Skip to main content
 

Ontgrendel je verbeelding

Workshop korte verhalen schrijven - online videocursus

Betaal & begin

Misschien ken je dit gevoel: je leest een geweldig boek, of je kijkt een spannende televisieserie. En dan, wanneer je de aftiteling leest, of de laatste pagina omslaat, begin je te dagdromen. Zou je zelf zo’n verhaal kunnen verzinnen en opschrijven? In deze online videoworkshop ga je er vandaag nog mee aan de slag.

Een verhaal met unieke personages, een eigen wereld en een zinderende ontknoping? Heb jij dat in je? De kans is groot dat die vraag wel eens door je hoofd is geschoten. En de kans is nog veel groter dat je het idee vervolgens hebt afgeserveerd. Je hebt immers nog nooit een boek geschreven, of een tv-serie. Dat is een vak, een ellenlang proces dat je met vallen en opstaan leert. Je begint niet zomaar aan zo’n verhaal, en je rondt het al helemaal niet in een blauwe maandag af. 

 Als je je hierin herkent, heb je gelijk. Maar ook weer niet. Want je hoeft niet meteen aan een boek of film of televisiescript te beginnen. Er is een andere manier om wel in een paar uurtjes te bijzondere personages, een nieuwe wereld en een ontknoping op papier te zetten. Begin eens met een kort verhaal. 

Een kort verhaal kun je binnen een paar dagen of zelfs binnen een paar uur schrijven, in een flits van inspiratie, of door een paar avonden flink door te typen. Korte verhalen kunnen op talloze manieren ontstaan: door een gek idee dat al een tijdje in je hoofd zit, of door iets dat je hebt gezien op straat, in de trein of vanuit je huiskamer. Talloze schrijvers gingen je voor, en bij sommige leidde hun korte verhaal uiteindelijk alsnog tot een boek of een film. Denk aan Fight Club van Chuck Palahniuk of Alles is Verlicht van Jonathan Safran Foer. 

Aan de andere kant is het schrijven van korte verhalen juist laagdrempelig. Je hoeft er niet rijk of beroemd van te worden, het is een experiment waarvoor iedereen tijd heeft. Je gaat op reis in je eigen hoofd.

Welk verhaal zit er in jouw verbeelding? Dat ga je te weten komen in deze online videoworkshop die je op elk moment kunt volgen. Na de betaling krijg je meteen toegang.

Deze workshop kun je op twee manieren volgens: zonder feedback voor 29 euro of mét persoonlijke feedback voor 95 euro (na afloop lees ik dan je korte verhaal, en geef ik je gerichte feedback via mail).

Scroll naar beneden voor meer details over de workshop, of schrijf je meteen door op de knop ‘betaal & begin” te klikken. Je ontvangt dan meteen de link naar de cursus per mail. Vervolgens kun je de cursus volgen wanneer je maar wil, en zo vaak als je wil, een jaar lang. 

Betaal & begin - zonder feedback
Betaal & begin met feedback

Wat ga je leren?

Stel je voor dat je niet meer alleen dagdroomt over verhalen schrijven, maar daadwerkelijk aan de slag gaat. Dat je je meer bewust worden van de inspiratie en fantasie die in je schuilt. Binnen een avond kun je een beter gevoel krijgen van hoe je daarmee een kort verhaal vormgeeft.  In de workshop Korte verhalen schrijven zet je de eerste stappen bij het schrijven van een kort verhaal.

Je krijgt in 7 stappen handvatten waarmee je jezelf in de juiste staat brengt voor het schrijven. Je experimenteert met inspiratie-routines van bekende schrijvers en oefent om je eigen inspiratie om te zetten in een ruw verhaal met een begin en een einde. Aan het einde van deze workshop die je in een uur tot 1,5 uur kunt afronden, weet je hoe je uit kleine ingevingen een kort verhaal kunt opbouwen. Je hebt één of meerdere ideeën, een openingsscène en met een beetje geluk ook een plot voor je eerste verhaal. 

Maar je leert vooral om jezelf niet tegen te houden bij het schrijven, en je verbeelding ruimte te geven. Loslaten is het geheim. Alleen met ontspanning en doorzettingsvermogen kan in je hoofd de magie ontstaan die nog is voor het schrijven van een kort verhaal. Of zoals Stephen King schrijft in zijn boek Over Leven en Schrijven:

‘Je kunt het. Je zou het moeten doen, en als je het moedig genoeg bent om te beginnen, zul je het ook doen. Schrijven is magie. Het is net zo goed het water des levens als elke andere vorm van kunst. (…)  Drink het en doe je te goed.’  

Bekijk de video

Zij gingen je voor

Ik was al een tijdje bezig met het schrijven van een kort verhaal. Het kwam maar niet van de grond. Ik hoopte vooral mijn motivatie om te schrijven terug te vinden door de workshop te gaan volgen. En dat is gelukt! Met name de oefening om een paar gebeurtenissen uit het dagelijks leven te combineren in een verhaal heeft mij erg geïnspireerd. Ik had er al wel over gelezen maar toen dacht ik 'ik doe het wel op mijn manier'. Door deze oefening is er een verhaal in mijn hoofd ontstaan waar ik anders nooit op was gekomen.
De eerste versie heb ik dit weekend geschreven. Daar sta ik zelf echt van te kijken. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd. Ik denk ook dat dat komt doordat ik het dicht bij mezelf heb gezocht (mede dankzij de oefening).

Eke ZollIk heb een eerste versie!

'Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan, zoals dat een kort verhaal een goede oefening is voor het schrijven van een boek, de woord associaties, dat dagelijkse gebeurtenissen de basis kunnen vormen voor een verhaal en ik weet veel meer over dialogen.'

Wilma LuitenVeel nieuwe inzichten opgedaan

'Heel erg goed en inspirerend hoe jij werkt met quotes, citaten, inzichten en adviezen van ‘grote’ schrijvers. Mijn belangrijkste inzicht - of verandering van mijn manier van werken - kwam van Ray Bradbury: schrijf iedere week een kort verhaal, na een jaar zitten er een paar goede tussen. De vermenging van het eigen dagelijks leven met fictie om verbeelding te ontgrendelen is ijzersterk.'

André JanseInspirerend!

Van wie ga je leren?

Mijn naam is Dennis Rijnvis en mijn schrijfcarriere begon in 2008 met een kort verhaal. Ik won toen de verhalenwedstrijd van het literaire tijdschrift de Brakke Hond met mijn verhaal ‘De verdwijning van meneer Lucasie‘ en ontving een geldprijs van 1250 euro. Op Hebban kun je nog steeds een fragment uit het juryrapport lezen.

Het leidde uiteindelijk tot mijn debuut met een thriller Savelsbos. Het boek werd in 2013 uitgegeven door De Bezige Bij/Cargo en genomineerd voor het beste spannende Nederlandse debuut, de schaduwprijs.

Inmiddels heb ik ook veel ervaring als schrijfdocent. In 2017 richtte ik Schrijfvis op. Deze website met schrijftips wordt nu maandelijks bezocht door 70.000 mensen. Artikelen over korte verhalen vormen een belangrijk onderdeel van de website. Ik analyseerde voor Schrijfvis tientallen korte verhalen en schrijftechnieken van bekende auteurs, zoals Raymond Carver, Ray Bradbury, Roald Dahl, Neil Gaiman en Alice Munro.

De prijs van de workshop zonder feedback 29 euro. De workshop is zo ontworpen dat je als vanzelf inspiratie zult opdoen en enthousiast wordt om daadwerkelijk een kort verhaal te schrijven. Al honderden mensen gingen je voor en schreven verhalen die ze soms zelfs publiceerden in tijdschriften.

Je kunt ook kiezen voor het feedback-pakket (95 euro). Dan krijg je éénmalig feedback op een door jou geschreven kort verhaal van maximaal 1500 woorden.  Ik lees je verhaal dan grondig en stuur je een mail met feedback. Dat zijn altijd positieve mails. Maar ik daag je ook met enkele concrete tips en voorbeelden uit om verder te werken aan de opbouw, spanning en personages in je verhaal.

Als je hebt betaald, ontvang je je ticket en factuur in je mailbox. Je kunt de workshop na aanschaf volgen wanneer je maar wil en zo vaak als je wil, een jaar lang. 

Volg de cursus Kort verhaal schrijven en ontgrendel je verbeelding

Betaal & begin zonder feedback
Betaal & begin met feedback