Skip to main content

Dit zijn 6 onmisbare afleveringen van de Schrijfvis-podcast als je een boek schrijft

By november 8th, 2021Boek schrijven
schrijfvispodcastfoto1

Als beginnend auteur zit je niet zomaar aan de keukentafel met uitgevers, literair agenten en succesvolle schrijvers. Maar in de zes onderstaande afleveringen van mijn podcast over schrijven krijg je dat gevoel wel. 

Een jaar geleden begon ik met de Schrijfvis-podcast om zelf te leren van het schrijfproces van andere schrijvers. Ook spreek ik mensen die je kunnen helpen om jouw boek in de winkel te krijgen. De show staat inmiddels bovenin de categorie zaken en persoonlijke financiën. Het is binnen Nederland de best beluisterde podcast over schrijven.

Hieronder vind je de meest nuttige afleveringen voor iedereen die droomt van het schrijven van een boek (abonneer je via Spotify of Apple om geen aflevering te missen)

Podcast over schrijven: van debutant tot uitgever en literair agent

In onderstaande podcasts zit je aan de keukentafel met schrijvers en mensen uit het boekenvak. Schuif aan bij een redacteur van uitgever HarperCollins, de doorgewinterde schrijfster Mensje van Keulen, een literair agent, een schrijfcoach of een debutant in de literaire wereld. De belangrijkste les van mijn podcast: schrijven gebeurt niet alleen achter de computer.  

1 – Hoeveel woorden per dag moet je schrijven voor een roman? Les van een succesvolle schrijfcoach

Veruit mijn populairste podcast. In deze aflevering spreek ik met auteur en schrijfcoach Mireille Geus die al tientallen mensen begeleidde naar een boekcontract. Deze Schrijfvis-podcast barst dan ook van de concrete tips. Ik sprak Mireille op haar werkplek: een kamer in een oud fort. Ze werkt daar elke dag in een schommelstoel. Waarom? Luisteren maar.  

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

2 – Hoe bedenk je het plot van een boek? Aan tafel met een gelauwerde kinderboekenschrijver 

Een podcast over schrijven met kinderboekenschrijver Jozua Douglas. Dit was de eerste aflevering die ik maakte. De geluidskwaliteit was nog niet fantastisch, maar de tips van Jozua wel. Hij neemt je tot in detail mee in zijn methode om tijdens het schrijven een plot te bedenken. Voor mij een grote eye-opener.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

3 – Wat moet je doen om op de radar te komen bij een uitgever? Tips van een redacteur 

Een podcast over schrijven met acquirerend redacteur Lisanne Mathijssen van uitgeverij HarperCollins. Haar werk? Ze speurt dagelijks naar talentvolle schrijvers. Hoe kom je op haar radar? Dat legt ze stap voor stap uit in deze podcast, verplichte kost voor iedereen die aan een boek werkt en een uitgever zoekt. 

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

4 – Hoe ga je om met afwijzingsbrieven? Aan tafel met een gedisciplineerde debutant 

Een podcast over schrijven met schrijfster Lucia van den Brink, die debuteerde met de prachtige roman Niemand zoals hij. Ze geeft verrassende tips over afwijzingsbrieven en heeft een bijzondere methode bedacht om te leren van beroemde schrijvers zoals Roald Dahl.  

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

5 – Hoe verdien je geld met een boek? Interview met een literair agent

Een podcast over schrijven met literair agent Willem Bisseling, die mij ooit zelf hielp debuteren met mijn boek Savelsbos. Hij vertelt wat een literair agent kan doen voor beginnende schrijvers en waarom geld wél belangrijk is bij het sluiten van een boekcontract. Zijn stellingen zijn soms lekker controversieel. 

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

6 – Hoe houd je je staande in de literaire wereld? Aan tafel met schrijfster Mensje van Keulen

Een podcast over schrijven met Mensje van Keulen, een doorgewinterde schrijfster die al 24 romans op haar naam heeft maar altijd onzeker blijft. Hoe gaat ze daar daarmee om? En wat heeft ze geleerd in haar lange schrijverscarrière waar beginnende schrijvers iets aan hebben? 

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply