Skip to main content

Door deze 7 boeken over ondernemen ging ik op een nieuwe manier schrijven

By 20 mei 2018maart 18th, 2022Zakelijk schrijven

Toen ik The $100 Startup voor het eerst las, zat ik dicht tegen overwerktheid aan. In een week had ik drie deadlines gehaald voor grote verhalen in De Volkskrant en Psychologie Magazine. Mijn handen trilden nog van het vele typen toen ik in het vliegtuig stapte naar Thailand, waar ik drie maanden zou gaan backpacken om tot rust te komen.

Lezend in het boek, kreeg ik opeens een helder inzicht in een probleem waar ik bij mijn werk constant tegenaan liep: mijn verhalen verloren te snel hun waarde.

Boeken over ondernemen

In The $100 Startup stonden verhalen over ondernemers die net als ik veel energie staken in hun werk en graag schreven. Een backpacker die zichzelf Frans, Spaans, Grieks en Arabisch had geleerd, schreef bijvoorbeeld een boek met een methode om snel nieuwe talen te leren. Een man die er een sport van maakte om de goedkoopste vliegtuigtickets te vinden op internet, hield daar een blog over bij en gaf cursussen. Ik herkende mezelf in hen: ze waren ambitieus, hielden van hun werk en gingen tot het uiterste om hun lezers echt iets bijzonders voor te schotelen. Maar ik zag ook een interessant verschil.

Nadat de hoofdpersonen uit The $100 Startup hun schrijfproject hadden afgerond, konden ze hun werk meerdere malen verkopen. Ze verdienden tienduizenden dollars aan hun boeken, cursussen en blogartikelen.

Mijn artikelen verkocht ik maar één keer aan een krant of tijdschrift. Daarna belandden ze in de kattenbak van de lezer, of in het digitale archief van de krant. Niemand las ze nog, en niemand betaalde er nog voor.

The $100 Startup inspireerde me uiteindelijk om ook te gaan schrijven aan ‘artikelen’ die hun waarde niet zouden verliezen. Ik begon ik een blog waarop ik schrijftips deelde en ging schrijfcursussen ontwikkelen. Kortom: het boek veranderde mijn kijk op werken. Hieronder zet ik in totaal 7 boeken op een rij die me nieuwe inzichten hebben gegeven bij het schrijven en ondernemen.

Boeken over ondernemen tip 1
The 4-hour workweek – Tim Ferriss

Ik ben opgegroeid met het idee dat je van 9 tot 5 hoort te werken, en de meeste mensen om mij heen ook. Als ik mezelf eens in de zoveel tijd eindelijk  zover krijg om midden op de dag de deur van mijn freelancerskantoor achter me dicht te trekken en een wandelingetje door de stad te maken, reageren veel van van de andere zzp-ers een beetje jaloers. “Ik zou dat ook vaker moeten doen, maar ik krijg dan meteen een schuldgevoel. Het lukt me gewoon niet.”
The 4 hour workweek maakt korte metten met deze vreemde overtuiging. Op aanstekelijke wijze beschrijft auteur Tim Ferriss hoe hij een bedrijf opbouwde waarin hij zijn verdiensten loskoppelde van tijd, zodat hij meer tijd overhield om te leven in plaats van te werken.

Mees inspirerende quote uit het boek:

Beweeg je langzamer. Dans niet te snel. Tijd is te kort. De muziek blijft niet eeuwig klinken. Heb je weleens tegen je kind gezegd ‘doen we morgen’? Zonder dat je, in je haast, zijn teleurstelling ziet? Heb je weleens contact met iemand verloren? Een vriendschap laten doodbloeden? Omdat je nooit tijd had om te bellen en hoi te zeggen. Beweeg je langzamer. Tijd is te kort. De muziek blijft niet eeuwig klinken. Als je je haast om ergens te komen, mis je de helft van het plezier van onderweg zijn. Wanneer je je gehaast door de dag beweegt, dan is het als een ongeopend geschenk dat weggegooid wordt.

Boeken over ondernemen tip 2
The Long Tail – Chris Anderson

Als je voor jezelf begint met een blog of ander bedrijfsmodel heb je vaak de neiging om op zoek te gaan naar een groot publiek. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk lezers en klanten bereiken, dat is de insteek van veel bloggers en ondernemers.

Ten onrechte, zo laat dit inmiddels klassieke managementboek van journalist en ondernemer Chris Anderson zien. Het kan je op termijn veel meer opleveren om je te richten op een kleine niche-groep van mogelijke klanten, zoals mensen die van schrijven houden, reizigers die een nieuwe taal willen leren, of hipsters die gek zijn op breien. Je hebt dan minder concurrentie, en mensen zijn vaak bereid om relatief veel te betalen voor een niche-product dat ze niet overal kunnen kopen. De tips en inzichten in The long tail zorgen ervoor dat je veel doelmatiger naar schrijven en ondernemen gaat kijken.

Meest inspirerende quote:

In een wereld waarin de keuzes oneindig zijn, is content niet het belangrijkste, context wel.

Boeken over ondernemen tip 3
Rich dad, poor dad – Robert Kiyosaki

De titel van dit boek sprak me niet aan, de schrijfstijl was mij veel te Amerikaans, en ik lees niet graag over financiële onderwerpen. Toch heb ik misschien wel het meeste geleerd over ondernemen van Rich dad, poor dad. Auteur Robert Kiyosaki legt haarfijn uit welke misvattingen er bestaan over geld verdienen.

De grootste eye-opener voor mij was het verschil tussen actief inkomen en passief inkomen. Zelf was ik altijd volledig afhankelijk van actief inkomen, oftewel ik verkocht mijn tijd tegen een uur- of woordtarief. Dat is lastig als je een creatief beroep hebt, want je hebt niet altijd inspiratie om te schrijven en een klus duurt daardoor vaak langer dan je denkt. Een veel slimmere manier om geld te verdienen is zorgen voor passief inkomen. Je creëert dan een product dat zelf geld genereert, zoals een boek of online cursus. Je kunt daar zo veel tijd in steken als je zelf wilt, en dat loont ook nog. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer het wordt verkocht.

Meest inspirerende quote:

Wees je ervan bewust dat de meeste mensen werken uit angst. Ze zijn bang om hun rekeningen niet te kunnen betalen, bang om hun baan te verliezen, bang om niet genoeg geld te hebben en weer opnieuw te moeten beginnen. Dat is de prijs die je betaalt als je naar school gaat, een vak leert, en vervolgens gaat werken in ruil voor geld. De meeste mensen worden een slaaf van het geld, en worden dan boos op hun baas.

Boeken over ondernemen tip 4
The Game – Neil Strauss

Eigenlijk hoort The Game niet in dit rijtje thuis. Het is een waargebeurd verhaal van een journalist die weinig aandacht krijgt van vrouwen en daarom ten einde raad in de leer gaat bij een groep mannen die de versierkunst tot de perfectie heeft verheven.

Het boek gaat echter over meer dan versieren. Neil Strauss maakt een wervelende transformatie door van verlegen journalist tot aantrekkelijke verhalenverteller. De belangrijkste les: te veel bescheidenheid kan je erg in de weg zitten. Ik ben opgegroeid met het idee dat je niet te veel over jezelf moet praten. In gesprekken was ik altijd vooral op anderen gericht. Maar als je nooit iets over jezelf vertelt, zal de ander zich nooit in je herkennen. The Game leerde me dat het belangrijk is om in conversaties juist over jezelf te praten. Alleen als je ook je eigen geschiedenis, visie en humor deelt met je gesprekspartner kan de ander aan die verhalen relateren.

Kortom: kritisch zijn op jezelf mag best, maar overdrijf het niet. Goed vond ik ook het advies van Strauss over het accepteren van complimentjes. Veel mensen – waaronder ikzelf – hebben de gewoonte om complimenten over de eigen prestaties af te zwakken. ‘Vind je mijn website mooi? Oh, het is maar een heel simpel wordpress theme hoor, niets bijzonders!”

Inspirerende quote uit The Game:

Eén van de dingen die ik heb geleerd, was hoe je moet omgaan met een compliment. Zeg gewoon: ‘bedankt!’, en verder niets. Dat is het enige antwoord dat een persoon met zelfvertrouwen kan geven.

Boeken over ondernemen tip 5
Problogger – Darren Rowse

Als je tegen iemand zegt: ‘ik ga een blog beginnen’, dan krijg je meestal meteen de vraag ‘kun je daar dan geld mee verdienen? De Australische blogger Darren Rowse geeft overtuigend antwoord in Problogger, een boek over de kunst van professioneel bloggen (Rowse heeft een blog met dezelfde naam)

Het boek leert je op welke manieren je geld kunt verdienen met een blog, hoe je een publiek opbouwt en hoe je onderwerpen voor artikelen bedenken. Na het lezen van het verhaal van Rowse voelt de droom om een eigen blog te beginnen (en daar een inkomen mee te verwerven) opeens veel bereikbaarder. Zo bereikbaar dat je met vertrouwen ‘ja’ kunt zeggen op die veel gestelde vraag: ‘kun je daar dan van leven?’

Inspirerende quote:

Een veel voorkomende misvatting van lezers is dat ik het zescijferige inkomen dat ik overhoud aan Problogger razendsnel heb bereikt. Hoewel steeds meer mensen een goed inkomen verdienen met bloggen, gaat het proces bijna nooit snel.

Boeken over ondernemen tip 6
Durf nee te zeggen – Jim Camp

Dit boek heeft me geholpen mijn grootste zwakte te herkennen. Het gebeurde in het begin van mijn carrière regelmatig dat ik mezelf bijna verzoop in het werk, omdat ik geen nee kon zeggen tegen opdrachtgevers. Om die reden was ik ook behoorlijk slecht in onderhandelen.

De gedachte die me het vaakst in de weg zat: als ik nee zeg tegen deze vraag of deze prijs, krijg ik de opdracht niet en komen ze nooit meer bij me terug. Deze gids voor onderhandelingen heeft mijn kijk op dit dilemma compleet veranderd. Het inzicht van Jim Camp dat me het meest heeft geholpen: ‘nee’ is niet iets definitiefs. Je zegt er alleen maar mee: ‘nu even niet’, of ‘niet tegen deze prijs’.

Inspirerend quote:

“Nee” is het beste woord. Het is wat je wilt zeggen en wat je wilt horen. “Nee” bevrijdt je en beschermt je. Een beleefd “nee” schoffeert mensen niet. Integendeel, het stelt hen gerust. Het nodigt uit tot volwassen gedrag (zelfs bij kinderen). Het creëert ruimte voor goede beslissingen.

Boeken over ondernemen tip 7
The $100 Startup – Chris Guillebeau

Werken voor een baas was voor mij altijd de norm. Bijna al mijn vrienden en familieleden hebben een kantoorbaan. Zelfs ben ik weliswaar freelance journalist, maar mijn agenda werd lange tijd grotendeels bepaald door mijn opdrachtgevers. Dit boek liet me inzien dat je ondernemerschap niet risicovol en ingewikkeld hoeft te zijn.

Met een simpel idee en een bescheiden budget kun je razendsnel een eigen bedrijfje opzetten waarmee je niet meer afhankelijk bent van een baas, of een paar opdrachtgevers. Chris Guillebeau (zijn blog vind je hier) illustreert dat aan de hand van verschillende case-studies, zoals een

Het verhaal over talenwonder Bennie sprak me het meeste aan. Hij reisde als backpacker de wereld over en merkte dat hij goed was in het leren van talen. Over dat onderwerp besloot hij te gaan schrijven op een blog met de naam Fluent in 3 months. Vervolgens schreef hij boeken en online cursussen over zijn methode om vreemde talen. Inmiddels kan hij goed leven van de verkoop van die producten. Het is geen toeval dat ik nu zelf ook cursussen geef.

Inspirerende quote:

De nieuwe realiteit is dat het accepteren van een 9 tot 5-baan misschien wel de meest riskante optie is in het werkende leven.

Lees ook:
Dit is in mijn ogen het beste boek over geld
Dit zijn de 22 beste boeken over schrijven

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply