Skip to main content

Zoek je een uitgever voor je boek? Deze redacteur van een gerenommeerde uitgeverij vertelt hoe je op haar radar komt

By oktober 20th, 2021Boek schrijven

Schrijf je een boek en zoek je een uitgever? Als het je geluksdag is, loop je misschien acquirerend redacteur Lisanne Mathijssen tegen het lijf.  

“Ik heb wel eens een deal gesloten op een parkeerplaats”, vertelt ze. “Toen ik enkele jaren terug na afloop van een boekpresentatie naar mijn auto liep in gesprek met een jonge vrouw, Marijke Vos. Ze bleek te werken aan een verhaal over een jonge advocate die tijdens een rechtszaak verliefd werd op een advocaat van de tegenpartij. Ik werd meteen gegrepen en zei: stuur het anders naar me op. Dat boek ligt nu in de winkel en heet Ik pleit voor jou

Hoe vind ik een uitgever? – podcast met een acquirerend redacteur

Lisanne Mathijssen is acquirerend redacteur bij de op één na grootste uitgeverij ter wereld, Harper Collins. Ze speurt altijd en overal naar talentvolle schrijvers van romans en non-fictie-boeken. Maar meestal komt ze die natuurlijk niet tegen op een parkeerplaats. Hoe kom je op haar radar? Lees verder in dit artikel met 7 tips, of beluister het gesprek met Lisanne.

In aflevering 13 van de Schrijfvis-podcast vertelt ze in detail hoe je jouw boek onder de aandacht brengt bij redacteuren van een uitgeverij. Op welke manier leg je contact, en wat moet je vooral niet doen? Luister de Schrijfvis-podcast via Spotify of Apple en abonneer je om geen aflevering te missen.

Lees onder de player verder als je de 7 belangrijkste tips voor het vinden van een uitgever meteen wilt weten.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

Uitgever vinden tip 1 – Oefen de elevator-pitch van je verhaal 

Lisanne: ‘Er zijn veel mensen die tegen me zeggen: ‘ik schrijf een roman’. Maar als ik dan vraag: waar gaat die roman over, volgt er een verhaal van tien minuten dat ik niet helemaal begrijp. Dan heb je het verhaal voor jezelf nog niet duidelijk genoeg. Leer eens om je verhaal in een paar zinnen samen te vatten voor het geval je iemand van een uitgeverij tegenkomt, oefen het desnoods voor de spiegel.      

Uitgever vinden tip 2 – Vraag je af: waarom is mijn verhaal interessant voor anderen? 

‘Lisanne: Je kunt wel een mooi verhaal schrijven over je tante Annie die de oorlog heeft meegemaakt, maar waarom zouden andere mensen dat willen lezen? Wat maakt haar verhaal uniek? Is het gewoon het zoveelste verhaal over iemand uit de oorlog, of heeft ze bijvoorbeeld op een heel bijzondere manier onderduikers geholpen? Voor een roman geldt hetzelfde. Wat is het universele thema waardoor het voor iedereen interessant is: liefde, schuld, wraak? Zet dat voor jezelf op een rij voordat je een uitgever benadert.’  

Uitgever vinden tip 3 – Doe onderzoek naar uitgeverijen: geen kookboek naar thrilleruitgeverij

Lisanne: ‘Als je een kookboek hebt geschreven, is het niet slim om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij voor thrillers. En dit gebeurt echt. Doe onderzoek en kijk bij welke uitgeverij je boek past. Met de stijl van welke auteurs is jouw werk vergelijkbaar? En bij welke uitgeverijen worden die auteurs uitgegeven? Benader alleen die uitgeverijen.’  

Uitgever vinden tip 4 – Reken niet op de slush-pile

Bijna alles gaat tegenwoordig via via. Bij mijn uitgeverij, Harper Collins, kun je zelfs niet meer ongevraagd je manuscripten insturen. Die belanden dan namelijk op een enorme stapel, en we hebben geen tijd om zo’n slush pile door te spitten. Het is echt belangrijk dat we je werk al leren kennen. Bijvoorbeeld via een auteur, een redacteur, of omdat je bijvoorbeeld korte verhalen hebt gepubliceerd in literaire tijdschriften. 

Uitgever zoeken tip 5 – Begin een blog, schrijf stukjes op Twitter of LinkedIn 

Lisanne: ‘Het is voor mij heel interessant als iemand zegt: ik publiceer mijn werk al op mijn blog en daar komen per maand een paar duizend lezers. Dan is er dus al een publiek voor je werk, en ik kan heel makkelijk zien wat je al eerder hebt geschreven. Een blog beginnen is echt een goed idee.’  

Uitgever zoeken tip 6 – Ga naar lezingen, literaire avonden en boekpresentaties 

Lisanne: ‘Of het nu boekpresentaties zijn of lezingen, ga erheen. Op die evenementen lopen altijd redacteuren van uitgeverijen en auteurs rond, die het leuk vinden om beginnende schrijvers te helpen. Spreek ook mensen aan, dat is niet gek. Misschien vind je gelijkgestemden met wie je bijvoorbeeld een schrijfgroepje kunt beginnen, of krijg je contactgegevens van een redacteur.’  

Uitgever zoeken tip 7 – Doe dit niet in je begeleidende brief of e-mail

Als je in contact bent gekomen met een redacteur, besteed dan aandacht aan je begeleidende brief. Sommige mensen sturen alleen hun manuscript op: ‘Hallo, hier is mijn manuscript, groetjes.’ Ik ben dan niet erg geprikkeld om het te gaan lezen. Fijn is een brief waarin je vertelt wie je bent, wat je doet in het dagelijks leven, wat je al geschreven hebt, en wat voor verhaal je hebt geschreven. Maak me nieuwsgierig!”   

Wil je meer tips en context, luister dan het hele gesprek met Lisanne Mathijssen in de Schrijfvis-podcast Hoe vind je een uitgever voor je boek, of luister één van de andere afleveringen hieronder, met onder meer literair agent Willem Bisseling, kinderboekenschrijver Jozua Douglas of literaire sensatie Mensje van Keulen.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply