ik zou hun stemmen uit duizenden herkennen. De presentatoren van mijn favoriete podcasts schallen bijna elke dag door mijn Apple earpods (één van mijn beste cadeaus ooit). De onderstaande vijf shows inspireerden me om dit blog te beginnen, een boek te schrijven en zelf een podcast te starten. Maar ze bieden me ook afleiding en een kijkje in het leven van mensen die ik zelf nooit zal spreken. Dit zijn voor mij de 5 meest inspirerende podcasts.

(Lees ook dit zijn in mijn ogen de 9 beste verhalende Nederlandse podcasts)

Inspirerende podcasts-tips #1 – The Tim Ferriss Show 

Wanneer luisteren: als je inzicht wil in de werkwijze en levenslessen van succesvolle ondernemers, acteurs en sporters. 
Waarom een aanrader?
Je steekt als luisteraar altijd wel iets op van The Tim Ferriss Show. Presentator Tim Ferriss spreekt in deze podcast met schrijvers, wetenschappers en ondernemers over hun levenslessen en inzichten. De onderwerpen zijn extreem gevarieerd (van: hoe ga je om met verdriet en trauma? Tot: hoe koop je bitcoins?). Ferriss werd bekend met zijn boek The 4 hour workweek. Maar hij is ook één van de meest onbevooroordeelde interviewers die ik ken. Veel adviezen van zijn gasten probeert hij zelf uit. En hij verstaat de kunst om kritisch te blijven zonder een geïnterviewde aan te vallen.
Favoriete aflevering: Episode 430 – Elizabeth Gilbert’s creative path
In deze aflevering ontleedt Tim Ferriss het creatieve proces van schrijfster Elizabeth Gilbert, die ook ingaat op de kunst van ‘nee zeggen’. Ik heb na afloop meteen haar boek gelezen, Big magic. 

Inspirerende podcasts-tips #2 Een podcast over media (POM) 

Onderwerp: media en productiviteit
Wanneer luisteren? als je nieuwsgierig bent naar nieuwe apps en technologieën en je de mediawereld beter wil begrijpen. 
Waarom hoort deze podcast bij mijn aanraders? 
Alexander Klopping en Ernst-Jan Pfauth zitten bovenop de nieuwste trends in de wereld van tech en media. Ze bespreken de nieuwste apps & tools die ze zelf gebruiken, maar interviewen ook journalisten en ondernemers. Maar het leukste van deze podcast is de onderlinge dynamiek. Ze lijken wel een getrouwd stel: kibbelend en schertsend praten ze elke week een uur vol. Na een paar afleveringen ken je al hun inside-jokes en voelt het alsof je naar twee goede vrienden luistert. 
Favoriete aflevering: S04E15 – Financiële onafhankelijkheid
In deze speciale aflevering legt Ernst Jan Pfauth uit hoe hij volgens een bekend systeem met de naam FIRE zo snel mogelijk financieel onafhankelijk wil worden. Na deze podcast ga je gegarandeerd anders denken over je eigen uitgaven. 

Inspirerende podcasts-tips #3 Nooit meer slapen 

Onderwerp: Kunst en cultuur
Wanneer luisteren? Als je door een schrijver, kunstenaar of wetenschapper wil worden meegenomen in zijn of haar (werkende) leven.  
Waarom hoort deze podcast bij mijn aanraders? In Nooit meer slapen luister je naar Interviews met een diepgang die bijna niet meer van deze tijd is. De gasten krijgen een uur de tijd om uit te wijden over hun werk, persoonlijk leven, verleden, doelen, angsten en twijfels. Aan het woord komen schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Van schrijver Arnon Grunberg tot rapper Frenna. Nooit meer slapen is eigenlijk een radioprogramma dat ‘s nachts wordt uitgezonden, maar alle afleveringen zijn als podcast te beluisteren.  
Favoriete aflevering: Thomas Rosenboom – 2 juli 2020 
Ik heb weinig schrijvers zich ooit zo kwetsbaar horen opstellen als Thomas Rosenboom in deze aflevering van Nooit meer slapen. Hij praat over eenzaamheid, twijfel, drank en het vinden van geluk en vriendschap. 

Inspirerende podcasts tips #4 – Smart Passive Income Podcast

Onderwerp: online ondernemen 
Wanneer luisteren? Als je van plan bent om een online onderneming op te zetten, of iets wil verdienen met een website of blog.
Waarom een aanrader? Na elke aflevering van SPI raak je gemotiveerder om een blog, podcast, online cursus of YouTube-kanaal op te zetten. Patt Flynn was ooit een architect, maar in de kredietcrisis werd hij ontslagen. Hij zat niet bij de pakken neer, maar begon hij een blog, waarop hij nu een zogenoemd passief inkomen verdient met advertenties, online cursussen. In zijn podcast deelt hij tips en interviewt hij andere online ondernemers over hoe zij online geld verdienen. Elke aflevering bulkt van de tips en aanmoedigingen.
Favoriete aflevering 
SPI 227 – What I wish I’d known before starting my own business
Patt Flynn en andere ondernemers geven 15 tips voor iedereen die een online onderneming wil beginnen. Deze aflevering heeft mij erg geholpen bij het opzetten van Schrijfvis. 

Inspirerende podcast tips #5 – Vink 

Onderwerp: podcasts
Wanneer luisteren? Als je nieuwe podcasts wil ontdekken. 
Waarom hoort deze podcast bij mijn aanraders? In de podcast Vink bespreken de makers elke week drie podcasts aan de hand van fragmenten. Door de wisselwerking tussen de makers is het een feest om naar te luisteren. Het is alsof je aanschuift bij een vrijdagmiddagborrel waarop je tips krijgt voor nieuwe podcasts. De makers zijn presentatrice Milou Brand, redacteur Stan Putman en cabaretier Vincent Bijlo. Via deze podcast kwam ik veel goede verhalende podcasts op het spoor
Favoriete aflevering: #67 In de kop van – Red de millennial – Schrijfvis – De Telekids generatie
Jawel, in deze aflevering van Vink wordt mijn eigen Schrijfvis-podcast besproken. Luisteren dus! 

Bonustip – De Schrijfvis-podcast 

Onderwerp: schrijftips
Wanneer luisteren? Als je een inkijkje wil in het schrijfproces van professionele schrijvers. 
Waarom goed?Dit is natuurlijk pure zelfpromotie, dus ik hou het kort. In de Schrijfvis-podcast doe ik mijn uiterste best om schrijvers, copywriters en journalisten hun schrijfgeheimen te ontfutselen. 
Favoriete aflevering 
S01E01 Kinderboekenschrijver Jozua Douglas over perfectionisme, snurkende oma’s en ontknopingen 
Dit was de eerste aflevering van de Schrijfvis-podcast en qua geluidskwaliteit zeker niet de beste. Maar Jozua Douglas is geweldig: wat een enthousiasme en kennis over het schrijven van kinderboeken! Hij legt bijvoorbeeld uit hoe je het einde van je verhaal kunt vinden in het begin. 

Lees ook:
– Dit zijn de 9 beste verhalende podcasts
Wat is een podcast eigenlijk?
Wat is een blog eigenlijk?

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcastDennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply