Skip to main content

Motivatiebrief schrijven – in 7 stappen bovenop de stapel

By 4 februari 2017juni 13th, 2022Zakelijk schrijven

Een goede motivatiebrief schrijven is een kwestie van clichés omzeilen en gedurfd beginnen. Dus niet zo:

 • Deze baan zie ik als een grote uitdaging.
 • Het is mijn droom om aan deze universiteit te studeren
 • Deze functie is op mijn lijf geschreven.
 • Deze vacature zie ik als een grote kans.
 • Dit vak is mijn grote passie.

Alsjeblieft, doe jezelf en de lezer van je motivatiebrief een plezier en gebruik dit soort zinnen met mate. Je staat dan al 1-0 voor: je onderscheidt je van alle andere brieven die bol staan van dit soort dertien-in-dozijn-uitdrukkingen en geknipte en geplakte voorbeelden (lees hier voorbeelden waaraan je wel iets hebt)

Iedereen die naar een baan solliciteert kan schrijven dat het zijn droom is. Iedereen die zich aanmeldt voor een studie als geneeskunde of rechten kan zeggen dat de studie hem of haar op het lijf geschreven is. Maar daar zitten de mensen die je motivatiebrief beoordelen niet op te wachten. Wil je in 2022 nog opvallen met je sollicitatiebrief, dan moet je voor een originelere aanpak kiezen met een sprankelende motivatie.

Motivatiebrief schrijven: in 7 stappen naar een goede opbouw

De lezer van je motivatiebrief of sollicitatiebrief wil iets over jou weten. Wie ben je? Wat drijft je? Wat wil je bereiken en hoe wil je dat doen? Dat zijn de belangrijkste vragen die je moet beantwoorden bij de discipline ‘motivatiebrief schrijven’.

Standaardzinnen zijn niet toereikend bij het geven van de antwoorden op die vragen. Het gaat juist om wat jou uniek maakt en waarom jij geknipt bent voor de functie (bijvoorbeeld die van verkoopmedewerker) of de studie (bijvoorbeeld geneeskunde of diergeneeskunde) waarvoor je solliciteert. Een motivatiebrief schrijven begint bij het bedenken van persoonlijke voorbeelden en anekdotes die jouw kwaliteiten op een levendige manier illustreren. (lees ook de moeder aller schrijftips over het geven van voorbeelden)

Vervolgens componeer je met deze voorbeelden een meeslepend en gestructureerd verhaal waarin je jezelf als unieke kandidaat presenteert. Een goede opbouw verhoogt je kans op een positieve beoordeling; een samenhangende tekst is nu eenmaal overtuigender.

Hieronder leg ik je in elf stappen uit hoe je een goede motivatiebrief schrijft, vanuit mijn ervaring als journalist (De Volkskrant, NRC, Nu.nl) en schrijver. Zelf heb ik onder meer in Zuid-Afrika (Rhodes University) en aan de Universiteit van Edinburgh gestudeerd dankzij succesvolle motivatiebrieven, ook heb ik mijn eerste baan bij de jeugdkrant Kidsweek te danken aan een e-mailtje.

Wil je voor de makkelijke weg kiezen en een middelmatige motivatiebrief schrijven? Surf dan nu een van de vele sites waar je standaardbrieven kunt downloaden: (typ ‘motivatiebrief’ schrijven in Google en je vindt ze in overvloed). Wil je een heldere motivatiebrief met een goede opbouw schrijven en bovenop de stapel komen te liggen bij je beoordelaars, lees dan verder.

(Overweeg ook de aanschaf van mijn cursus Pakkend schrijven, waarin je de basistechnieken leert om je brief korter, krachtiger en aantrekkelijker te maken. Onderaan dit artikel lees je meer)

1 – Val met de deur in huis

Een goede opbouw begint bij de eerste alinea. Dat is de blikvanger van je motivatiebrief of sollicitatiebrief. Bij een eerste scan zal de beoordelaar in ieder geval de eerste zinnen lezen. In deze alinea val je met de deur in huis en vertel je waarom je de brief schrijft: je wilt een plek op een bepaalde opleiding, je solliciteert op een bepaalde functie of je biedt je aan als stagiair.

Draai hier niet omheen, en schrijf met direct taalgebruik op wat je wilt en waarom. Deze kernzin kun je bijvoorbeeld als volgt opschrijven:

Met deze brief solliciteer ik op een plek aan de opleiding geneeskunde.

Deze brief schrijf ik u, omdat ik dolgraag stage wil lopen bij Heineken. 

Het is belangrijk dat deze zin al ergens in de eerste alinea staat, zodat het doel van je brief meteen duidelijk is. Je kunt ermee beginnen, maar het is ook mogelijk om de alinea ermee af te sluiten. De lezer weet na een kernzin onmiddellijk wat je doel is (een stage, baan, of plek op een studie) en kan de verdere inhoud daardoor beter plaatsen en beoordelen. Kortom: je legt op deze manier de basis voor een goede opbouw.

2 – Maak de eerste alinea van je motivatiebrief persoonlijk

Het is belangrijk dat je jezelf in de eerste regels van je motivatiebrief meteen onderscheidt van andere briefschrijvers. Je laat zien wie je bent en waarom jij de juiste persoon bent voor de studie of functie (in het geval van een sollicitatiebrief.

De beste manier om dit te bereiken is de mini-anekdote. Dat is een kort persoonlijk verhaaltje over jezelf van twee a drie zinnen, waarmee je de kernzin in je eerste alinea motiveert. De anekdote laat zien waarom je stage wilt lopen bij juist dit bedrijf, waarom je juist deze studie wilt volgen. (Lees meer over dit soort anekdotes in mijn blog over de kroegpraatregel)

Toen ik Creative Writing wilde studeren aan de universiteit van Edinburgh begon mijn motivatiebrief bijvoorbeeld ongeveer zo:

Geachte meneer/mevrouw

Toen ik twaalf was, las ik al tot diep in de nacht boeken van Roald Dahl en Virginia Woolf, stiekem met een zaklamp onder de dekens. Op de middelbare school is mijn liefde voor Engelse literatuur alleen maar gegroeid.

Zou ik een motivatiebrief schrijven voor een studie als geneeskunde, dan zou ik als volgt kunnen beginnen.

Ik solliciteer bij deze op een plek aan de opleiding geneeskunde, omdat ik van dichtbij heb meegemaakt wat voor een verschil een medische ingreep kan maken in het leven van mensen. In de zomer van 2006 kreeg mijn moeder door een niertransplantatie haar leven terug.

Sindsdien voert mijn interesse voor geneeskunde de boventoon in mijn schoolcarriere en in mijn persoonlijke leven: ik maakte een profielwerkstuk over nierdialyse, ik heb een snuffelstage gelopen op de eerste hulp van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ik heb in de vakantie mijn EHBO-diploma gehaald.   

Van cliché naar opvallen

Misschien denk je dat je geen specifieke ervaringen waarmee je je motivatie kunt illustreren, maar dat is bijna onmogelijk. Stel je begint met deze vrij clichématige opening.

Ik solliciteer bij deze op een plek aan de opleiding geneeskunde, omdat de werking van het menselijk lichaam me altijd heeft gefascineerd. 

Voeg één persoonlijk zinnetje toe en je motivatie gaat meteen leven, dat komt de opbouw van je brief ten goede.

Ik solliciteer bij deze op een plek aan de opleiding geneeskunde, omdat de werking van het menselijk lichaam me al fascineert, sinds ik op mijn achtste een anatomie-poster kreeg waarop alle spieren en organen waren te zien.

Of misschien had jij geen poster aan de muur hangen, maar keek je graag naar specifieke medische televisieprogramma’s, of ben je een keer op de EHBO beland waarna je interesse in geneeskunde werd aangewakkerd. Kortom: er is altijd een persoonlijk detail te bedenken waarmee je je motivatie kunt illustreren, of je nu geneeskunde wilt studeren, of je zinnen hebt gezet op een plek aan de filmacademie.

3 – Een motivatiebrief schrijven: jezelf voorstellen zonder opscheppen

Na de inleidende alinea stel je jezelf voor. Je schetst een beeld van jezelf aan de hand van je opleiding en werkervaring, je persoonlijkheid en je interesses. De kunst is om dit op een overzichtelijke manier te doen, zonder dat het saai wordt. Het beste is om opleidingen en prestaties zo feitelijk mogelijk te presenteren. Ben je met een negen gemiddeld geslaagd? Vermeld dat gegeven dan zonder het verder aan te dikken of uit te leggen. Hetzelfde geldt voor eervolle vermeldingen, prijzen, of andere prestaties.

Toen ik me als wetenschapsjournalist aanmeldde voor een beurs voor een internationale conferentie over neurowetenschap op Sicilië, begon ik mijn voorstel-alinea bijvoorbeeld als volgt.

Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik werk als wetenschapsredacteur bij Nu.nl, de grootste nieuwssite in Nederland. Verder schrijf ik als freelance journalist voor de Volkskrant, een landelijke krant.

Bij mijn aanmelding voor de studie Creative Writing in Edinburgh vermeldde ik mijn prestaties als schrijver ook zo feitelijk mogelijk.

In 2009 won ik de eerste prijs in een verhalenwedstrijd van een Belgisch literair tijdschrift, de Brakke Hond. Verder tekende ik deze zomer een contract voor twee boeken bij uitgever de Bezige Bij. Mijn eerste roman wordt in 2013 gepubliceerd. 

Als je verder gaat uitweiden over dit soort wapenfeiten, krijgt je motivatiebrief of sollicitatiebrief al snel een pocherig toontje. Kortom: Schrijf het op, maar schep er niet over op. Laat de feiten voor zich spreken.

4 – Beschrijf je persoonlijkheid slim

Dit gedeelte van je motivatiebrief vergt de meeste voorbereiding. De selectiecommissie van een bedrijf of opleiding is altijd op zoek naar mensen met specifieke kwaliteiten en karaktertrekken.

Lees daarom met veel aandacht de vacature of de tekst waarin je wordt uitgenodigd tot het schrijven van een motivatiebrief.

Bij het schrijven benadruk je de persoonlijkheidstrekken van jezelf die het beste aansluiten bij de genoemde eisen. Maar blijf niet hangen in het simpelweg noemen van karaktereigenschappen. We kunnen allemaal wel zeggen dat we leergierig, consciëntieus, avontuurlijk, ondernemend en sociaal zijn.

Dit soort persoonlijkheidstrekken kun je goed naar voren laten komen in je motivatiebrief door mini-verhaaltjes en voorbeelden te gebruiken.

Schrijf niet:

Ik heb een avontuurlijk en ondernemend karakter, ik deins niet terug voor een nieuwe uitdaging.   

Om de lezer mee te nemen in je verhaal, moet je die eigenschap ook onderbouwen met een concreet voorbeeld.

Ik houd van avontuur en hard werken. Na mijn middelbare school heb ik een jaar door Australië gereisd, waar ik onder meer heb gewerkt op een wijnboerderij en als reisleider in de Outback.

Op deze manier selecteer je twee of drie eigenschappen die je wilt benadrukken in je motivatiebrief. En niet elk voorbeeld hoeft een lang verhaal te zijn. Dit fragment komt uit een sollicitatiebrief die ik zelf eens verstuurde.

Creativiteit is mijn sterke punt; ik bedenk regelmatig  onderwerpen voor artikelen in de Volkskrant en Quest. 

Deze verzin ik nu ter plekke.

Ik ben niet bang om anderen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, op de middelbare school was ik in elke klas klassenvertegenwoordiger.  

5 – De kunst van een motivatiebrief schrijven? Voorbeelden geven

Het is prettig als je brief niet alleen maar is toegespitst op datgene wat het bedrijf of de organisatie van je wil horen. Vertel ook eens spontaan iets over jezelf. Wat zijn je grootste hobby’s? Uit wat voor gezin kom je? Waar maak je je druk om in het dagelijks leven? Hier zijn voorbeelden nog noodzakelijker dan bij het beschrijven van je karaktertrekken. Neem mensen mee in jouw persoonlijke interesses.

Solliciteer je voor een baan als journalist en moet je een motivatiebrief schrijven, schets dan hoe je zelf vroeger krantjes maakte op zolder.

Wil je een plek op de opleiding diergeneeskunde, vertel dan gerust dat je als kind twee konijnen had die je zelf verzorgde.

Dit soort persoonlijke details kunnen je motivatiebrief een eigen gezicht geven.

Voor een onderwijsbeurs interviewde ik recentelijk Daro Nakshbande, een 19-jarige Nederlandse student die is toegelaten aan de gerenommeerde universiteit van Cambridge, waar hij een bachelor Politicologie en Internationale Betrekkingen volgt. Zijn motivatiebrief maakte volgens hem het verschil.

 “Een motivatiebrief schrijven, was het belangrijkste onderdeel van de sollicitatieprocedure”, vertelde hij. “In mijn brief heb ik benadrukt dat mijn interesse voor politiek heel diep zit door het gezin waar ik uit kom. Mijn vader is dertig jaar geleden uit Irak naar Nederland gevlucht en mijn zusje zit in een rolstoel. Het ging aan tafel dus vaak over vluchtelingen en gezondheidszorg. Ik denk veel over dat soort politieke onderwerpen na.”

“Dat is volgens mij de beste manier om zo’n brief te schrijven: je moet oprecht vertellen wie je bent en waarom je graag aan Cambridge wilt studeren. Het heeft geen zin om alleen dingen opschrijven waarvan je denkt dat ze goed staan, zoals lijstjes met intelligente boeken die je hebt gelezen.”

6 – Schets een kort toekomstbeeld in je motivatiebrief

Je motivatiebrief krijgt meer diepgang als je ook ingaat op hoe je jezelf zou ontplooien in de nieuwe opleiding, stage of baan. Dat kun je doen door een toekomstbeeld te schetsen van jezelf. Daarin laat je zien hoe je jezelf ziet in de nieuwe functie, of op welke manier de kennis van de opleiding je leven zou verrijken. Kortom: ga je een motivatiebrief schrijven? Toon ambitie!

Toen ik solliciteerde voor een plek op de conferentie over neurowetenschap, schreef ik bijvoorbeeld.

Bij Nu.nl schrijf ik vaak over neurowetenschappelijke studies waarin bijvoorbeeld patronen van angst of taalherkenning in op MRI-scans worden beschreven. Een beter begrip van de onderliggende technieken zou me helpen om dit soort onderzoeken beter te kunnen verslaan voor een groot publiek.

Toen ik solliciteerde als journalist bij het tijdschrift Intermediair schreef ik:

Ik zou het geweldig vinden om na de studie ook als freelance journalist voor Britse media te gaan werken, verder zou de opleiding mijn kansen verhogen om een roman in het Engels te publiceren voor een wereldwijd publiek. 

7 – Een motivatiebrief schrijven = op tijd stoppen

Haal aan het einde geen vreemde kunstgrepen uit om de lezer nog eens extra te overtuigen van je geschiktheid. Als het goed is heb je al je troeven (wapenfeiten, anekdotes en persoonlijke details) al eerder uitgespeeld. Doe simpelweg wat ervan je wordt verwacht en sluit af met een beleefde zin, zoals:

Graag licht ik mijn enthousiasme voor de functie toe in een persoonlijk gesprek.

Of nog eenvoudiger:

Ik hoop snel van u te horen.

Spring ook niet uit de band bij de groet onderaan je brief. Ga je een motivatiebrief schrijven om toegelaten te worden tot een opleiding voor tennisleraren, schrijf alsjeblieft niet:

Met sportieve groet,

Of nog erger:

Met smashende groet,

Dit is voldoende:

Met vriendelijke groet,

En dit is nog beter:

Met groet,

Online cursus pakkend schrijven – voor een scherpe brief

Wil je meer concrete tips? Volg dan mijn online cursus Pakkend schrijven! In die online training leer je de belangrijkste technieken om je brief pakkender te maken. Hoe schrijf je bijvoorbeeld korte en krachtige zinnen? Hoe kies je de juiste anekdote? En hoe maak je abstracte zinnen en voorbeelden concreet? Je leert het binnen twee uur. En het grootste voordeel is dat je na afloop je tekst naar mij kunt sturen en korte, persoonlijke feedback krijgt.

Volg de cursus Pakkend schrijven!

Samenvatting – een goede motivatiebrief schijven vereist een goede opbouw:

 1. Val met de deur in huis, maak meteen duidelijk waarom je de motivatiebrief schrijft.
 2. Illustreer je motivatie in de eerste alinea al met een mini-anekdote
 3. Vermeld je opleiding en wapenfeiten zonder op te scheppen
 4. Benadruk je persoonlijke eigenschappen die aansluiten bij de eisen
 5. Illustreer je interesses met persoonlijke details en anekdotes
 6. Schets een toekomstbeeld van jezelf in de nieuwe baan of opleiding
 7. Sluit beleefd af.
 8. Volg voor meer concrete tips de cursus Pakkend schrijven
  (Je brief wordt gegarandeerd korter, krachtiger en onderscheidender).
 9. Deel deze handleiding motivatiebrief schrijven op Facebook of LinkedIn als je anderen ook een baan gunt.

Lees ook:

En pas op, een motivatiebrief schrijven volgens deze methode kan leiden tot grote blijdschap, zo blijkt uit deze post op LinkedIn 😉

schermafbeelding-2017-03-15-om-16-14-16

Wil je meer weten? Dit zijn de beste boeken over sollicitatie- en motivatiebrieven:

100 sollicitatiebrieven – Peter Escher
In dit boek vind je 100 voorbeelden van succesvolle sollicitatiebrieven. Gegarandeerd dat je inspiratie vindt voor jouw brief. Helaas lastig verkrijgbaar, maar bestel snel als je ‘m nog kan krijgen. 

Jobvious – zet je eigen merk aan het werk – Laura Berns-Van Unen
Wie ben jij? Wat kun je goed? En hoe verkoop je jezelf op een aantrekkelijke manier. Die vragen kun je gemakkelijker voor jezelf beantwoorden met dit populaire boek van een voormalig recruiter.

Jobmarketing 3.0 – Hoe schrijf je in deze tijd van video, e-mail en online platforms werk? Dit boek van jobcoach Aaltje Vincent is inmiddels een klassieker.

Mis geen schrijftips…

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Meer lezen?

Ga naar het overzicht van al mijn schrijftips voor op het werk. 
Heb je weinig tijd? Lees dan in ieder geval:
1 – Dit is de beste opbouw voor een motivatiebrief
2 – Dit is de moeder aller schrijftips – en jij maakt je er te makkelijk vanaf
3 – Dit gebeurt er met je tekst als je te veel kantoortaal gebruikt

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

10 Comments

 • Arjan schreef:

  Goede tips Dennis!

 • Sophie schreef:

  Hi Dennis,

  Even een berichtje om te bedanken voor deze blog. Na ontzettend veel brieven zonder een daadwerkelijke uitnodiging voor een gesprek (ondanks verscheidene websites en tips van meelezers) was ik de energie om te solliciteren aan het verliezen. Jouw blog gaf mij een duidelijke structuur die mij een boost en uitdaging gaf om het eens helemaal anders aan te pakken. Resultaat; eindelijk op gesprek uitgenodigd en met complimenten voor mijn ‘indrukwekkende’ brief! Ontzettend veel dank en keep up the good work!

  Sophie

 • Netty schreef:

  Top jou blog Dennis
  Compleet verassend, het was gewoon leuk om te doen, alle clichés even over de balk te gooien.
  Gewoon lekker schrijven in eigen denktaal en woorden, nooit eerder aan gedacht en gedurfd om zo te schrijven.
  Het is zo simpel….

 • Rianne schreef:

  Hèhè, eindelijk bruikbare tips voor het schrijven van een motivatiebrief! Ben nu halverwege en in plaats van dat ik me van zin naar zin worstel, krijg ik helemaal energie van wat er nu op papier staat. Eén vraag blijft wel, waar in de brief schrijf je over hoe je reflecteert op de functie en de organisatie zelf?

 • Karen schreef:

  Spannend! Ik heb je tips gevolgd en kwam uit op een heel andere motivatiebrief dan mijn vorige pogingen. Benieuwd wat dit gaat opleveren. 🙂
  En zoals in vorige reacties ook naar boven kwam: het is gewoon veel leuker op deze manier!

 • Wanda schreef:

  Wat heb ik een hekel aan schrijven, mijn grote zwakte.

  Dit is zo’n constructief advies dat ik gewoon sta te kijken van de brief die ik, ja toch echt ZELF, geschreven heb!

 • Yoth schreef:

  Heel erg bedankt voor deze goede tips!!! Altijd lang moeten wachten op een antwoord, als die al kwam. Nu had ik binnen 10 minuten een antwoord, ze bedankte mij voor mijn enthousiaste brief. Donderdag heb ik gesprek, duimen dus
  Merci

 • Susanne schreef:

  Ha Dennis, goede tips inderdaad. Als iemand die de laatste jaren regelmatig aan de andere kant van de (sollicitatie)tafel heeft gezeten, zou ik graag een paar dingen toevoegen aan je verhaal.

  – Ten eerste: het is inderdaad belangrijk dat iemand zijn motivatie illustreert met originele, concrete voorbeelden. Tegelijkertijd moet je hier voorzichtig mee zijn. Een anekdote uit de kindertijd kan bijvoorbeeld precies raak zijn, maar ook nét mis – waardoor je er als ontvanger een beetje ongemakkelijk van wordt. Jouw voorbeeld over ‘stiekem lezen onder de dekens’ werkt bijvoorbeeld prima als student (ik gebruikte zelf in die periode een vergelijkbaar voorbeeld van mijn juf die zei dat ik ‘vast later schrijfster zou worden’). Maar ben je verder in je carrière, dan kan zo’n voorbeeld je verhaal juist zwakker maken. Er zijn zo veel tekstschrijvers die ‘vroeger al verhaaltjes schreven’… Tja, heb je inmiddels geen relevantere ervaring, denk ik dan.

  Kijk dus kritisch naar de voorbeelden die je noemt: zijn ze inderdaad relevant voor deze functie, tonen ze je bekwaamheid op de gevraagde expertisegebieden? Noem liever één sterk voorbeeld per inhoudelijk punt dat je wilt illustreren – sowieso geldt, hoe minder woorden je nodig hebt om je punt te maken, hoe beter.

  – Daarnaast is het belangrijk dat je laat zien dat je je goed hebt verdiept in je potenti¨´ële werkgever. Dat kan, zoals jij ook schrijft, door te schetsen hoe de betreffende baan jouw leven zou verrijken, maar dat is wat mij betreft niet genoeg. Ik wil als werkgever niet alleen weten wat jij denkt te kunnen hálen, maar ook wat je meebrengt. What’s in it for us, zeg maar.

  – Praat dus ook niet alleen over jezelf, maar koppel jouw ervaring zo veel mogelijk aan de organisatie waar je wilt werken. Ik lees helaas regelmatig brieven waarvan ik denk: tja, je klinkt best capabel, maar je hebt duidelijk geen idee van wat we hier eigenlijk doen. En dan haak ik af. Je wilt uitstralen dat je je precies in déze functie hebt verdiept.

  – Nog eentje, qua verdiepen in werkgever: pas je taal en toon aan op die van degene die tegenover je zit. Bij een prestigieus advocatenkantoor moet je misschien een tikje formeler zijn (al is ‘formeel’ natuurlijk niet hetzelfde als ‘saai’!), maar solliciteer je bij een creatief communicatiebureau, dan val je juist uit de toon als je je brief begint met ‘geachte’. Probeer op basis van de website en socialmediakanalen een beeld te krijgen van hoe deze werkgever communiceert, en sluit daarbij aan. Sowieso kan het geen kwaad om degene aan wie je je brief richt even op te zoeken op LinkedIn. Wat voor type is het?

  – Tot slot, als je klaar bent met schrijven: lees je brief alsjeblieft nog eens goed door. Is elke zin echt nodig? Kan het korter? Je doel is immers dat de lezer aan het eind van de brief staat te trappelen om méér – niet dat hij halverwege je brief verveeld wegklikt omdat je te lang doorzaagt. (Stelregel: een sollicitatiebrief past altijd op 1 A4.)

  Aan alle briefschrijvers: heel veel succes!

  • Dennis Rijnvis schreef:

   Ha Suzanne,
   Bedankt voor je nuttige toevoegingen. Je hebt helemaal gelijk, een voorbeeld kan ook verkeerd uitpakken. Aan welke sollicitatie-tafels heb je gezeten?
   Ik ben wel nieuwsgierig. Stuur me anders eens een mailtje via contact. Altijd goed om deze post even te actualiseren 🙂
   Zou leuk zijn. Groet 🙂

 • Studententip schreef:

  Bedankt voor deze tips! Ga ze gebruiken voor mijn afstudeerstage.

Leave a Reply