Skip to main content

Podcast met auteur en schrijfcoach Mireille Geus: zo voorkom je een writersblock

By september 4th, 2020Boek schrijven
Mireillegeus

Als je vastzit bij het schrijven, komt dat volgens schrijfcoach Mireille Geus meestal door een stemmetje in je hoofd.  

‘Je hebt dan last van de zogenoemde inner-critic, die zit op je schouder en kijkt de hele tijd mee en zegt: ”dit gaat niemand lezen, dit gaat niemand kopen, dat is zonde van je tijd, je kan beter gaan fietsen of zwemmen of luieren, in plaats van deze poep schrijven. Maar je kunt die inner-critic heel goed stil krijgen, als je op de juiste manier met ‘m praat.’  

Als iemand weet hoe ze zichzelf of anderen over een dood punt in het schrijfproces heen helpt, is het Mireille Geus. Ze schreef meer dan dertig boeken. Zo won ze de gouden griffel met haar jeugdroman Big en kreeg ze onlangs nog lovende recensies voor haar roman Madame Jeanette

Podcast met Mireille Geus

Maar Mireille Geus is ook een van de meest succesvolle schrijfcoaches in Nederland die ik ken. Als ik andere schrijvers interview over hun schrijfproces, duikt haar naam vaak op. Zo was Mireille de coach van Inge Schilperoord (binnenkort te gast in mijn podcast) bij het schrijven van de roman Muidhond. Dat boek werd uiteindelijk verfilmd én genomineerd voor de Libris-literatuurprijs. Ook hielp Mireille Geus dit jaar één van mijn beste vrienden bij het schrijven van een kinderboek. Met succes: hij heeft inmiddels een contact bij een grote uitgeverij. Het maakte me nieuwsgierig naar haar. 

In de nieuwe Schrijfvis-podcast vertelt Mireille met welke werkwijze ze meer dertig romans schreef en hoe je die methode zelf kunt gebruiken. Ze onthult wat geheim is van een goede schrijfcoach, en waarom ze graag werkt in een schommelstoel of een hangmat. Hieronder krijg je alvast een voorproefje van de podcast: een kort interview met Mireille Geus. 

Je hebt meer dan dertig romans geschreven. Hoe krijg je dat voor elkaar, hoeveel woorden schrijf je bijvoorbeeld per dag? 

Mireille Geus: Als ik aan een boek werk, wil ik graag 2000 woorden per dag schrijven. Ik weet ook dat sommige mensen maar 500 woorden of 350 woorden per dag schrijven. En dat is ook prima. Het gaat erom dat je het vol blijft houden. Als je drie keer per week 350 woorden schrijft, heb je na elke week 1000 woorden. Als je een roman schrijft en je hebt 60.000 woorden nodig, dan heb je dus na iets meer dan een jaar een eerste verie. Dan heb je wel iets. 

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? 

Mireille Geus: Mijn schrijfproces speelt zich in het begin vooral af in mijn hoofd. Veel schrijvers hebben het idee dat je op een dag denkt: ik ga dat boek schrijven, ik heb zes uur de tijd, het moet nu gebeuren, ik klap mijn computer open en dan ga ik beginnen aan het eerste hoofdstuk. Maar volgens mij gebeurt schrijven eerst op een ander niveau, 

Bij mij is er vaak een personage dat in mijn hoofd zweeft, en waar ik maar aan blijf denken. Wat zou dat personage willen? Waar zit hij of zij mee? Wat zijn de verlangens van het personage? Later komt er een setting bij, het personage gaat in mijn hoofd praten, dan denk ik: wat is dit voor verhaal? Dan ga ik goed luisteren en plotten: hoe verloopt het verhaal, hoe eindigt het? 

Dat nadenken over het verhaal, dat doe ik niet schrijvend. Pas als het in mijn hoofd af is, ga ik achter mijn computer zitten, dan begin ik echt met schrijven. Het schrijfproces is dan zalig, want ik hoef niet meer te zoeken, ik loop niet vast. Ik weet precies waar ik heen wil. Ik geloof dat iedereen volgens deze methode kan werken. 

Waarom is schrijfcoaching volgens jou belangrijk bij het schrijven van een boek?  

Mireille Geus: Schrijven doe je inderdaad alleen. En juist daardoor heb je blinde vlekken, stokpaardjes en onvermoede redenen om niet te kiezen voor wat je zou moeten willen tijdens het schrijfproces. Het helpt daarom als er iemand meekijkt, iemand met ervaring die het schrijven van binnenuit kent. Ik doe dat voor veel schrijvers, ook voor bekende auteurs, al willen sommige dat liever niet openbaar maken.  

Vanwege deze podcast geeft Mireille Geus eenmalig 10 procent korting op haar jaartraject ‘Boek beginnen’. Op haar website vind je meer informatie. 

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Vergelijk de 4 schrijfcursussen die je meteen kunt volgen op Schrijfvis

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply