Skip to main content

Het woord podcast werd in 2004 min of meer per ongeluk verzonnen door een journalist die in de tijdnood zat (het hele verhaal hoor je onderaan deze pagina). Maar eerst: wat is een podcast nu eigenlijk precies? En belangrijker: hoe beluister je podcasts? In dit artikel krijg je alle antwoorden, je hoeft maar drie minuten te lezen.

Podcasts: de uitleg

Stel, je hebt een favoriet radioprogramma. Het gaat over één van je grootste interesses: bijvoorbeeld geschiedenis, showbizz, schrijven, of wetenschap. Stel je nu voor dat het programma altijd precies begint op het moment dat jij tijd hebt; als je in de auto stapt voor een lange rit, in bad gaat, of wanneer je de afwas doet. Je doet je oortjes in (of zet de luidsprekers aan) en je kunt meteen luisteren. Als er een nieuwe aflevering van de show is, krijg je een seintje. En je kunt als je wilt ook nog uitzendingen van drie jaar geleden terugluisteren. 

Deze ‘radioshows’ die je op elk gewenst moment kunt afspelen, bestaan al meer dan tien jaar. Je noemt zo’n audioprogramma dat via internet wordt uitgezonden een podcast. 

Dus, wat is een podcast? 

Een podcast is een audio-uitzending die je downloadt met je telefoon of computer en beluistert waar en wanneer jij dat wil. Vaak kun je je ook abonneren, zodat de afleveringen van de podcast automatisch op je smartphone verschijnen.

Wat kun je precies beluisteren in een podcast?

Vaak is een podcast een programma waarin één of meerdere deskundigen worden geïnterviewd, of met elkaar in gesprek gaan. Maar een podcast kan ook muziek bevatten, een documentaire, of zelfs een fictief verhaal. Onderaan deze pagina geef ik voorbeelden van goede podcasts. Maar eerst:

Waarom die rare naam?

De naam podcast is een samentrekking van iPod (de eerste muziekspeler van Apple) en broadcast (Engels voor uitzending). Ooit was die naam logisch, want de eerste podcasts werden vooral gemaakt voor de iPod. Maar inmiddels kun je de uitzendingen op elke telefoon of computer beluisteren. Onderaan de pagina kun je luisteren naar een interview met de man die het woord podcast verzon.

Maar nu je het antwoord weet op de vraag ‘wat is een podcast?’, kom je automatisch uit bij de volgende vraag: 

Hoe beluister je een podcast? 

Daar zijn verschillende manieren voor. De handigste manier om podcasts te zoeken en te beluisteren? Installeer een speciale podcast-app op je telefoon. 

Als je een iPhone hebt, staat er al een app met de naam podcasts al op je telefoon.  Open deze, en druk onderin op ‘ontdekken’. Dan krijg je de meest populaire podcasts te zien, die je vervolgens meteen kunt afspelen. Dat ziet er zo uit:

Je kunt ook zoeken als je op het vergrootglas met het woord ‘zoek’ drukt, rechtsonderin. Typ dan bijvoorbeeld ‘Schrijfvis’ in en je ziet een podcast die ik ooit maakte.

Zoals je ziet hierboven, is het ook mogelijk je te abonneren op een podcast, zodat je een seintje krijgt als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Meer luistermogelijkheden

Heb je een telefoon met Android, dan kun je de app Overcast downloaden. Deze app werkt ongeveer op dezelfde manier als Apple-app. Met het plusje rechtsbovenin het scherm kun je zoeken in populaire podcasts. Heb je een leuke uitzending gevonden, dan kun je de podcast downloaden of jezelf abonneren.  Deze app ziet er zo uit:


Maar dit is niet de enige manier om podcasts te beluisteren. Sinds kort biedt Spotify ook veel populaire podcasts aan. Als je drukt op ‘zoeken’ kun je kiezen voor ‘Podcasts’. Daarna kun je zoeken op verschillende podcast-categorieën zoals: verhalen, nieuws en politiek en hitlijsten voor podcasts. Vervolgens kun je elke aflevering meteen beluisteren.  

De meeste podcasts hebben ook een website waarop je nieuwe afleveringen kunt vinden. Daar kun je gewoon op play klikken en direct beginnen met luisteren. 

Luistertips

Interviews
In Een podcast over media interviewen Alexander Klöpping en Ernst Pfauth regelmatig mensen uit de mediawereld, zoals VI-hoofdredacteur Pieter Zwart en Paul Römer, de bedenker van Big Brother. Maar vaak zijn hun podcast ook gewoon gesprekken, waarin ze het medianieuws en hun persoonlijke interesses bespreken.  
De Amerikaanse schrijver Tim Ferriss trekt miljoenen luisteraars met zijn Tim Ferriss Show, waarin hij ondernemers, sporters, en allerlei deskundigen vraagt naar tips en trucs om beter te presteren op de meest uiteenlopende vlakken. 

Achtergrond en experts

In De Bourgondiërs neemt historicus Bart van Loo je mee op een reis door de Middeleeuwen. Met zijn aanstekelijke manier van vertellen leer hij je ongemerkt van alles over de geschiedenis van ons land. Je maakt een reis langs brandstapels, riddertoernooien en feestelijke banketten. 

Zelf luister ik graag naar de Amerikaanse blogger Patt Flynn die in zijn populaire podcast The smart passive income podcast tips deelt over ondernemen, bloggen en geld verdienen op internet. 

Documentaires  
De mooiste documentaire op podcastgebied is in mijn ogen Waarom. In deze podcast onderzoekt podcastmaker Eva Moeraerts de zelfmoord van een jeugdliefde. Ze vertelt het persoonlijke verhaal op een prachtige, ingetogen manier. 
Ook een aanrader is El Tarangu, een podcast over een wielrenner die uit de dood lijkt opgestaan. (lees meer in mijn artikel over de 9 beste verhalende podcasts in Nederland)

Fictie 
Ze zijn nog zeldzaam: podcasts met fictieve verhalen. Maar De Blankenberge Tapes is een pareltje. Het verhaal over een reeks bizarre moorden liet me niet los. Het is alsof je tijdens het fietsen en boodschappen doen een goede thriller krijgt ingefluisterd via je koptelefoon. 
Ook de podcast Welcome to Nightvale is fictie. Elke twee weken lezen de makers nieuwsberichten voor uit het fictieve woestijndorpje Nightvale. In de VS is de podcast zo populair dat er live-shows worden georganiseerd voor duizenden bezoekers. 

En jawel, een podcast over podcasts…
Ben je op zoek naar leuke podcasts, dan kan ik je Vink van harte aanbevelen. In deze podcast worden wekelijks op humoristische wijze nieuwe Nederlandse podcasts besproken.

Maar je kunt ook even verder lezen op Schrijfvis: dit zijn de beste 9 beste verhalende podcasts in Nederland.  

Misschien had je de vraag ‘wat is een podcast?’ beter nooit kunnen stellen, want nu je je erin gaat verdiepen, is de kans groot dat je verslaafd raakt, net als ik.

Luister naar het interview met de bedenker van de term podcast, of lees hoe hij tot zijn uitvinding van het woord kwam

Geen tips over schrijven en goede verhalen missen? Al meer dan 10.000 mensen hebben zich aangemeld voor mijn nieuwsbrief, De Schrijfvis. Schrijf je ook in.  Wil je een boek schrijven? Meld je dan aan voor de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen.