Skip to main content

Zit je vast bij een belangrijke scene in je verhaal? Met deze truc lost Arthur Japin het op

Iedereen die een roman schrijft, loopt wel eens vast bij het schrijven van een scène. Maar praat jezelf geen writersblock aan. De oplossing is dichterbij dan je denkt.

De gelauwerde schrijver Arthur Japin geeft in mijn podcast een geweldige tip om toch verder te schrijven als je het even niet meer weet. Hij gebruikte deze techniek bijvoorbeeld om de ontknoping van zijn roman De Overgave te bedenken.

Hieronder heb ik zijn advies voor je uitgeschreven. Als je het van hemzelf wil horen. luister dan de eerste 10 minuten van de volledige Schrijfvis-podcast met Arthur Japin.

Een moeilijke scene schrijven met Arthur Japin

Kun je je nog een scene uit één van je boeken herinneren, waarbij je dacht: ik weet nu echt niet hoe het verder moet?

Ja, dat gebeurt in De Overgave. Voor de mensen die dat niet gelezen hebben: het gaat over een vrouw, een pioniersvrouw in het Wilde Westen. Zij verliest tijdens een overval van de Comanche, een indianenvolk vrijwel al haar geliefden.

Ze wordt aan de grond gespiest. Naast haar sterft haar man. Die wordt levend gescalpeerd, en ze ligt in zijn bloed. En terwijl ze daar ligt en niks kan doen, moet ze zien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden weggevoerd. Die vrouw haat de Comanche.

Maar helemaal op het eind van haar leven, ze wordt oeroud, is de Comanche bijna uitgestorven, precies wat ze altijd heeft gewild. Er zijn er nog iets van 40 of 50 van de Indianen over, waaronder het opperhoofd. Maar die gaat zich overgeven aan de Amerikanen, aan het leger. 

‘Ik wist het even niet’

En dan komt ze er achter dat hij haar enige nog levende bloedverwand is. Hij is de zoon van een van de kinderen die werd weggevoerd. En de vraag was van de roman was: kun je dan nog iets met vergeving?Wat doe je dan met je gevoel? Je hebt zoveel haat naar dat volk.

Enfin, dus ik had de  hele roman toegeschreven naar dat moment van een ontmoeting tussen die twee, de grote apotheose. Op drie kwart van de roman is het eindelijk zover. En zijn ze staan ze tegen elkaar.  Toen dacht ik opeen: maar wat zeg je dan tegen elkaar? Als er zoveel haat en bloed en dood en verlies tussen je in staat. Wat zijn je openingswoorden? En had echt geen idee. Ik wist het even niet.

Wat deed je toen?

Ik was een beetje laf en ik dacht nou ik laat de personages eerst even gaan slapen. Want dat kan, als schrijver ben je machtig. Dus het werd nacht. En zij gaat naar bed. Ze wil hem niet in huis hebben, dus hij moet op de prairie slapen buiten waar het koud is. 

E ze ligt in bed en besluit: ik ga toch even kijken, want tja het is toch een achterkleinkind. En ze denkt: hij zal het wel koud hebben, dus ze neemt een dekentje mee. Ze gaat naar buiten en legt dat dekentje over hem heen. Maar het ligt niet goed. Het moet recht getrokken worden, vindt ze. Dus ze buigt voorover. Maar ze is oud en wankel, ze is in de negentig. En ze valt. Ze valt bovenop hem. 

‘Het is bespottelijk’

Ik bedacht die hele scène van de nacht, waarin ze allebei gaan slapen, zodat ze niet zouden hoeven spreken.  En dan ineens, bam, valt ze valt bovenop hem. Die situatie is zo bizar: een oude vrouw bovenop die jonge strijder. Ineens moeten ze wel iets tegen elkaar zeggen. 

En dat doet ze zelf. Dat bedenk ik niet. Dat is nou het scheppingsmoment zal ik maar zeggen. Dat is vanuit de paniek, want ik wist bij god niet hoe het verder moest, en dan liggen ze bovenop elkaar.

Hij schiet in de lach. En het is bespottelijk. En dan moeten ze wel iets zeggen. Toen kon ik met eenvoudige woorden beginnen. Zo ontstond er een hele leuke scène. Het ijs was gebroken bij wijze van spreken. 

Welke les kun je hieruit trekken?

Als ik van tevoren een schema zou maken bij het schrijven van een boek, zou ik zoiets nooit bedenken. Soms moet je gewoon op intuïtie verder schrijven, en een moeilijk moment uitstellen in het verhaal. Iets nieuws bedenken ontstaat dan soms vanzelf, uit nood.

Luister de hele podcast met Arthur Japin voor nog veel meer schrijftips.

Lees ook:
Deze 7 afleveringen van de Schrijfvis-podcast mag je niet missen
– Hoe voorkom je writersblock? Een tip van schrijfcoach Mireille Geus
– Hoe werkt (en schrijft) ChatGPT?

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

 

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply