Skip to main content

Waarom je soms wél drie hulpwerkwoorden achter elkaar mag gebruiken

werkwoorden

Zet niet te veel hulpwerkwoorden achter elkaar in één zin. Ik hoor het mezelf zo zeggen in een cursus. Maar vandaag zag ik een briljante zin van iemand die deze regel aan zijn laars lapt 👇🏼

Wacht even, voordat je vanaf nu kwistig met hulpwerkwoorden gaat strooien, eerst een waarschuwing. Meestal graaf je je eigen graf. 

In negen van de tien gevallen schrijf je een gedrocht van een zin met vier werkwoorden op een rij.  In een rapport las ik laatst bijvoorbeeld de volgende zin:

‘De aanvragen ZULLEN MOGEN WORDEN BEHANDELD door verschillende certificeringsinstanties’. Deze zin is wollig en lelijk. Maar..  

Een songtekst van Toontje Lager

Mijn antipathie tegen zinnen met vier opeenvolgende werkwoorden verdween heel even toen ik laatst naar een band uit de jaren tachtig luisterde, Toontje Lager

Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen. Maar één nummer van Toontje Lager, geschreven door Bert Hermelink, kun je bijna niet niet kennen.  

(mag twee keer ‘niet’ in een zin eigenlijk wel?)

Het begint zo: 

Ik stond maar wat te drinken wat te hangen
Ik dacht en keek en dacht wat om me heen

Al vrij snel komt het refrein: 

Stiekem gedanst

Ik heb stiekem met je gedanst, ik hoop dat je het leuk vond. Ik heb stiekem met je gedanst. 

En vlak daarna komt de zin die me opeens opviel: 

Ik denk niet dat je me HEBT ZIEN STAAN KIJKEN

Een zin van tien woorden, met vijf werkwoorden, en dan staan er ook nog eens vier achter elkaar. Toch klinkt het eenvoudig en virtuoos. Het past perfect bij de luchtige toon en sfeer van de rest van het liedje. Kijk maar naar de videoclip hieronder.

Lap taalregels aan je laars

Ik krijg zin om het morgen zelf ook te proberen, een zin schrijven met vier opeenvolgende werkwoorden die toch mooi klinkt. Maar waarschijnlijk kan ik beter naar de boodschap in de slotregels van Bert Hermelink luisteren. 

Misschien kom ik je morgen tegen
Misschien is het wel beter van niet

Kortom: lap regels over schrijven en taal aan je laars. Maar doe het niet geforceerd

*En ik weet, er zijn songteksten met meer werkwoorden, zoals ‘zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, maar dat is een opsomming en geen lopende zin. Dus vandaar dit kleine eerbetoon aan Toontje lager en Bert Hermelink. 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply