Skip to main content
 

Pakkend schrijven

Bekwaam je in bewezen schrijftechnieken waarmee je teksten in de basis aantrekkelijk maakt

Online op je eigen tempo te volgen

Je staart naar een leeg scherm. Daar waar je nu die knipperende cursor ziet, moet straks de tekst verschijnen van die belangrijke webtekst, of e-mail, een rapport, of dat artikel waarmee je indruk wil maken op klanten, volgers of vakgenoten. Maar hoe ga je dat aanpakken?

Je dwingt jezelf gewoon te beginnen. Iedereen kan toch schrijven? Maar als je de eerste alinea’s terugleest, begin je weer te twijfelen. Lopen die zinnen wel lekker? Ben je niet te langdradig, gebruik je geen overbodige woorden? En is dit interessant genoeg om de aandacht van mensen vast te houden? Als je jezelf hierin herkent, bedenk dan dat het ook anders kan.

Stel je voor dat je vol zelfvertrouwen begint met schrijven, omdat je weet dat je een tekst kunt schrijven waar je lezers als vanzelf doorheen ‘vliegen’. Je weet hoe je je jouw kennis omzet in korte en krachtige zinnen en alinea’s waarmee je de aandacht van je lezers vasthoudt. Je weet hoe je een boodschap helder overbrengt in een pakkende structuur,  en hoe je met juiste anekdote op de juiste plek de sympathie van je lezers wint.

Dit is geen onbereikbaar droombeeld, ook niet als je op dit moment worstelt met schrijven.

Niemand wordt geboren als goede schrijver. Op school leerde je misschien een brief of opstel te schrijven. De docent streepte dan met rode pen  spelfouten en verkeerde grammatica aan. Maar heeft die docent je ook geleerd hoe je pakkend schrijft, hoe je de lezer bij de lurven grijpt?

Waarschijnlijk niet. Iedereen schrijft webteksten, mailings en rapporten. Iedereen vecht om aandacht van lezers met dure woorden, maar de broodnodige basisvaardigheden om een aantrekkelijke tekst te schrijven komen in de meeste opleidingen niet aan bod.

Dat is zonde, want iedereen kan leren om aantrekkelijke teksten te componeren wanneer de juiste kennis, voorbeelden en oefeningen worden aangereikt. In de online cursus Pakkend schrijven! leer je in een halve dag de beginselen van aantrekkelijk schrijven, en daarvan zul je de rest van je carrière profiteren. Je krijgt de beschikking over krachtige technieken waar de beste copywriters, journalisten en auteurs gebruik van maken, maar die je niet op school of op de universiteit leert.

Je kunt de cursus Pakkend schrijven op je eigen tempo volgen in een online omgeving. De cursus is ontworpen om zelfstandig te volgen. De prijs voor het basispakket (zonder feedback!) is 99 euro. Na betaling krijg je meteen toegang tot de cursusomgeving met video’s en interactieve oefeningen. Die doorloop je zelfstandig.

Je kunt ook kiezen voor het Feedback-pakket. Dan krijg je na afloop per mail 1 keer concrete feedback op een eigen tekst die je met behulp van de cursus hebt geschreven aangescherpt. Deze variant van de cursus kost 149 euro.

Cursus zonder feedback - 99 euro - Betaal & begin
Cursus met feedback - 149 euro - Betaal & begin

(Scroll verder naar beneden voor meer informatie)

Deze cursus is geschikt voor: iedereen die zijn teksten leesbaarder en aantrekkelijker wil maken, of het nu gaat om e-mails, rapporten, artikelen, notities of webpagina’s. Ervaring niet nodig.

Cursus Pakkend schrijven – Wat ga je leren?

Je raakt vertrouwd met de belangrijkste schrijftechnieken waarmee ook toonaangevende copywriters en journalisten hun teksten aantrekkelijker maken. Je leert hoe je deze kunt toepassen bij het schrijven van elke denkbare zakelijke tekst. Dit kan je op allerlei manieren vooruit helpen in je carriere. Uiteindelijk zul je met steeds meer zelfvertrouwen achter je computer zitten als je artikelen of blogs schrijft waarmee je naam wilt maken in je vakgebied en klanten wilt aantrekken.

Natuurlijk is aantrekkelijk schrijven een kwestie van veel oefenen – daarom is de workshop zeer interactief. Je kijkt filmpjes, Je oefent met interactieve schrijfopdrachten en je krijgt na afloop persoonlijke feedback op een tekst. Binnen drie uur ben je op de hoogte van alle schrijftechnieken die je nodig hebt om een tekst pakkend te maken. Maar je kunt de cursus op je eigen tempo volgen. Als je bijvoorbeeld twintig minuten per dag oefent, ben je in een week klaar.

De training Pakkend Schrijven is niet voor eenmalig gebruik. Het is de bedoeling dat je terugkomt naar de lessen en oefeningen als je een nieuwe tekst schrijft, steeds opnieuw. Zo slijten de basisvaardigheden voor aantrekkelijk schrijven langzaam in je systeem.

Hoe meer je oefent met de geleerde schrijftechnieken, hoe enthousiaster mensen zullen gaan reageren op je teksten, je zult je visie en kennis beter kunnen overbrengen.  Maar misschien wel het belangrijkste: je zult meer plezier krijgen in het schrijven. Weinig geeft zo veel voldoening als het schrijven van een tekst waarvan lezers enthousiast worden.

Aan bod komt:

  • De structuur van aantrekkelijke teksten
  • Korter en krachtiger schrijven
  • Verrassend en aantrekkelijk beginnen
  • De beste opbouw van alinea’s
  • Hoe je jargon omzet in verleidelijke taal

Feedback?

Deze cursus is uitstekend geschikt voor zelfstudie en oefening. Maar je kunt ook kiezen voor mijn begeleiding.

In het feedback-pakket stuur je me na afloop een mail met een eigen tekst (bijvoorbeeld een artikel, blog of rapport waaraan je werkt). Daar krijg je dan korte, gerichte feedback op. Dit pakket kost 149 euro.

Zij gingen je voor

"Wat ik goed vond, was eigenlijk hetzelfde als wat ik goed aan je blog vind: het is down-to earth, praktisch, met hier en daar wat zelfspot een een grapje. Je hebt een duidelijke boodschap, en de flow van de cursus is afhankelijk van de deelnemers, en dat maakt het fijn dynamisch (je zit niet je ppt slides op te dreunen). De schrijfopdrachten waren leuk en verrassend effectief: direct resultaat dus."

Stefan

"Dat je mij ter plekke aan het schrijven kreeg is het grootste compliment. Nergens ga ik direct met een opdracht aan de slag.Ik vroeg me af waarom jou wel lukte wat in andere trainingen weerstand opwekt.De crux zit in je kwetsbaarheid. Je vertelt over je eigen worstelingen en plaatst jezelf naast de cursist, niet erboven. Je vertelde (en ik geloofde), dat het OK was om fouten te maken en kon mijn perfectionisme loslaten. Ik dacht niet na, ging schrijven (huh, dat lukt?) en de wereld is niet vergaan… Dit vind ik de toegevoegde waarde van de cursus. Je over een innerlijke blokkade helpen."

Renee

"De cursus was heel praktisch, waardoor je als deelnemer dus niet constant ‘achterover’ kunt leunen. Dat is heel goed. Verder leg je duidelijk en losjes uit, wat heel fijn is, en had je duidelijk bedacht wat je ons allemaal wilde vertellen."

Xander

"Ik vond het goed dat de cursus heel concreet was. Vrijwel alles was direct bruikbaar en de inhoud was to-the-point. Jouw ‘coaching on the job’ was ook waardevol. Knap hoe je voor iedereen meteen een advies had. Ik heb dan ook een aantal goede tips gekregen. En fijn dat we geen tijd verdeden met obligate voorstelrondjes, maar direct aan de slag gingen met leuke en leerzame informatie."

Janneke

"Toevallig kreeg ik de vraag onder ogen om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent. (Komt uit de positieve psychologie; als je geen context hebt klinkt het misschien zweverig of vaag. Wat het niet is.) Nou, ik ben dankbaar dat ik in staat ben geweest om deze cursusavond te volgen. Kunnen doen wat je leuk vindt is niet altijd vanzelfsprekend."

Ingrid

Waarom bij mij een cursus volgen?

  • Als freelance journalist weet ik uit ervaring hoe je aantrekkelijke teksten schrijft die mensen raken. Ik schreef in de afgelopen 15 jaar honderden artikelen voor onder meer De Volkskrant, NRC, Psychologie Magazine en Quest. Daar leerde ik de kneepjes in het vak van de beste schrijvers van ons land.
  • Ik verdiep me al jarenlang in schrijftechnieken en de werkwijze van goede schrijvers. Het resultaat daarvan is mijn blog Schrijfvis, waar maandelijks 30.000 mensen schrijftips lezen.
  • Zelf ben ik ook auteur. In 2013 verscheen er een thriller van mijn hand, Savelsbos, uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij/Cargo en genomineerd voor de Schaduwprijs (voor beste spannende debuut).
  • Met cursussen geven heb ik veel ervaring – eerder gaf ik de cursus Bloggen voor meer klanten die inmiddels door 200 mensen is gevolgd en goede recensies krijgt.
  • Mijn schrijfcarrière heb ik voor een belangrijk deel te danken aan het componeren van overtuigende e-mails. Ik doe al jaren acquisitie via mail.

Dit is een online cursus die je meteen kunt volgen. Als je hebt betaald, krijg je onmiddellijk toegang tot de cursusomgeving van Pakkend schrijven! met video’s en interactieve schrijfopdrachten. De cursus is geschikt voor zelfstudie door de opbouw, de vele voorbeelden en uitleg. Voor het basispakket zonder feedback betaal je 99 euro.

Als je kiest voor het Feedback-pakket kun je een tekst (max 2000 woorden) insturen die je met behulp van de cursus hebt geschreven of aangescherpt, zoals een artikel of rapport. Na het insturen van je tekst krijg binnen 3 werkdagen opbouwende feedback (meestal reageer ik sneller). De prijs voor het Feedback-pakket is 149 euro.

Cursus zonder feedback - 99 euro - Betaal & begin
Met feedback - 149 euro - Betaal & begin