Skip to main content

Podcast met Kluun: over seksscènes schrijven en zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter

By februari 20th, 2023Boek schrijven
Kluun

‘Ik probeer lezers binnen te hengelen in een verhaal, en ze niet meer los te laten. Soms houd ik de lezers even boven water, zodat ze spartelen, dan laat ik de lijn weer wat losser, zodat ze het gevoel hebben dat ze vrij zijn, en dan trek ik de lijn weer strak.

Dit zegt bestseller-schrijver Kluun, oftewel Raymond van de Klundert, in de Schrijfvis-podcast. Hij verkocht meer dan een miljoen exemplaren van zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter. Nu staat hij weer in de bestsellerlijsten met zijn boek Help, ik heb een puber. In de podcast deelt Kluun de schrijftechnieken waarmee hij lezers ‘binnenhengelt’. Zo legt hij uit hoe je een goede seksscène schrijft.

Luister de podcast, of lees hieronder alvast een kort fragment over seksscènes schrijven.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

Hoe schrijf je volgens jou een goede seksscene?  

Kluun: Als je een humoristische scene schrijft, dan wil je dat iemand gaat lachen. Als je een emotionele scene schrijft, hoop je op een brok in de keel van je lezer. Bij het lezen van een goede seksscene moet een lezer wat mij betreft ook een beetje geil worden. 

Het mag best een beetje grof zijn, je mag dingen bij hun naam noemen. Maar het ligt er natuurlijk ook aan wat je ermee wilt bereiken. Het kan ook grappig zijn, of tenenkrommend. Soms denk je bij het lezen van een seksscene: nee, gadverdamme. Dat kan ook werken. 

Kun je een seksscène van een andere schrijver noemen die je is bijgebleven. 

Kluun: Ja, Brett Easton Ellis heeft een bijvoorbeeld een scene geschreven in de Figuranten, waarin twee personages – een man en een vrouw – worden ontvoerd door groep mannen. Die man en vrouw moeten zich van de ontvoerders vervolgens met poep insmeren. Ik vind dat geen seks, maar wauw, het is zo heftig! Je denkt als lezer: nee toch? Dat is ook een goede seksscene. 

Het haalt je uit je comfortzone, de schrijver bereikt er precies mee wat hij wil. En daar gaat het om. Wat wil jij dat een seksscène losmaakt bij je lezer? 

Dacht jij ook op die manier na over seksscènes in Komt een vrouw bij de dokter? 

Kluun: Zeker, het boek gaat in feite over een stel dat alles voor elkaar heeft. Ze wonen in een prachtig huis en hebben een mooi kindje. Maar dan ontdekken ze dat het leven niet maakbaar is. De vrouw moet het accepteren, want die voelt de chemokuren en de kanker in haar borsten. De man, Stijn, weigert het te accepteren.  

Hij is poeslief voor zijn zieke vrouw. Echt dat je denkt: ik hoop dat ik zo wordt verzorgd door iemand als ik ziek ben. Maar dan sla je de pagina om. 

En laat ik ‘m iets belachelijks doen, zoals seks hebben met twee andere vrouwen. Heel bewust maak ik die seks ook grof. En heel bewust maak ik van Stijn iemand die gek is op tieten. Want dat contrasteert lekker met de borstkanker. Ik speel dan met het stemmetje in je hoofd weet wat jouw normen en waarden zijn, daar pingpong ik mee.

Schrijf je graag seksscènes? 

Ja, maar toen ik ooit een boek probeerde te schrijven vanuit mijn eigen naam, Raymond van de Klundert, merkte ik dat ik het lastig vond. Toen dacht ik: nee, ik wil niet dat mijn kinderen dit lezen. Als ik schrijf als Kluun vanuit het personage Stijn, voel ik die remming niet. Dan voelt het meer als fictie. 

Ik lees trouwens ook graag seksscènes van andere schrijvers ter inspiratie. Op Instagram volg ik  het account Schrijvers en piemels, daar worden de meest uiteenlopende seksscenes uit de Nederlandse literatuur uitgelicht: van de jaren twintig tot nu, van homoseksueel to heteroseksueel. Echt een aanrader.

Luister de Schrijfvis-Podcast met Kluun voor nog veel meer schrijftips. We hebben het over het manuscript van Komt een vrouw bij de dokter, perfectionisme, de onzin van literatuurlijsten, schrijven op een woonboot en de vraag of je schrijven kunt leren.

Luister ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply