Ontgrendel je verbeelding

Workshop korte verhalen schrijven via live video

Misschien ken je dit gevoel: je leest een geweldig boek, of je kijkt een spannende televisieserie. En dan, wanneer je de aftiteling leest, of de laatste pagina omslaat, begin je te dagdromen. Zou je zelf zo’n verhaal kunnen verzinnen en opschrijven?

Een verhaal met unieke personages, een eigen wereld en een zinderende ontknoping? Heb jij dat in je? De kans is groot dat die vraag wel eens door je hoofd is geschoten. En de kans is nog veel groter dat je het idee vervolgens hebt afgeserveerd. Je hebt immers nog nooit een boek geschreven, of een tv-serie. Dat is een vak, een ellenlang proces dat je met vallen en opstaan leert. Je begint niet zomaar aan zo’n verhaal, en je rondt het al helemaal niet in een blauwe maandag af. 

 Als je je hierin herkent, heb je gelijk. Maar ook weer niet. Want je hoeft niet meteen aan een boek of film of televisiescript te beginnen. Er is een andere manier om wel in een paar uurtjes te bijzondere personages, een nieuwe wereld en een ontknoping op papier te zetten. Begin eens met een kort verhaal. 

Een kort verhaal kun je binnen een paar dagen of zelfs binnen een paar uur schrijven, in een flits van inspiratie, of door een paar avonden flink door te typen. Korte verhalen kunnen op talloze manieren ontstaan: door een gek idee dat al een tijdje in je hoofd zit, of door iets dat je hebt gezien op straat, in de trein of vanuit je huiskamer. Talloze schrijvers gingen je voor, en bij sommige leidde hun korte verhaal uiteindelijk alsnog tot een boek of een film. Denk aan Fight Club van Chuck Palahniuk of Alles is Verlicht van Jonathan Safran Foer. 

Aan de andere kant is het schrijven van korte verhalen juist laagdrempelig. Je hoeft er niet rijk of beroemd van te worden, het is een experiment waarvoor iedereen tijd heeft. Je gaat op reis in je eigen hoofd.

 Welk verhaal zit er in jouw verbeelding? Dat ga je te weten komen in deze online workshop die je via een livestream in je huiskamer kunt volgen.op één van de volgende twee data: maandagavond 29 juni (helaas is deze cursus al vol) of donderdagavond 16 juli (20.00 – 21.30 uur) De prijs voor deelname is laag: 19 euro. Ik wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de magie van korte verhalen schrijven. 

Scroll naar beneden voor meer details over de workshop, of schrijf je meteen in voor één van de twee data met de knoppen hieronder. 

Schrijf je in voor de workshop op 29 juni!Schrijf je in voor de workshop op 16 juli!

Wat ga je leren?

Stel je voor dat je niet meer alleen dagdroomt over verhalen schrijven, maar daadwerkelijk aan de slag gaat. Dat je je meer bewust worden van de inspiratie en fantasie die in je schuilt. Binnen een avond kun je een beter gevoel krijgen van hoe je daarmee een kort verhaal vormgeeft.  In de workshop Korte verhalen schrijven zet je de eerste stappen bij het schrijven van een kort verhaal.

Je krijgt handvatten waarmee je jezelf in de juiste staat brengt voor het schrijven. Je experimenteert met inspiratie-routines van bekende schrijvers en oefent om je eigen inspiratie om te zetten in een ruw verhaal met een begin en een einde. Aan het einde van de 1,5 uur durende workshop weet je hoe je uit kleine ingevingen een kort verhaal kunt opbouwen. Je hebt één of meerdere ideeën, een openingsscène en met een beetje geluk ook een plot voor je eerste verhaal. 

Maar je leert vooral om jezelf niet tegen te houden bij het schrijven, en je verbeelding ruimte te geven. Loslaten is het geheim. Alleen met ontspanning en doorzettingsvermogen kan in je hoofd de magie ontstaan die nog is voor het schrijven van een kort verhaal. Of zoals Stephen King schrijft in zijn boek Over Leven en Schrijven:

‘Je kunt het. Je zou het moeten doen, en als je het moedig genoeg bent om te beginnen, zul je het ook doen. Schrijven is magie. Het is net zo goed het water des levens als elke andere vorm van kunst. (…)  Drink het en doe je te goed.’  

