Skip to main content

Recensie: hoe Stephen King me verraste met zijn nieuwe boek – Later

By 28 april 2021Stephen King

‘Ik zie dode mensen’. Dat zegt de 6-jarige hoofdpersoon Jamie op pagina 18 van het nieuwe boek van Stephen King, Later.  Bijna iedereen kent dit zinnetje uit The Sixth Sense, de film uit 1999 waarin een jongetje ook in staat is om overleden mensen waar te nemen. En toch lijkt Later van Stephen King totaal niet op die kaskraker. Het nieuwe boek bewijst maar weer eens dat je één verhaalidee op talloze manieren kan uitvoeren. 

Ik las Later in één ruk uit. Van tevoren had ik niet verwacht dat het verhaal me zo zou grijpen.  In het artikel hieronder vertel ik waarom ik de nieuwe King eerst niet eens wilde lezen en hoe mijn favoriete schrijver me toch het verhaal in trok. Je kunt ook mijn recensie op Youtube hieronder bekijken.

Recensie van Stephen King’s Later – hoe het begint

Het zinnetje ‘Ik zie dode mensen’ lees je al aan het begin van het boek. Het is het vertrekpunt van het verhaal (in tegenstelling tot in The Sixth Sense – daar zet deze uitspraak aan het einde de hele film op z’n kop). 

In Later is de beroemde zin juist het startpunt voor een fantastisch verhaal over de vage grens tussen leven en dood.  Voor de opgroeiende Jamie is het eigenlijk bijzaak dat hij dode mensen ziet. Hij raakt er al snel aan gewend. Als hij langs een kerkhof loopt, steekt hij zijn hand op naar de doden die daar nog ronddwalen bij hun graf. En hij schrikt niet eens meer als hij op straat mensen met kogelgaten in hun hoofd tegenkomt die naar hem zwaaien. Hij maakt soms zelfs een praatje met ze.  

Zo ontdekt hij langzamerhand de wetten van de dood. Na hun overlijden blijven mensen nog een paar dagen rondhangen rond hun huis, bij hun graf of op hun favoriete plekken. Pas na een paar dagen verdwijnen ze. Tenminste, meestal… 

Later is een uitgave in de zogenoemde Hard Case Crime-serie van Stephen King. De boeken in deze reeks draaien om misdaad. Het bovennatuurlijke speelt – in tegenstelling tot in de andere boeken van King – normaal gesproken geen grote rol. Dat was voor mij een reden om het boek een tijdje links te laten liggen. Ik hou niet zo van de typische misdaadroman waarin een rechercheur een moordzaak oplost. Maar ik ging overstag toen ik opving dat de hoofdpersoon in Later met de doden spreekt. 

Stephen King – Later – Hoe je het verhaal wordt ingetrokken

Ik ben blij dat ik het boek toch las. Zelf zou ik Later nooit betitelen als crime. Dit is een typische Stephen King waarin hij het dagelijks leven weergaloos verweeft met bovennatuurlijke elementen. Ik heb ervan genoten.

Het is geen pure horror. Je kunt het boek zien als een coming-of-age-roman met in de eerste hoofdstukken slechts een vleugje bovennatuurlijkheid. Je leeft als lezer mee met Jamie die opgroeit zonder vader, zijn moeder ziet worstelen met armoede en maar moeizaam kan wennen aan haar nieuwe vriendin. Het is allemaal zo realistisch dat je zijn bijzondere gave op de koop toe neemt. Langzaam trekt King je zo het verhaal in. 

(Dit is trouwens een bekende schrijftechniek. Veel sciencefictionschrijver maken een bovennatuurlijke wereld geloofwaardig door een vleugje fictie te combineren met realisme. Daardoor neem je iets dat eigenlijk onmogelijk is eerder aan als lezer)

King laat zijn hoofdpersoon Jamie onder meer dit zeggen:

‘Ik zie dode mensen. Ik weet niet beter dan dat ik het altijd heb gekund. Maar het gaat niet zoals in de film met Bruce Willis. Het kan interessant zijn, soms is het eng, het kan lastig zijn, maar meestal is het gewoon wat het is, net zoiets als dat je linkshandig bent (…)

Stephen King – Later – Wat is het multiversum?

Het nieuwe boek van Stephen King komt pas echt op gang als Jamie iets opvalt tijdens zijn gesprekken met de doden: ze kunnen niet meer liegen. Als hij ze een vraag stelt, moeten ze de waarheid vertellen. Kortom: hij kan achter geheimen komen die voor ‘gewone’ mensen onbereikbaar zijn. Dat brengt hem uiteindelijk in een levensgevaarlijke situatie waarbij één dode hem blijft achtervolgen.  

Voor mij was Later heerlijke ontsnappingsliteratuur. Even dacht ik niet aan de pandemie. Ik zag de wereld een paar uur lang door de bril van een opgroeiend kind met een bovennatuurlijk talent. En het boek bevat voor King-liefhebbers zoals ik nog een leuk extraatje. Er zitten talloze subtiele verwijzingen in naar andere boeken.

Veel van Stephen King’s verhalen spelen zich namelijk af in dezelfde tijd en ruimte – zijn zogenoemde multiversum (hier zie je dat in een ongelooflijk gedetailleerde infographic) Bepaalde gebouwen en gebeurtenissen in Later komen ook voor in zijn meesterwerk It en the Shawshank Redemption. In mijn recensie op YouTube vertel ik hier meer over.

Wat vond je van deze recensie? Laat het weten in de comments en bekijk het boek hieronder.

Lees ook:
Stephen King – een minibiografie in 7 anekdotes
7 Schrijftips van Stephen King waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt
Dit zijn de 13 beste Stephen King-boeken

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

 

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply