Een online schrijfcursus voelt misschien een beetje eng. Zou je niet beter in een klaslokaal kunnen zitten waar een docent rondloopt, die alles kan uitleggen en met je meekijkt terwijl jij typt? Mijn advies: nee, begin gewoon. Schrijven is als zwemmen. Je leert het door te doen, niet door naar…

De podcast Er is iets vreemds gebeurd doet me denken aan een guilty pleasure uit mijn jeugd. Ik las als scholier vaak stiekem een rubriekje in de Libelle van mijn moeder. De titel was Echt gebeurd. Lezers vertelde in een paar alinea’s over onverklaarbare gebeurtenissen die ze hadden meegemaakt, zoals…

Toen ik voor het eerst naar de true crime-podcast De zaak X van het Algemeen Dagblad luisterde, vervaagde mijn omgeving binnen een minuut. Ik zat onderuitgezakt de bank, maar in mijn gedachten bevond ik me opeens op een plaats delict: een parkeerplaats in een woonwijk in Dordrecht. Daar gebeurt in…

‘Ik probeer lezers binnen te hengelen in een verhaal, en ze niet meer los te laten. Soms houd ik de lezers even boven water, zodat ze spartelen, dan laat ik de lijn weer wat losser, zodat ze het gevoel hebben dat ze vrij zijn, en dan trek ik de lijn…

Als ik de statistieken van mijn podcast bekijk, ben ik altijd een beetje teleurgesteld. Maar is dat terecht? De populairste aflevering van de Schrijfvis-podcast is mijn gesprek met schrijfcoach en auteur Mireille Geus. Ik interview haar in de oude bunker, waar ze vaak zit te schrijven in een schommelstoel om…

Hoe begrijpelijk zijn jouw teksten? Zelf denk je misschien dat de meeste mensen jouw artikelen, mails en rapporten zonder problemen lezen. Maar dat weet je pas zeker als je één van deze drie tools gebruikt om je taalgebruik (B1 of niet?) te checken. Deze tools werken razendsnel, je hoeft niet…

Mogen hoofdpersonen in bekend sprookjes voor kinderen doodvriezen, en worden verminkt en gemarteld? Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen één van de weinige sprookjes die op mij diepe indruk heeft gemaakt als kind. En dat kwam vooral door het schokkende einde. Het verhaal begint vooral verdrietig. Een…

Anton Pieck (1895 – 1987) schreef geen verhalen, maar ontwierp ze met potlood en papier. Als je het sprookjesbos in de Efteling bezoekt, loop je letterlijk door zijn werk heen. En wanneer je daar naar de huisjes en kastelen kijkt, zie je ook hoe hij buiten de lijntjes kleurde. Tenminste, als…

Moet je in interviews open of gesloten vragen stellen? En wat is het verschil precies? In het dagelijks leven bestoken we elkaar vaak onbewust met gesloten vragen, zoals ‘lekker weekend gehad?’, ‘goed geslapen?’, of ‘vind je dit leuk of stom?’ Op dit soort vragen is een beperkt aantal antwoorden mogelijk….

Ken jij die ene interviewtechniek die altijd werkt? Tv-presentator Andries Knevel wel. Toen hij door Sara Berkeljon van de Volkskrant werd geïnterviewd, herkende hij meteen hoe ze hem ‘in de val’ probeerde te lokken. En toch werkte het. Hij kon haar methode niet weerstaan. Berkeljon deed iets simpels: ze liet…

Als je schrijver bent, voelt het misschien een beetje onheilspellend om te chatten met het nieuwe paradepaardje op het gebied van kunstmatige intelligentie, ChatGPT. Deze nieuwe chatbot kan namelijk zelfstandig teksten schrijven op basis van korte aanwijzingen. Universitaire docenten waarschuwen bijvoorbeeld al dat essays van de chatbot bijna niet zijn te…