Bekijk de video

Zij gingen je voor

"Wat ik goed vond, was eigenlijk hetzelfde als wat ik goed aan je blog vind: het is down-to earth, praktisch, met hier en daar wat zelfspot een een grapje. Je hebt een duidelijke boodschap, en de flow van de cursus is afhankelijk van de deelnemers, en dat maakt het fijn dynamisch (je zit niet je ppt slides op te dreunen). De schrijfopdrachten waren leuk en verrassend effectief: direct resultaat dus."

Stefan

"Dat je mij ter plekke aan het schrijven kreeg is het grootste compliment. Nergens ga ik direct met een opdracht aan de slag.Ik vroeg me af waarom jou wel lukte wat in andere trainingen weerstand opwekt.De crux zit in je kwetsbaarheid. Je vertelt over je eigen worstelingen en plaatst jezelf naast de cursist, niet erboven. Je vertelde (en ik geloofde), dat het OK was om fouten te maken en kon mijn perfectionisme loslaten. Ik dacht niet na, ging schrijven (huh, dat lukt?) en de wereld is niet vergaan… Dit vind ik de toegevoegde waarde van de cursus. Je over een innerlijke blokkade helpen."

Renee

"De cursus was heel praktisch, waardoor je als deelnemer dus niet constant ‘achterover’ kunt leunen. Dat is heel goed. Verder leg je duidelijk en losjes uit, wat heel fijn is, en had je duidelijk bedacht wat je ons allemaal wilde vertellen."

Xander

"Ik vond het goed dat de cursus heel concreet was. Vrijwel alles was direct bruikbaar en de inhoud was to-the-point. Jouw ‘coaching on the job’ was ook waardevol. Knap hoe je voor iedereen meteen een advies had. Ik heb dan ook een aantal goede tips gekregen. En fijn dat we geen tijd verdeden met obligate voorstelrondjes, maar direct aan de slag gingen met leuke en leerzame informatie."

Janneke

"Toevallig kreeg ik de vraag onder ogen om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent. (Komt uit de positieve psychologie; als je geen context hebt klinkt het misschien zweverig of vaag. Wat het niet is.) Nou, ik ben dankbaar dat ik in staat ben geweest om deze cursusavond te volgen. Kunnen doen wat je leuk vindt is niet altijd vanzelfsprekend."

Ingrid

Van wie ga je leren?

Mijn naam is Dennis Rijnvis en mijn schrijfcarriere begon in 2008 met een kort verhaal. Ik won toen de verhalenwedstrijd van het literaire tijdschrift de Brakke Hond met mijn verhaal ‘De verdwijning van meneer Lucasie‘ en ontving een geldprijs van 1250 euro. Op Hebban kun je nog steeds een fragment uit het juryrapport lezen.

Het leidde uiteindelijk tot mijn debuut met een thriller Savelsbos. Het boek werd in 2013 uitgegeven door De Bezige Bij/Cargo en genomineerd voor het beste spannende Nederlandse debuut, de schaduwprijs.

Inmiddels heb ik ook veel ervaring als schrijfdocent. In 2017 richtte ik Schrijfvis op. Deze website met schrijftips wordt nu maandelijks bezocht door 70.000 mensen. Artikelen over korte verhalen vormen een belangrijk onderdeel van de website. Ik analyseerde voor Schrijfvis tientallen korte verhalen en schrijftechnieken van bekende auteurs, zoals Raymond Carver, Ray Bradbury, Roald Dahl, Neil Gaiman en Alice Munro.

Maandag 29 juni – Ontgrendel je verbeelding – Workshop kort verhaal schrijven
Tijdstip: 20:00 uur – 21:30 uur – met uitloop en gelegenheid voor vragen
Via live video –  Cursus is vol

Donderdag 16 juli – Ontgrendel je verbeelding – Workshop kort verhaal schrijven
Tijdstip: 20:00 uur – 21:30 uur – met uitloop en gelegenheid voor vragen
Via live video –  Laatste 3 plekken (na vandaag vermoedelijk uitverkocht)

De introductieprijs van de workshop is 19 euro. Als je hebt betaald, ontvang je een dag van tevoren een mail met een link en toegangscode voor de livestream op de betreffende datum. Let op: de kans om deze workshop voor deze prijs te volgen, krijg je maar één keer. De inschrijving sluit als de groep te groot wordt.

Na de aankoop ontvang je je ticket en factuur in je mailbox.

Heb je vragen? Mail me (dennis (at) schrijfvis punt nl

Schrijf je in voor de workshop op 29 juniSchrijf je in voor de workshop op 11 juni