Skip to main content

Roald Dahl: hoe hij op zijn ideeën voor verhalen kwam

By maart 8th, 2020Boek schrijven
Roald Dahl

‘Wat doe je?’, vroeg mijn moeder.
Ik was negen en staarde in de vlam van een kaars die op tafel stond. ‘Als ik dit lang oefen kan ik straks overal doorheen kijken.’
Ik was bezig in Het Wonderlijke Verhaal van Hendrik Meijer. In dat boek van Roald Dahl verdient een man een fortuin  in het casino omdat hij zichzelf heeft geleerd om door kaarten heen te kijken.

Geen schrijver heeft me vaker op vreemde ideeën gebracht dan Roald Dahl. Zo maakte ik na het lezen van Joris en de Geheimzinnige Toverdrank met een vriendje een toverdrank (met afwasmiddel en chocolademelk) om aan zijn zusje te voeren. Gelukkig bedankte ze voor het aanbod.

Hoe bedacht Roald Dahl zijn bizarre verhalen waarmee hij miljoenen kinderen inspireerde? Hij geeft zelf antwoord in zijn boeken.

Roald Dahl over ideeën

Je weet nooit wanneer een prachtidee plotseling door je hoofd zal flitsen, maar wanneer het komt, grijp je het met beide handen stevig vast en laat je het niet meer los. De truc is het meteen op te schrijven, anders vergeet je het. (…) Zowat ieder verhaal en elk kinderboek dat ik ooit heb geschreven begon als een notitie van een paar zinnetjes in een klein gehavend schriftje, zoals:

Misschien een chocoladefabriek waar fantastische, wonderbaarlijke dingen gemaakt worden,  met een zot mannetje als directeur aan het hoofd?

Dit werd ‘Sjakie en de chocoladefabriek.

Uit Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier – Roald Dahl

 

Over schrijftrucs

“Er is een truc waarvan bijna iedere schrijver gebruikmaakt: hij gebruikt minstens één lang en onbegrijpelijk woord in elk verhaal. Dat brengt de lezer op de gedachte dat de schrijver erg knap en ontwikkeld is.”

Uit De Verhalenmachine (Topklasse en Alle Verhalen) – Roald Dahl

 

Over fantasie

‘Kijk vooral met glinsterende ogen naar de wereld om je heen, omdat de grootste geheimen altijd verborgen zitten op de onwaarschijnlijkste plaatsen. Wie niet in wonderen gelooft, zal ze ook nooit ontdekken.’

– Uit De Minpins – Roald Dahl

 

Over schrijven voor kinderen

“Als als volwassene wilt weten hoe het is om in de wereld van een kind te leven, moet je op handen en voeten gaan kruipen en dat een week volhouden. Dan ontdek je weer dat je op moest kijken tegen al die reuzen, die je altijd maar vertelden wat je wel en niet mocht doen.”

Uit een interview met Sainsnury’s – The Magazine

 

Over de eigenschappen van een schrijver

“Als schrijver moet je aan zeven voorwaarden voldoen:

 1. Je moet een levendige fantasie hebben

 2. Je moet goed kunnen schrijven, daarmee bedoel ik dat je een bepaalde gebeurtenis bij de lezer moet kunnen laten leven. Dat kan niet iedereen. Dat is een talent, dat je hebt of niet.

 3. Je moet doorzettingsvermogen hebben. Met andere woorden, je moet kunnen doorgaan zonder op te geven, uur na uur, dag na dag, week na week, maand na maand.

 4. Je moet een perfectionist zijn. Dat betekent dat je niet tevreden mag zijn met wat je hebt geschreven, totdat je het over en overgeschreven hebt, tot je zeker weet dat je het niet beter kan.

 5. Je moet veel zelfdiscipline hebben. Je werkt alleen. Je bent bij niemand in dienst. Niemand zal je ontslaan als je niet aan het werk gaat, of je een standje geven als je het erbij laat zitten.

 6. Het helpt een hoop als je gevoel voor humor hebt.

 7. Je moet bescheiden zijn. De schrijver die zijn werk geweldig vindt, krijgt moeilijkheden. “

– Uit Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier – Roald Dahl

[heading_block]Roald Dahl

Roald Dahl werd geboren op 13 september 1916 in Oxford. Hij staat bekend als één van de meest excentrieke kinderboekenschrijvers. Zijn verhalen hadden zowel een humoristische kant als een donker randje, waardoor kinderen éb volwassenen ze verslonden. Roald Dahl had verschillende banen voordat hij schrijver werd. Hij werkte onder meer bij een oliemaatschappij en als piloot bij de Britse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. Dahl overleed op 23 april 1990 aan leukemie. Hij is begraven in zijn woonplaats Great Missenden op een heuvel tegenover zijn oude woonhuis ‘Gipsy House’.

De bekendste boeken van Roald Dahl zijn:

 • De reuzenperzik
 • Sjakie en de chocoladefabriek
 • Mathilda
 • Joris en de Geheimzinnige Toverdrank
 • De heksen
 • Daantje en de wereldkampioen
 • Boy: verhalen van kinderjaren [/heading_block]

Lees ook:  7 schrijftips van Stephen King waarmee je iedere tekst aantrekkelijker maakt.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

Leave a Reply