Skip to main content

Het onzichtbare leven van Addie Larue en de kracht van personificatie   

By februari 23rd, 2024Geen categorie

De duivel lag de afgelopen drie weken onder mijn kussen. Ik las elke avond in de roman Het onzichtbare leven van Addie Larue. Schrijfster V.E. Schwab had me volledig in haar ban, mede door slim gebruik van een stijlmiddel: personificatie.

Recensie: Het onzichtbare leven van Addie Larue

In het boek sluit de jonge Adeline een pact met de duivel om eeuwig te leven. In ruil daarvoor levert ze een groot deel van haar persoonlijkheid in. Iedereen die haar tegenkomt, vergeet haar onmiddellijk weer.

Het boek slingert je als lezer van de ene naar de andere eeuw. Je ontmoet beroemde schilders en schrijvers, koningen en koninginnen, middeleeuwse boeren en 21-eeuwse barista’s. Je wordt ondergedompeld in het verleden, maar voelt ook de eenzaamheid van Addie.

Het maakt niet uit hoe veel intense uren ze met mensen doorbrengt. Ze hoeft maar even uit hun zich te verdwijnen en ze is weer een vreemde.  Dat levert haar ook voordelen op. Ze liegt, bedriegt en steelt. Dat heeft geen consequenties, want iedereen vergeet haar. Het levert grappige, spannende en ontroerende passages op.  

Personificatie van de duivel

Maar het meest boeiende zijn de scenes waarin de duivel wordt opgevoerd. Hij is geen monster met een vork, maar een onweerstaanbare gentleman. Luc – zoals hij zichzelf noemt – is een van de beste personificaties die ik ken.

Het cliche-beeld van de duivel verdwijnt uit je hoofd en maakt plaats voor een onvoorspelbaar personage. Hij bedriegt, hypnotiseert en straft. Luc duikt op in alle tijden om zieltjes te winnen. Addie krijgt een inkijkje in zijn werkwijze. Soms sleurt hij haar  zelfs letterlijk van de ene naar de andere eeuw, of van de hemel naar de hel.

Als lezer vlucht je ook naar een andere dimensie door dit boek. De gewone wereld is even onzichtbaar. En stiekem voel je niet alleen mee met Addie. Je krijgt ook een beetje sympathie voor de duivel.

Lees ook:
Personificatie: met deze levenselixir maak je een tekst meeslepender
Hoe Stephen King met verraste met zijn boek Later

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply