Skip to main content

Dit is de beste nieuwe Nederlandse True Crime podcast: De zaak X

By februari 19th, 2023Storytelling
True Crime podcast Nederland

Toen ik voor het eerst naar de true crime-podcast De zaak X van het Algemeen Dagblad luisterde, vervaagde mijn omgeving binnen een minuut. Ik zat onderuitgezakt de bank, maar in mijn gedachten bevond ik me opeens op een plaats delict: een parkeerplaats in een woonwijk in Dordrecht. 

Daar gebeurt in 2021 een bizar misdrijf. Een verwarde man gaat in de auto van een andere buurtbewoner zitten. Als de politie arriveert, pakt hij het pistool van een politieagent af, en begint hij om zich heen begint te schieten – met dramatische gevolgen.  

De zaak X: van schietpartij tot familiedrama

Even later heb ik het gevoel dat ik naar de verdachte kijk, terwijl hij in de rechtszaal plaatsneemt. 

‘Hij zat schaapachtig voor zich uit te kijken, alsof hij zich niet helemaal besefte waar hij was’, vertelt een rechtbankverslaggever. 

De zaak X is is true crime in zijn meest rauwe vorm. Het format is simpel. Een presentator en verslaggever van het Algemeen Dagblad bespreken samen een opmerkelijke rechtszaak die onlangs heeft gediend in een rechtbank in Nederland. 

Het kan een moord zijn, of een auto-ongeluk, maar ook een straatroof, schietpartij, of familiedrama. Zo gaat aflevering 3 over een wanhopige moeder die haar zoontje een giftig drankje voorzet. Aflevering 5 draait om een noodlottig ongeval waarbij een broer en zus op de vluchtstrook langs de A2. 

Waarom deze podcast uniek in zijn soort is

Deze podcast onderscheidt zich vooral door de waarnemingen en inzichten van de rechtbankverslaggevers. Ze vertellen tot in detail hoe verdachten en de slachtoffers zich hebben gedragen. Maar ze komen ook met gruwelijke details. 

Zo weet je na het luisteren van aflevering 5 precies hoe het drankje eruit zag dat de 10-jarige jongen moest drinken van zijn moeder. ‘Er dreven grote brokken van pillen in. Eerst weigerde hij het op te drinken.’   

Kortom: De zaak X biedt je een unieke inkijkje in misdaad en rechtspraak in Nederland. De verhalen zijn intrigerend, maar vaak ook leerzaam. Je leert ongemerkt veel over hoe rechtszaken in zijn werk gaan, en hoe straffen tot stand komen.

Bijkomend voordeel: de verhalen worden niet uitgesmeerd over meerdere afleveringen.

Eindelijk: true crime binnen twintig minuten 

Je hoeft dus geen uren, weken of zelfs maanden te wachten op de ontknoping. De zaak X komt elke maandag uit, en duurt altijd een minuut of twintig. Wat mij betreft is dit de meest laagdrempelige korte true crime-podcast van dit moment in Nederland. En het is niet alleen maar kommer en kwel. 

Soms hoor je ook ontroerende scenes. De veroorzaker van het ongeval op de vluchtstrook  en het slachtoffer dat daarbij zijn zus verloor, omhelzen elkaar bijvoorbeeld na de rechtszaak. 

Luister naar De Zaak X

Lees ook:
– Dit zijn de 9 beste verhalende podcasts in Nederland
– Dit zijn in mijn ogen de 5 meest inspirerende podcasts voor ondernemers?
– Hoeveel luisteraars trek ik met de Schrijfvis-podcast?

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply