Skip to main content

Podcast: met deze werkwijze schreef Mensje van Keulen 30 boeken

By mei 20th, 2021Boek schrijven

‘Ik ben altijd onzeker. Of ik nu een kort verhaal schrijf of een roman, altijd blijf ik onzeker over wat mijn eerste lezers – mijn man en zoon en de uitgever – ervan zullen vinden. Ook als ik aan het einde ben gekomen, alles rond is, en ik niks meer kan doen. Het zou kunnen mislukken, dat weet je toch niet? Het is tot nu toe nog nooit gebeurd, maar het zou kunnen. Misschien krijg ik wel een keer te horen: gooi dit maar weg, of haal de helft er maar uit.’ 

Mensje van Keulen heeft op het eerste gezicht weinig redenen om onzeker te zijn over haar werk. Ze heeft een kleine dertig titels op haar naam staan: romans, maar ook diverse kinderboeken, verhalenbundels, non-fictie-boeken en gedichten. Al ruim vijftig jaar hoort ze bij de bekendste Nederlandse auteurs. In de nieuwe Schrijfvis-podcast vertelt ze hoe ze zichzelf als kind leerde schrijven in een kamertje dat haar moeder voor haar huurde bij een buurvrouw. Maar ze spreekt ook over haar werkwijze, haar angsten, de dood en de wraak van dieren op mensen. (Luister de Schrijfvis-podcast via Spotify of Apple en abonneer om geen aflevering te missen) Onder de player lees je alvast een kort voorproefje van de podcast.

Je schrijfstijl is heel kort en krachtig. Waarom kies je daarvoor?

Mensje van Keulen: Ik hou niet van onnodige uitwijding. Vaak kun je in één regel duidelijk maken wat iemand heeft beleefd, of hoe hij of zij in elkaar zit. In één van mijn verhalen in één van mijn laatste bundels loopt een keurige heer bijvoorbeeld een Blokker-achtige zaak binnen. Hij ziet iets liggen. En staat er alleen: ‘dit zou hij nooit aan zijn zuster cadeau kunnen doen’. Dan weet je al wat voor type het is, een keurige heer. Eén zin is vaak genoeg. 

Wanneer besloot je te gaan schrijven? 

Mensje van Keulen: Ik moest als kind altijd veel te vroeg naar bed. Soms al om zeven uur, als het buiten nog licht was. Maar dan moesten de gordijnen dicht. In mijn autobiografische boek Olifant op het web heb ik daarover geschreven. Hoe ik te vroeg in bed lag, evenals mijn broertjes en zusjes. Zij vroegen me dan om een verhaal te vertellen, en dan verzon ik wat, vaak een eng verhaal. Daar ligt de basis van het vertellen en het schrijven.   

Hoe kom je op ideeën voor verhalen?

Mensje van Keulen: Dat is elke keer anders, soms is het maar een detail waardoor mijn fantasie opeens alle kanten op gaat. Het is heel associatief. Ik geef vaak het voorbeeld van een portemonnee die op straat ligt. Stel: iemand vindt die portemonnee en er zit wat in: dan zou er van alles kunnen gebeuren. 

Soms zijn het beeldende details, soms hoor ik alleen iemand iets zeggen dat me aan het denken zet. Ik heb ongelooflijk veel notities in schriften van alles wat me zo een keer te binnen is geschoten. Als ik daar een kwart van heb gebruikt, is het veel. Soms denk ik: moet ik die niet eens allemaal doorlopen om te zien of ik er nog iets bruikbaars bij zit. 

Hoeveel woorden schrijf je op een dag?

Dat kan ik niet zeggen. Soms maar twee. Op een hele goede dag misschien 300. Dat is echt uitzonderlijk. En dan haal ik er de volgende dag misschien weer 264 vanaf. Ik lees soms wel dat mensen 2000 woorden op een dag schrijven en daarna pas gaan teruglezen. Zo werk ik niet. Ik moet me goed voelen over wat ik heb geschreven. Ik schrap vooral onderwijl totdat het goed voelt. 

In de podcast kom je verder nog over Mensje van Keulen te weten.

  • Hoe ze begon met schrijven
  • Hoe ze aan haar manuscripten werkt
  • Waar haar voornaam Mensje vandaan komt
  • Waarom ze schrijfcursussen en opleidingen niet direct aanraadt  
  • Waarom ze een hekel heeft aan de top 10 in de boekenwinkel
  • Hoe de dood haar inspireert tot schrijven en het herlezen van dagboeken

Dit zijn de nieuwste boeken van Mensje van Keulen

Luister ook:
Podcast met taalkundige Wouter van Wingerden over taalregels die je aan je laars kunt lappen
Podcast met literair agent Willem Bisseling over geld verdienen met een boek
Podcast met copywriter Aartjan van Erkel over verkoopteksten zonder professor droogbekje

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply