Skip to main content

Deze 4 schrijfcursussen kun je nu meteen volgen op Schrijfvis

By augustus 16th, 2021Schrijftips algemeen

Schrijven is als zwemmen. Je leert het door te doen, niet door er alleen over te lezen. Alle schrijfcursussen op Schrijfvis zijn daarom gericht op oefening en actie.

Je gaat aan de slag met schrijftechnieken die je meteen kunt toepassen op je eigen werk. Of je nu alleen de teksten op je website aanscherpt, aan artikelen werkt voor je blog of een bekend tijdschrift, of je wil bekwamen in storytelling – je krijgt talloze concrete tips en handvatten.

De cursussen zijn gebaseerd op de schrijftechnieken die ik zelf leerde als journalist en schrijver. In de afgelopen 15 jaar verdiende ik mijn brood met schrijven voor onder meer de Volkskrant, Quest, Psychologie Magazine en NRC. Daarnaast debuteerde ik met een roman Savelsbos, die in werd genomineerd voor het beste spannende Nederlandse debuut.

Alle schrijfcursussen hieronder kun je online op je eigen tempo te volgen. Je staat nu als het ware op de rand van het zwembad. Je kunt onmiddellijk een duik nemen en beginnen met schrijven.

Cursus Pakkend schrijven

Een basiscursus aantrekkelijk schrijven

Iedereen kan toch schrijven? Ja, op school hebben we allemaal geleerd hoe we foutloos schrijven op het gebied van grammatica en spelling. Maar hoe je aantrekkelijk schrijft? Dat moest je zelf uitvinden. In deze basiscursus leer je hoe je elke tekst pakkender maakt met schrijftechnieken die je niet op school leerde. Of het nu gaat om rapporten, webteksten, artikelen of e-mails.
Geschikt voor: iedereen die zijn teksten aantrekkelijker wil maken. Van rapporten tot webteksten en e-mails.
Vorm: video, tekst en interactieve oefeningen. Duur: 3 uur.

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Cursus Storytelling in je tekst

Maak van elke tekst een onweerstaanbaar verhaal

Met deze cursus zet je de volgende stap als schrijver van lange artikelen. Je krijgt inzicht in talloze technieken waarmee je van een tekst een verhaal maakt dat je lezers van begin tot einde boeit. Je leert om je lezers bij de lurven te pakken in de eerste alinea, verhalen slim te structureren, te spelen met spanning en ervoor te zorgen dat een verhaal beklijft.
Geschikt voor iedereen die meer wil leren over de opbouw langere verhalen voor een groot publiek. Bijvoorbeeld als je blogs schrijft, of lange artikelen wil publiceren in kranten en tijdschriften.
Vorm: video, tekst en interactieve oefeningen. Duur 3,5 uur.

Bekijk de cursus Storytelling

Workshop Kort verhaal

Ontgrendel je verbeelding

tekst redigeren

Welke korte verhalen (fictie) zitten er in jouw verbeelding? Daar ga je achterkomen in deze workshop. Je krijgt in 7 stappen handvatten waarmee je jezelf in de juiste staat brengt voor het schrijven. Je experimenteert met inspiratie-routines van bekende schrijvers en oefent om je eigen inspiratie om te zetten in een ruw verhaal met een begin en een einde. Aan het einde van deze workshop die je in een uur tot 1,5 uur kunt afronden, weet je hoe je uit kleine ingevingen een kort verhaal kunt opbouwen. Vorm: video, tekst en interactieve oefeningen.

Bekijk de workshop Kort Verhaal

Cursus Topartikel

Verhalend schrijven voor bloggers

blog schrijven

Deze cursus combineert de inzichten uit Pakkend Schrijven en Storytelling, zodat je jezelf zo snel mogelijk bekwaamt in het schrijven van goede artikelen. Vooral geschikt voor bloggers en mensen die snel willen leren over schrijven voor een breed publiek. Dit is de enige cursus die je ook in audiovorm kunt volgen – dus als je in de sportschool staat, naar je werkt fietst, of een wandeling maakt. Uiteraard zijn de lessen en oefeningen ook in tekst beschikbaar. Duur: 3 uur. Vorm: tekst en audio.

Bekijk de cursus Topartikel


Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply