Skip to main content
 

E-book

Beter schrijven door schrappen

Met 99 woorden om vaker te schrappen

Als Schrijfvis-VIP heb je vier weken lang toegang tot al mijn schrijfexpertise – in workshops, per mail en in privésessies. Je schrijft jezelf naar een groter publiek met mijn hulp. Of je nu een blog begint, een non-fictieboek schrijft, of jezelf gewoon wil verbeteren als tekstschrijver.

Je weet dat je het in je hebt: schrijven voor een groot publiek. 

Je houdt van schrijven. Je hebt kennis over je vak. En je zit vol ambitie. Misschien wil je een blog beginnen, artikelen schrijven voor kranten of tijdschriften, of zelfs aan een non-fictie boek werken. 

Maar je herkent je ook in één of meer van de volgende punten. 

  • Je moet over een drempel. Wie ben jij eigenlijk om die tekst te schrijven? En zullen mensen niet vinden dat je de wijsneus uithangt? Soms zou je wel wat aanmoeding kunnen gebruiken. 
  • Soms weet je tijdens het schrijven even niet hoe je verder moet. Hoe maak je die eerste alinea aantrekkelijker? En hoe houd je de aandacht van de lezer vast? Je zou wel eens met een ervaren schrijver willen sparren.  
  • Je wilt je stukken iets extra’s geven: de wow-factor. Je hebt het gevoel dat je teksten net wat origineler en swingender kunnen, zowel qua onderwerpskeuze als qua inhoud. Maar hoe moet je dat precies aanpakken? 

Herken je jezelf in één of meerdere punten. Dan kun je binnenkort als Schrijfvis-VIP aan de slag met je eigen teksten. In deze op maat gesneden cursus krijg je vier weken lang persoonlijke begeleiding bij het schrijven van de teksten waarmee jij een groter publiek wil bereiken. Pakkender schrijven en meer lezers trekken, dat is het doel. In vier weken ga mijn uiterste beste doen om je schrijfvaardigheid in een stroomversnelling te brengen en je teksten naar een hoger niveau te tillen. Je hebt gedurende de cursus rechtstreeks toegang tot al mijn schrijfervaring en expertise.  

Deze cursus begint op vrijdag 12 maart met een 1-op-1 sessie van 30 minuten om je doelen te bepalen. Daarna werk je een maand lang aan je eigen teksten en heb je de mogelijkheid om elke week feedback  te ontvangen in kleinschalige live-workshops en per mail. De introductieprijs voor de cursus is 600 euro – all in

De eerste drie inschrijvers beloon ik met een flinke korting. Als je nu meteen inschrijft, betaal je een early-bird-prijs van 500 euro. Deze prijs kan ieder moment verdwijnen. Wees er dus op tijd bij. 

Claim je plek

Wat ga je doen als Schrijfvis-VIP?

Als je Schrijfvis-VIP bent heb je vier weken lang persoonlijke toegang tot al mijn schrijfervaring en expertise op het gebied van schrijven. Je begint met een persoonlijke sessie van 30 minuten met mij om je persoonlijke doel te bepalen. Van tevoren stuur je me één of twee teksten. Aan de hand daarvan bespreken we wat je concreet wil leren, hoe je dat gaat bereiken en op welke manier ik je daarbij kan helpen in de komende zes weken. Je krijgt ook meteen de eerste concrete tips, waarmee je jouw teksten kunt verbeteren. 

In de vier weken daarna lees ik je teksten, beantwoord ik je vragen en geef ik wekelijks een op maat gemaakte workshop aan jou en de andere deelnemers. Gedurende de cursus kun je me ook vragen mailen, of een stukje tekst waar je mee worstelt  Je krijgt dan binnen een dag een concreet antwoord, of feedback waarmee je snel verder kunt. 

Op de vrijdag daarna kan ik nog iets dieper op je vraag ingaan, en je eventueel nog even apart nemen in Zoom – na de workshop.   

Hoe zitten die workshops in elkaar? 

Elke vrijdagmiddag van 1-5 heb je de kans om mij in een live-workshop gerichte feedback te vragen. Van tevoren stuur je me een tekst (maximaal 1000 woorden en een of twee gerichte vraag in je tekst. Bijvoorbeeld: hoe kan het begin pakkender? Hoe verbeter ik de structuur?) Ik bespreek alle vragen en fragmenten uit de teksten op een positieve manier in de workshop, zodat je ook leert van de teksten van andere deelnemers. Ook behandel ik éen of twee schrijftechnieken waarmee je direct resultaat boekt. 

Na ongeveer anderhalf uur ga je aan de slag om je tekst te verbeteren. Je kunt dan nog twee a drie uur werken met open Zoom-verbinding. Al die tijd sta ik tot je beschikking om tips te geven, met je te brainstormen of feedback te geven. Loop je vast? Dan vraag je mijn hulp en krijg je antwoord in de chat, of ik neem je even apart. 

Als je een workshop niet kunt of wil volgen, is dat geen probleem. Je kunt de video ook terugkijken. En als je liever alleen persoonlijk contact hebt, kun je je beperken tot vragen vragen mailen. Maar ik moedig je zeker aan om af en toe deel te nemen. Schrijven wordt leuker en makkelijker als je met gelijkgestemden kunt sparren en je ervaringen kunt delen. Ik garandeer je dat je veel zult leren. 

Ter afsluiting van de cursus heb je in de laatste week een 1-op-1 sessie met mij, waarin we bespreken hoe je jouw teksten op de lange termijn nog aantrekkelijker maakt voor een breed publiek. We bespreken je valkuilen, je sterke punten en een plan van aanpak waarmee je de geleerde schrijftechnieken zo effectief mogelijk in de praktijk brengt.

Zij gingen je voor

"Wat ik goed vond, was eigenlijk hetzelfde als wat ik goed aan je blog vind: het is down-to earth, praktisch, met hier en daar wat zelfspot een een grapje. Je hebt een duidelijke boodschap, en de flow van de cursus is afhankelijk van de deelnemers, en dat maakt het fijn dynamisch (je zit niet je ppt slides op te dreunen). De schrijfopdrachten waren leuk en verrassend effectief: direct resultaat dus."

Stefan

"Dat je mij ter plekke aan het schrijven kreeg is het grootste compliment. Nergens ga ik direct met een opdracht aan de slag.Ik vroeg me af waarom jou wel lukte wat in andere trainingen weerstand opwekt.De crux zit in je kwetsbaarheid. Je vertelt over je eigen worstelingen en plaatst jezelf naast de cursist, niet erboven. Je vertelde (en ik geloofde), dat het OK was om fouten te maken en kon mijn perfectionisme loslaten. Ik dacht niet na, ging schrijven (huh, dat lukt?) en de wereld is niet vergaan… Dit vind ik de toegevoegde waarde van de cursus. Je over een innerlijke blokkade helpen."

Renee

"De cursus was heel praktisch, waardoor je als deelnemer dus niet constant ‘achterover’ kunt leunen. Dat is heel goed. Verder leg je duidelijk en losjes uit, wat heel fijn is, en had je duidelijk bedacht wat je ons allemaal wilde vertellen."

Xander

"Ik vond het goed dat de cursus heel concreet was. Vrijwel alles was direct bruikbaar en de inhoud was to-the-point. Jouw ‘coaching on the job’ was ook waardevol. Knap hoe je voor iedereen meteen een advies had. Ik heb dan ook een aantal goede tips gekregen. En fijn dat we geen tijd verdeden met obligate voorstelrondjes, maar direct aan de slag gingen met leuke en leerzame informatie."

Janneke

"Toevallig kreeg ik de vraag onder ogen om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent. (Komt uit de positieve psychologie; als je geen context hebt klinkt het misschien zweverig of vaag. Wat het niet is.) Nou, ik ben dankbaar dat ik in staat ben geweest om deze cursusavond te volgen. Kunnen doen wat je leuk vindt is niet altijd vanzelfsprekend."

Ingrid

Wat ga je precies leren 

In deze 4 weken durende cursus bepaal je voor een groot deel zelf waaraan je gaat werken. Je kunt elk schrijfonderwerp ter sprake brengen bij het bespreken van je artikelen. Maar alles staat in het teken van aantrekkelijk schrijven voor een groot publiek. Onderwerpen die sowieso uitgebreid aan bod komen zijn: 

  • Hoe verzin je goede onderwerpen in jouw vakgebied/expertise
  • Hoe zorg je voor een goede invalshoek van je tekst, zodat mensen ‘m willen lezen? 
  • Hoe begin je een artikel pakkend? 
  • Hoe zorg je voor een goede opbouw en structuur?
  • Hoe zorg je ervoor dat een tekst niet langdradig maar kort en krachtig wordt
  • Hoe verwerk je een slimme call to action in je tekst, zodat mensen je gaan volgen of iets van je kopen?
  • Hoe breng je jouw teksten online onder de aandacht van mensen?  

 Waarom bij Schrijfvis een cursus volgen? 

Ten eerste: omdat je lol gaat hebben en resultaat zult boeken. Mensen inspireren om te schrijven is mijn grootste hobby. Ik vind het fantastisch om samen met andere schrijvers te sleutelen aan hun teksten. Dat doe ik al drie jaar met veel plezier. 

Maar ik weet ook wat het inhoudt om zelf publiek op te bouwen met goed geschreven teksten. Op mijn website Schrijfvis schrijf ik artikelen die maandelijks gelezen worden door 100.000 mensen. Dat publiek heb ik sinds 2018 opgebouwd vanaf nul, simpelweg door elke week te schrijven, te schaven aan mijn stukken en te publiceren.

Voor die tijd heb ik veel ervaring opgedaan met schrijven voor een breed publiek en verschillende doelgroepen. Als freelance journalist schreef in de afgelopen vijftien jaar honderden artikelen voor de meest uiteenlopende kranten en tijdschriften. Van de Volkskrant en NRC tot Psychologie Magazine, Quest het Financieel Dagblad en Max Magazine.

Wat wordt er van jou verwacht? 

Ja van jou. 

Jij bent de leider van deze cursus. Je bepaalt aan welke teksten je gaat werken, hoe vaak en hoe intensief. Je stuurt ook de inhoud van de cursus. Met je vragen bepaal je op welk onderdeel van je teksten je de meeste feedback krijgt. Kortom: ik verwacht zelfstandigheid. Je hebt zin om iets moois te gaan maken van je teksten.  Je gaat zelf aan de slag en je vraagt actief om hulp als je vastloopt. 

Natuurlijk denk ik mee. Ik geef je te allen tijde eerlijk feedback en zal al mijn ervaring en kennis aanwenden om je schrijfvaardigheid zo veel mogelijk te verbeteren. Ook zal ik je aanmoedigen en inspireren. Maar ik ga je niet achter je broek aan zitten omdat je nog geen tekst hebt ingeleverd. Dat is jouw verantwoordelijkheid.  

Verder is het belangrijk dat je open staat voor aanwijzingen. Je kunt alles vragen of bespreken in de workshops of per mail. Niets wat ik vertel hoef je klakkeloos aan te nemen. Maar je bent bereid om te experimenteren met nieuwe schrijftechnieken en werkwijzen. In de workshops benaderen we elkaar bovendien positief, we kraken nooit elkaars teksten af. 

Tot slot is het belangrijk dat je echt enthousiast bent over deze cursus. Als je de prijs eigenlijk te hoog vindt, of twijfelt of deze vorm wel bij je past, schrijf je dan niet in. Er zijn maar weinig plekken, en die wil graag reserveren voor de meest enthousiaste deelnemers. Hoor jij daarbij? 


Ja ik word Schrijfvis-VIP