Skip to main content

17 originele cadeaus voor schrijvers (en het meest nutteloze cadeau aller tijden)

By november 20th, 2022Schrijftips algemeen
cadeaus voor schrijvers

Voordat ik mijn lijstje deel met de cadeautips (en dan met name de beste cadeaus voor schrijvers) – eerst aandacht voor het meest zinloze geschenk dat ik ooit ontving. Het heeft een vacht, een usb-stekker en gaat harder lopen als je sneller typt.

Ik kreeg deze USB-hamster voor de grap van collega’s toen ik in 2009 vertrok bij de jeugdkrant Kidsweek. Natuurlijk sloot ik ‘m meteen aan op mijn computer. 

En inderdaad: het pluche diertje stemt zijn drafje keurig af op je schrijftempo (zie filmpje). Ik heb er vijf minuten veel lol van gehad. Na die eerste keer heb ik ‘m nooit meer gebruikt (en laten we eerlijk zijn, het ding heeft ook geen functie).

Cadeaus voor schrijvers en creatievelingen

Als je een cadeau zoekt voor een schrijvende vriend/vriendin of familielid zou ik deze hamster niet aanraden. Het dier ligt op dit moment stof te happen in mijn gangkast. Maar in de afgelopen jaren heb ik ook enkele cadeaus gekregen die me wél hebben geholpen of geïnspireerd bij het schrijven. Ook heb ik zelf enkele aankopen gedaan die ik zonder aarzelen zou aanbevelen als cadeau.
Hieronder een overzicht van beste cadeaus voor schrijvers en andere creatievelingen (als je liever een boek wilt geven, lees dan dit lijstje van de 22 beste schrijfboeken).

(En ik kan het niet laten hier aan zelfpromotie te doen. Mijn online workshop Ontgrendel je verbeelding – schrijf een kort verhaal is ook een perfect cadeautje voor iedereen die van schrijven houdt)

Cadeautip 1- Zoekhulp

Als je creatief bent, is de kans groot dat je ook vergeetachtig bent. Ik leg regelmatig mijn sleutels, telefoon of portemonnee ergens neer, terwijl ik met mijn hoofd nog bij het schrijven ben. Mijn broer gaf me daarom deze tiles, speciale sleutelhangers die je kunt oppiepen met je telefoon. Er zit ook een gps-chip in, zodat je via een app kunt zien waar je je portemonnee of sleutels voor het laatst in je bezit had. (als je je telefoon kwijt bent, kun je die weer met de sleutelhanger oppiepen)

Dit cadeau bespaart me per week zeker tien minuten aan tijd die ik anders kwijt zou zijn aan zoektochten in mijn huis.

Cadeautip 2- Alternatieve printer

Als ik een artikel heb geschreven, vind ik het prettig om de tekst nog eens na te lezen in gedrukte vorm, in plaats van op het scherm. Daarvoor gebruik ik mijn Kobo e-reader, die met e-ink (digitale inkt) de ervaring van gedrukt papier benadert.

Als ik een artikel af heb, sla ik het bestand op als PDF en zet ik het bestand op mijn e-reader die ik zes jaar geleden voor kerst kreeg. Het is voor mij dus een alternatieve printer. Voordeel: de inkt en het papier raken nooit op.

Cadeautips – 3- Creatief koffie drinken

In mijn schrijfpauzes drink ik graag koffie of thee uit een belachelijke mok (zoals deze van Super Mario). Maar deze beschrijfbare mok heeft een extra functie. Je kun er aantekeningen op maken als je even voor het raam staat en bang bent dat je een creatieve ingeving op de terugweg naar je computer weer vergeet.

Cadeautip 4 – Boekenlamp

Welke schrijver wil er nu geen lamp in de vorm van een boek? Dit sfeervolle exemplaar staat in mijn studeerkamer. Steeds als ik naar de lamp kijk, word ik herinnerd aan datgene waaraan ik werk: een roman.

Cadeautip 5 – Slimme pen

Voor het opnemen van interviews gebruik ik de betaalde app Recordium. Handig is dat je in je opnames met merktekens en notities kunt aangeven op welk moment er iets belangrijks wordt gezegd. Liever nog zou ik deze Livescribe pen proberen, die niet alleen opneemt maar je uitgewerkte aantekeningen direct naar je computer stuurt. Je kunt zelfs teksten koppelen aan de geluidsopname. De prijs is mij alleen wat te hoog.

Cadeautip 6 – Ouderwetsche notities

Leuk zo’n slimme pen, maar er is natuurlijk niets mis met ouderwetse notitieboekjes zoals deze. Mooi idee dat een schrijver als Roald Dahl dit soort boekjes ook gebruikte om zijn geweldige ideeën in op te schrijven.

Cadeautip 7 – Tweede scherm

Ik kreeg twee jaar terug het idee dat mijn rug krom groeide van al het schrijven op een laptop. Daarom sluit ik nu vaak dit betaalbare maar heldere scherm aan op mijn Macbook air.

Cadeautip 8 – Sokken voor boekenwurmen

Stel je voor dat je je voorliefde voor schrijven en boeken kunt laten zien met één simpele beweging: het optillen van je broekspijp. Dat kan met deze sokken, waarop illustraties van boeken zijn geborduurd; de ultieme cadeautip voor mensen die naar het boekenbal gaan.

Cadeautip 9 – Brainstormen

Als je inspiratie nodig hebt voor een boek of een kort verhaal kun je natuurlijk onder de douche gaan staan. Maar met deze Writers toolbox wordt brainstormen een stuk leuker. Ik kwam ermee in aanraking tijdens een schrijfcursus in Schotland. Sommige oefeningen gebruik ik nog steeds.

*Cadeautip 10 – Ouderwets typen

Deze tip is er één in de categorie USB-hamster. Veel gebruiken zul je ‘m niet. Maar ik vind deze USB-typmachine uit de jaren vijftig te leuk om niet te vermelden in dit lijstje met cadeaus voor schrijvers.

Cadeautips – 11 – Magische stekkerdoos

Iedere schrijver die veel op pad is kent het probleem: je hebt je in een koffietentje geïnstalleerd met je laptop, maar je batterij is bijna op, en het dichtstbijzijnde stopcontact is net te ver weg. Met deze Powercube kun je gewoon blijven zitten waar je zit en naast je laptop ook je telefoon opladen via de handige USB-uitgangen. De stekkerdoos past makkelijk in je tas en ziet er ook nog eens hip uit.

Cadeautips – 12 – Snellader voor alle tefoons

Mijn iPhone wordt wat ouder. Ik moet ‘m vaak een keer extra opladen. Met deze adaper van het Chinese merk Anker gaat dat in sneltreinvaart en het apparaat is een stuk goedkoper dan de snelladers van Apple.

Cadeautip 13 – Draadloze muis

Als je vaak op je laptop werkt, ben je waarschijnlijk gewend aan je trackpad. Zelf vond ik het een verademing om dit jaar weer met een muis te gaan werken. Goed voor je houding, want je zit vaak al verkrampt genoeg tijdens het schrijven. Geef de arm waarmee je de muis bedient wat ruimte met dit comfortabele cadeau voor schrijvers.

Cadeautip 14 – Stresswereldbol

Soms zit je vast bij het schrijven van je stuk. Ik vind het dan heerlijk om de wereld even fijn te knijpen. Deze stressbal heeft me al vaak door een writer’s block heen geholpen. Kortom: één van de meest therapeutische cadeautips voor schrijvers.

Cadeautips – 15 – Draadloze oordopjes

Eerlijk is eerlijk: ik vond de prijs voor de draadloze oordopjes van Apple belachelijk hoog. Toch was het misschien wel mijn beste aankoop van 2019. Ik vind het heerlijk om me tijdens het schrijven, maar ook op de fiets, in de trein of tijdens wandeling te laten inspireren door verhalende podcasts en muziek. Hoe onzinnig ik draadloze oordopjes in eerste instantie ook vond, ik zou niet meer terug willen naar dopjes aan draadjes die steeds achter het stuur van mijn fiets blijven haken 😉

16 – Lezen maar

Boeken zijn natuurlijk de ultieme cadeaus voor schrijvers. Kies gewoon één van deze 22 schrijfboeken en je zit altijd goed met je cadeau.

17 – Enkeltje verbeeldingskracht – workshop kort verhaal

Met mijn workshop Schrijf een kort verhaal – ontgrendel je verbeelding stuur je iemand voor een zacht prijsje op reis in zijn of haar eigen verbeelding. De cursus staat bol van de schrijftechnieken die bekende schrijvers gebruiken om hun fantasie te prikkelen. Nog een voordeel: je kunt deze online cursus ook op het allerlaatste moment nog aanschaffen. Je ontvangt meteen de inloggegevens, die je vervolgens zelf in een cadeaupapiertje kunt stoppen 😉

workshop kort verhaal schrijven

Lees ook:
– Dit zijn de 9 beste online tools voor schrijvers
– Wanbetalers? Zo schrijf je een goede betalingsherinnering

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

 • Marja schreef:

  Hi Dennis, heb je deze set al gezien?
  Het lijkt wel tovenarij: op je laptop of iPad verschijnt de tekst die je in een ‘gewoon’ notitieboekje opschrijft.
  En toch ben ik nog niet verleid om de set te kopen. De prijs is niet magisch genoeg 🙂

  https://www.moleskine.nl/product/moleskine-plus-smart-writing-set/202706/

  Fijne dag!

  Marja

 • Sandra Westerkamp schreef:

  Leuke tips! Op mijn verlanglijstje stond een bambook, een herbruikbaar notitieboek waarin je kunt schrijven en vervolgens je aantekeningen met een app kunt digitaliseren. The best of both worlds als je het aan mij vraagt. Sinterklaas heeft hem gisteren door de schoorsteen gegooid, ik kan niet wachten hem uit te testen.

Leave a Reply