Skip to main content

Wat is passief inkomen? Mijn ervaringen op deze website

By 11 april 2022mei 5th, 2022Blog opzetten
passief-inkomen-beeld

Wat is passief inkomen? Tot drie jaar geleden kon ik – zoals de meeste mensen – geen goed onderbouwd antwoord geven op die vraag. Min of meer toevallig werd ik ervaringsdeskundige.

Ik werkte al jaren als freelance journalist en kreeg betaald per geschreven woord (het tarief was meestal 40 cent per woord). Wilde ik meer verdienen? Dan moest ik harder werken. Ik schreef me soms letterlijk een ongeluk om 3.000 euro per maand binnen te halen. Ik had wel eens van passief inkomen gehoord, maar dat soort verhalen nam ik niet serieus. 

Het klonk te mooi om waar te zijn. Totdat ik in 2016 deze website met schrijftips opzette, en zelf passief geld begon te verdienen.

In deze post leg ik uit wat passief inkomen precies is, waarom de meeste mensen er een verkeerd of te rooskleurig beeld van hebben, en wat de beste boeken over passief inkomen zijn. Ik laat verder zien hoe ik een passieve inkomstenstroom heb opgebouwd als schrijver en hoe jij dat ook kunt doen.

Wat is passief inkomen? 

Passief inkomen is een inkomen dat geen directe relatie heeft met hoe hard je werkt. Je verdient dus geld met iets dat je in het verleden al hebt gemaakt, of bij elkaar hebt gespaard. Daardoor hoef je er nu weinig of geen energie in te stoppen. Voorbeelden van passief inkomen zijn bijvoorbeeld de rente op je spaargeld, of inkomsten van een appartement dat je verhuurt. 

Het boek Rich dad, poor dad is één van de bekendste boeken over passief inkomen. Schrijver Robert Kyosaki legt aan de hand van een parabel uit hoe de rijke vader van één van zijn vriendjes uit zijn jeugd slim geld verdiende door te investeren in vastgoed. Zijn eigen vader werkte in loondienst, en besteedde zijn geld aan vakanties. Door de eenvoudige taal wordt je uitgedaagd om zelf ook te gaan nadenken over de vraag of je wel op een slimme manier geld verdient.

De bestseller Rich Dad, Poor Dad is grappig genoeg zelf ook een goed voorbeeld van passief geld verdienen. Kyosaki schreef het boek jaren geleden, en het boek wordt nog steeds verkocht, als pocket en als e-book.

Passief geld verdienen door schrijven

Dit voorbeeld noem ik natuurlijk niet voor niets. In mijn ogen is schrijven één van de beste vaardigheden die je kunt leren als je online een passief inkomen wil opbouwen.

Maar nu komt het gekke: de meeste schrijvers en journalisten schudden hun hoofd als de term passief inkomen valt. Ze denken dan aan de schimmige reclames waarin iemand je belooft dat je slapend rijk kunt worden. 

Dat misleidende beeld van passief inkomen is ontstaan doordat de meeste mensen passief inkomen hebben maar één kant van het verhaal vertellen. Ik zou dat ook kunnen doen. Dan zou ik het volgende vertellen.  

Passief inkomen: het rooskleurige beeld

Laatst werd ik wakker tijdens een vakantie in Lissabon. Ik sprong uit bed, liep naar mijn balkon en staarde met een cappuccino in mijn hand naar beneden. De de opkomende zon scheen op de prachtige handgeschilderde tegeltjes op de oude gebouwen in de binnenstad. Toen keek ik op mijn telefoon. Ik zag dat ik die nacht 211 euro had verdiend met mijn schrijfcursussen op Schrijfvis.nl

Dit is echt gebeurd, vijf dagen geleden. En het is geen uitzondering. Ik verdien vaker geld als ik in dromenland ben. Toch is het idee dat je slapend rijk wordt een veel te romantische beeld van passief inkomen. Waarom? 

Dit is ook de waarheid: 

In 2019 ging ik met familie op vakantie in Cyprus. Ook toen werd ik wakker in een zonovergoten hotelkamer, met uitzicht op een zwembad waar mijn neefjes in speelden. Maar ik kon er niet lang van genieten. Ik kreeg een bericht op mijn telefoon dat mijn website eruit lag. Mijn inkomsten lagen stil. Ik was een dag lang bezig om alles te repareren – op vakantie. 

Hoe bouwde ik passief inkomen op? 

De waarheid ligt in het midden. Passief inkomen is nooit helemaal passief, en het kost veel tijd om op te bouwen. Hoe ging dat bij mij?

In de zomer van 2016 raakte ik overspannen. Ik schreef al jarenlang als journalist voor kranten en tijdschriften zoals Quest en De Volkskrant, maar opeens werd het te veel. De deadlines hielden me ‘s nachts uit mijn slaap – ik kon geen ‘nee’ zeggen. Op een dag besloot ik om tijdelijk met alle opdrachten te stoppen (ik had gelukkig wat spaargeld). 

Schrijven deed ik even alleen voor mijn plezier op deze website. Ik gaf hier schrijftips. Eén van die berichtjes (over 21 woorden die je altijd kunt schrappen)  ging ‘viral’. Het werd door tienduizenden mensen gelezen. 

Het was het begin van een website vol schrijftips die nu door 50.000 mensen per maand wordt bezocht. De meeste bezoekers komen binnen als ze op Google een zoekterm intypen die naar mijn website verwijst, zoals ‘hoe schrijf je een goede motivatiebrief?’ of ‘blog schrijven’. 

Door deze bezoekers verdien ik nu op verschillende manieren passief inkomen met Schrijfvis. Hoe werkt dat? Wat zijn mijn belangrijkste inkomstenbronnen? En hoe kun jij ook passief inkomen verdienen met een website? 

Mijn passieve inkomsten – en tips  

1 – Stephen King-geld: raad boeken van Bol.com aan 

De simpelste manier is het promoten van boeken met het Bol.com Partnerprogramma. Als je je aanmeldt, kun je mensen via een link vanaf jouw website doorsturen naar een product van Bol.com, zoals een boek. Dat heet affiliate-marketing. Je krijgt dan een kleine commissie op elke verkoop.

Een goed voorbeeld is dit artikel over het boek Later van Stephen King. Ik was er enthousiast over en maakte zelfs een video-recensie. Onderaan het artikel deel ik een cover van het boek en de link naar Bol.com.

Ik verdien met dit artikel alleen een klein beetje passief inkomen. Als iemand het boek bestelt, krijg ik ongeveer 1 euro van Bol.com. Alles bij elkaar verdien ik ongeveer 100 euro per maand in het Bol.com Partnerprogramma. Dus niet alleen met dit boek over Stephen King, maar met alle boeken die op Schrijfvis worden genoemd.

Je hoeft natuurlijk geen artikelen te schrijven, je kunt ook een filmpje opnemen of zelfs een podcast maken om iets van Bol.com te promoten. 

2 – Tevreden klant-inkomsten: verdiep je in affiliate-netwerken

Maar ik verdien ook affiliate-inkomsten bij een ander bedrijf, namelijk het hostingbedrijf dat Schrijfvis in de lucht houdt. Ik ben daar zelf al jaren een tevreden klant. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf een blog opzet bij Xel Media, en waarom ik de dienstverlening van het bedrijf goed vind.  

Het is eigenlijk gewoon een handleiding, maar wel aantrekkelijk geschreven. Als een lezer besluit om klant te worden, krijg ik een paar tientjes commissie.

Jij kunt dit ook doen. Er zijn naast Bol.com nog duizenden bedrijven met een affiliatie-programma: van fietsenfabrikanten tot elektronicawinkels. Als je hun producten aanraadt op je website met een artikel of een filmpje, kun je daar passief geld mee verdienen. De meeste aanbieders vind je in grote Affiliate-netwerken zoals Daisycon of Tradetracker

Boek-inkomsten: schrijf een e-book

Passief inkomen wordt aantrekkelijker als je een (digitaal) boek van jezelf verkoopt – bijvoorbeeld met kennis over je vakgebied. Het kost je een aantal weken of maanden om zo’n e-book te schrijven. Maar daarna kun je het zo lang verkopen als je zelf wil. Je hebt er dan geen werk meer aan, maar wel inkomsten. 

Een persoonlijk voorbeeld is mijn e-book Beter schrijven door schrappen – met 99 woorden om vaker te schrappen. Ik schreef de tekst (ongeveer 10.000 woorden) eind 2020. Inmiddels heb ik het boekje bijna 300 keer verkocht. En nog steeds vliegen er elke week wel een paar over mijn digitale toonbank.   

