Skip to main content

‘Door Ulysses herbeleef ik momenten met mijn vrouw’

By 2 oktober 2023Boeken

‘Ik gaf dit boek, Ulysses van James Joyce, veertig jaar geleden als verjaardagscadeau aan mijn vrouw Karin, die helaas is overleden. Zelf had ik het nog nooit gelezen, daarom ben ik er nu in begonnen.

Het was even moeilijk om in het verhaal te komen door het taalgebruik. Maar ik heb het nu bijna uit, nog zestig pagina’s te gaan. En het heeft me echt gegrepen.’

Arjan over Ulysses van James Joyce

‘Ulysses beslaat maar één dag. Je volgt twee vrienden in Dublin. Hun vriendschap wordt tot in detail beschreven: hoe ze eten, praten, wandelen, spelletjes spelen maar ook een hoerenhuis bezoeken. Je leert ze echt kennen, en raakt op een bepaalde manier aan ze gehecht.

De stijl wisselt steeds, soms is het literair geschreven, dan weer in riddertaal, als een streekroman, in vraagvorm, of als een toneelstuk. Ulysses is natuurlijk een literaire klassieker, maar ik snap waarom veel mensen afhaken.

Het moeilijkste zijn de monologues interieurs, dat zijn lange passages waarin je de gedachten van de hoofdpersonen volgt. Vaak zijn het kromme zinnen, zonder interpunctie. De kunst is om ze niet helemaal te willen begrijpen. Ik lees ze wel, maar op een ander niveau dan de rest van het verhaal.  

Voorlezen in bed

Het mooiste vind ik de scenes die me aan mijn vrouw doen denken. Ze was 27 toen ik haar dit boek gaf, en ze las me destijds passages voor in bed, bijvoorbeeld een bizarre scene waarin de hoofdpersoon ’s ochtends bij zijn ontbijt een niertje bakt, een ouderwets stuk vlees. Die herinneringen kwamen nu weer boven. 

Mijn opdracht voor haar 27e verjaardag staat nog op de eerste pagina: voor mijn lieve Karin op haar 27e verjaardag, 17-12-1981 – van Arjan. Dus ja in zekere zin brengt dit boek me dichter bij haar.

Boekentip

Als ik mensen nog een ander boek mag aanraden: lees De idioot van Dostojevski. Het gaat over een wat simpele man die door zijn onnozelheid mannen voor zich wint en vrouwen aantrekt. Ik heb door het boek een zekere bewondering gekregen voor mensen die heel simpel leven in het hier en nu. 

Lees ook:
– Dit zijn de beste 22 boeken over schrijven

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply