12 originele cadeaus voor schrijvers (en het meest nutteloze cadeau aller tijden)

Door december 6th, 2017 Schrijftips algemeen
cadeaus voor schrijvers

Voordat ik mijn lijstje deel met de beste cadeaus voor schrijvers: eerst aandacht voor het meest zinloze geschenk dat ik ooit ontving. Het heeft een vacht, een usb-stekker en gaat harder lopen als je sneller typt.

Ik kreeg deze USB-hamster voor de grap van collega’s toen ik in 2009 vertrok bij de jeugdkrant Kidsweek. Natuurlijk sloot ik ‘m meteen aan op mijn computer. En inderdaad: het pluche diertje stemt zijn drafje keurig af op je schrijftempo (zie filmpje). Ik heb er vijf minuten veel lol van gehad. Na die eerste keer heb ik ‘m eigenlijk nooit meer gebruikt (en laten we eerlijk zijn, het ding heeft ook geen functie).

Cadeaus voor schrijvers

Als je een cadeau zoekt voor een schrijvende vriend/vriendin of familielid zou ik deze hamster niet aanraden. Het dier ligt op dit moment stof te happen in mijn gangkast. Maar in de afgelopen jaren heb ik ook enkele cadeaus gekregen die me wél hebben geholpen of geïnspireerd bij het schrijven. Ook heb ik zelf enkele aankopen gedaan die ik zonder aarzelen zou aanbevelen als cadeau.

Hieronder een overzicht van beste cadeaus voor schrijvers (als je liever een boek wilt geven, lees dan dit lijstje van de 22 beste schrijfboeken).

Cadeautip 1- Zoekhulp

Als je creatief bent, is de kans groot dat je ook vergeetachtig bent. Ik leg regelmatig mijn sleutels, telefoon of portemonnee ergens neer, terwijl ik met mijn hoofd nog bij het schrijven ben. Mijn broer gaf me daarom deze tiles, speciale sleutelhangers die je kunt oppiepen met je telefoon. Er zit ook een gps-chip in, zodat je via een app kunt zien waar je je portemonnee of sleutels voor het laatst in je bezit had. (als je je telefoon kwijt bent, kun je die weer met de sleutelhanger oppiepen)

Dit cadeau bespaart me per week zeker tien minuten aan tijd die ik anders kwijt zou zijn aan zoektochten in mijn huis.

Cadeautip 2- Alternatieve printer

Als ik een artikel heb geschreven, vind ik het prettig om de tekst nog eens na te lezen in gedrukte vorm, in plaats van op het scherm. Daarvoor gebruik ik mijn Kobo e-reader, die met e-ink (digitale inkt) de ervaring van gedrukt papier benadert.

Als ik een artikel af heb, sla ik het bestand op als PDF en zet ik het bestand op mijn e-reader die ik zes jaar geleden voor kerst kreeg. Het is voor mij dus een alternatieve printer. Voordeel: de inkt en het papier raken nooit op.

Cadeautip 3- Creatief koffie drinken

In mijn schrijfpauzes drink ik graag koffie of thee uit een belachelijke mok (zoals deze van Super Mario). Maar deze beschrijfbare mok heeft een extra functie. Je kun er aantekeningen op maken als je even voor het raam staat en bang bent dat je een creatieve ingeving op de terugweg naar je computer weer vergeet.

Cadeautip 4 – Schrijverstoiletpapier

In het huis van een echte schrijver is ook op het toilet wat te lezen. Op dit toiletpapier is een horrorverhaal afgedrukt met de veelzeggende titel: ‘The Drop’.

Cadeautip 5 – Slimme pen

Voor het opnemen van interviews gebruik ik de betaalde app Recordium. Handig is dat je in je opnames met merktekens en notities kunt aangeven op welk moment er iets belangrijks wordt gezegd. Liever nog zou ik deze Livescribe pen proberen, die niet alleen opneemt maar je uitgewerkte aantekeningen direct naar je computer stuurt. Je kunt zelfs teksten koppelen aan de geluidsopname. De prijs is mij alleen wat te hoog.

Cadeautip 6 – Ouderwetsche notities

Leuk zo’n slimme pen, maar er is natuurlijk niets mis met ouderwetse notitieboekjes zoals deze. Mooi idee dat een schrijver als Roald Dahl dit soort boekjes ook gebruikte om zijn geweldige ideeën in op te schrijven.

Cadeautip 7 – Tweede scherm

Ik kreeg twee jaar terug het idee dat mijn rug krom groeide van al het schrijven op een laptop. Daarom sluit ik nu vaak dit betaalbare maar heldere scherm aan op mijn Macbook air.

Cadeautip 8 – Legaal schrijven

Tot een paar jaar geleden werkte ik nog met illegale versies van Word. Ze waren verouderd, liepen vaak vast en het voelde verkeerd om mijn brood te verdienen met illegale software. Daarom heb ik inmiddels de nieuwste versie gekocht, waarop je de letters haarscherp ziet omdat 4K-beeldschermen worden ondersteund.

Cadeautip 9 – Afsluiten van de buitenwereld

Soms sluit ik mezelf graag af van de buitenwereld met een koptelefoon. En die hoeft geen honderden euro’s te kosten. Dit exemplaar van 25 euro werkt voor mij prima: goed geluid en com Al zou ik deze peperdure koptelefoon met noise cancelling best eens willen proberen.

Cadeautip 10 – Brainstormen

Als je inspiratie nodig hebt voor een boek of een kort verhaal kun je natuurlijk onder de douche gaan staan. Maar met deze Writers toolbox wordt brainstormen een stuk leuker. Ik kwam ermee in aanraking tijdens een schrijfcursus in Schotland. Sommige oefeningen gebruik ik nog steeds.

*Cadeautip 10 – Ouderwets typen

Deze tip is er één in de categorie USB-hamster. Veel gebruiken zul je ‘m niet. Maar ik vind deze USB-typmachine uit de jaren vijftig te leuk om niet te vermelden in dit lijstje met cadeaus voor schrijvers.

11 – Creditcardhouder

Sommige schrijvers hebben waarschijnlijk een zeer geordende portemonnee. Maar ik zocht me altijd een ongeluk als ik in de supermarkt of bij het poortje van het treinstation stond. Het pasje dat ik nodig had, zat altijd onderop.

Met deze creditcardhouder kan ik het juiste pasje met één handbeweging pakken en de schijn ophouden dat ik een zeer georganiseerd persoon ben.

Bonustip – Lezen maar

Boeken zijn natuurlijk de ultieme cadeaus voor schrijvers. Kies gewoon één van deze 22 schrijfboeken en je zit altijd goed met je cadeau.

Lees ook:

 Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
Dennis Rijnvis

Over Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

 • Marja schreef:

  Hi Dennis, heb je deze set al gezien?
  Het lijkt wel tovenarij: op je laptop of iPad verschijnt de tekst die je in een ‘gewoon’ notitieboekje opschrijft.
  En toch ben ik nog niet verleid om de set te kopen. De prijs is niet magisch genoeg 🙂

  https://www.moleskine.nl/product/moleskine-plus-smart-writing-set/202706/

  Fijne dag!

  Marja

 • Sandra Westerkamp schreef:

  Leuke tips! Op mijn verlanglijstje stond een bambook, een herbruikbaar notitieboek waarin je kunt schrijven en vervolgens je aantekeningen met een app kunt digitaliseren. The best of both worlds als je het aan mij vraagt. Sinterklaas heeft hem gisteren door de schoorsteen gegooid, ik kan niet wachten hem uit te testen.

Reageer

Verhelder je teksten

Ontvang maandelijks de beste schrijftips (gratis)