Pakkend schrijven-inkomsten: maak een online cursus

De meest lucratieve optie voor passief inkomen is een online cursus maken. Met teksten, video’s en interactieve lessen kun je in zo’n cursus nog beter kennis overdragen dan in een e-book. Door de pandemie vinden de meeste mensen het doodnormaal om een paar tientjes tot enkele honderden euro’s af te rekenen voor een cursus die ze vanuit huis kunnen volgen. 

Een persoonlijk voorbeeld is mijn cursus Pakkend schrijven, waarin je de basistechnieken leert om aantrekkelijker te schrijven in verschillende soorten teksten – van e-mails tot rapporten en artikelen. In de afgelopen twee jaar verkocht ik alleen deze cursus al meer dan 500 keer. Het is verreweg mijn grootste passieve inkomstenbron.

Dus, wat is passief inkomen?

Inmiddels kan ik van mijn passieve inkomsten op Schrijfvis leven. Maar dat betekent niet dat ik slapend geld verdien. Passief inkomen is geld waar je gewoon voor moet werken. 

Zo worden mijn cursussen en e-book alleen verkocht als ik regelmatig nieuwe blogs plaats en mijn nieuwsbrief verstuur. Het gebeurt wel eens dat ik dagenlang niets verkoopt.

Verder geef bijna elke dag cursisten feedback op hun teksten. Ik update de informatie in mijn cursussen en bedenk regelmatig nieuwe workshops. 

Maar het meeste werk heb ik in het verleden gedaan. In de afgelopen drie jaar schreef ik 281 artikelen op Schrijfvis met een lengte van 1000 tot  3000 woorden. Ik zette twee websites op, leerde hoe ik mijn artikelen vindbaar maakte in google, en ontwikkelde vijf cursussen. Maandenlang zat ik te schrijven en te knoeien aan websites zonder dat ik wist of iemand me er ooit voor zou betalen. 

Maar het voordeel is dat ik zelf bepaal wanneer ik werk, en geen opdrachtgevers heb die in mijn nek hijgen. Ik slaap daardoor een stuk beter dan toen ik nog journalist was, ook al zit slapend rijk worden er niet in.  

Tot slot: boeken over passief inkomen

Dit zijn in mijn ogen de beste boeken over passief inkomen. Het eerder genoemde Rich dad, poor dad legt goed uit hoe je passief geld verdient:

Nog leuker om te lezen is The four hour workweek van Tim Ferriss. Het beschrijft het verhaal van een ondernemer die een bedrijf bouwt waarin hij zelf zo min mogelijk hoeft te werken.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

3 Comments

 • Maurice schreef:

  Hoi Dennis,

  Mijn naam is Maurice en had eerder al contact met jou. Ik ben een Dutch content writer en werk op het platform “Upwork”. Hier schrijf ik voornamelijk artikelen en recensies m.b.t. online casino’s, nieuwsberichten etc. Toch wil ik me ook gaan richten op marketing gerelateerde teksten die voor bedrijven interessant zijn. Je hebt verschillende cursussen in aanbod, maar welke studie past eigenlijk het beste bij mijn vragend profiel? Ik hoop dat je me hier een antwoord op kan geven en wacht met verwachting af.

  Met vriendelijke groet,
  Maurice

  • Dennis Rijnvis schreef:

   Hoi Maurice, sorry ik lees niet altijd alle reacties. Je kunt me altijd een mail sturen. Ik zou zeggen: volg de cursus Pakkend schrijven – dan leer je de basistechnieken om aantrekkelijker te schrijven. Zelfs journalisten hebben daar vaak nog veel aan. Schrijf je in het Nederlands? Interessant wat je doet. Word je veel ingehuurd?

 • Maurice schreef:

  Hoi Dennis,

  Bedankt voor je snelle reactie. Mijn werkzaamheden zijn dagelijks en daarnaast doe ik dit vanuit Cambodja. Samen met mijn vrouw(zij is al jaren actief werkzaam op Upwork) hebben we een goed maandelijks inkomen. Misschien niet voldoende voor Nederland, maar we mogen zeker niet klagen. Bedankt voor de tip en ik ga me snel aanmelden, want ik wil n.l. op meerdere vlakken toepasbaar zijn. Hierbij heb ik dan ook extra informatie nodig, zodat ik beter voorbereid ben.

  B.v.d.
  Maurice

Leave a Reply