Skip to main content

Deze 5 gruwelijke scènes zijn geschrapt uit bekende sprookjes 

By maart 19th, 2023Storytelling
sprookjes gruwelijk

Mogen hoofdpersonen in bekend sprookjes voor kinderen doodvriezen, en worden verminkt en gemarteld?

Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen één van de weinige sprookjes die op mij diepe indruk heeft gemaakt als kind. En dat kwam vooral door het schokkende einde.

Het verhaal begint vooral verdrietig. Een jong weesmeisje loopt op haar blote voeten door de stad om zwavelstokjes te verkopen. Niemand koopt iets. 

Als het meisje zelf een stokje opsteekt, staart ze in de vlam, en stelt ze zich voor dat ze in een warm huis zit aan een mooi gedekte tafel bij een gezellig gezin. De volgende morgen ligt ze dood op straat, met een gelukzalige glimlach op haar lippen. 

Bekende sprookjes en hun gruwelijke oorsprong

Gruwelijk, maar ook onvergetelijk wat mij betreft. Toch is dit sprookje een uitzondering. In moderne boeken en films krijg je meestal een slap aftreksel van de sprookjes van Andersen, de gebroeders Grimm of andere eeuwenoude schrijvers. 

Of het nu gaat om Assepoester, Doornroosje, Roodkapje of De kleine zeemeermin. De originele versies van sprookjes waren in de meeste gevallen veel gruwelijker dan de verhalen die we nu kennen. Veel scenes zijn gekuist.

Hoe komt dat? Als je dat wil weten, luister dan de Schrijfvis-podcast met sprookjesdeskundige Theo Meder. Liever lezen? Onder de podcast-player beschrijf ik vijf gruwelijke scenes die uit moderne sprookjes zijn geknipt.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

1 – Roodkapje sterft

Roodkapje wordt In de versie die wij kennen gered uit de buik van de wolf door een jager. Dat is natuurlijk extreem ongeloofwaardig. In de oorspronkelijke versie overleeft Roodkapje het sprookje dan ook niet. Ze wordt simpelweg opgegeten. 

2 – Doornroosje wordt verkracht 

Doornroosje wordt wakker gekust door een prins, toch? Nee hoor, in het originele sprookje  van Giambattista Basile wordt ze verkracht door een koning. Ze baart een tweeling en wordt vervolgens verliefd op haar verkrachter. 

3 – Kleine zeemeermin verliest tong 

In de Disney-film ruilt de kleine zeemeermin haar stem in voor twee benen, zodat ze op het land kan lopen. In de originele versie van Hans Christian Andersen moet ze een veel gruwelijker offer brengen. Een heks snijdt haar tong uit haar mond in ruil voor benen. 

4 – Hans en grietje worden ‘geofferd’

In het sprookje dat de meeste mensen kennen, worden Hans en Grietje in de steek gelaten door hun stiefmoeder. Maar in het oorspronkelijke verhaal worden ze ‘opgeofferd’ door hun echte ouders. Een arme houthakker en zijn vrouw besluiten hun kinderen in het bos achter te laten, omdat ze anders alle vier van de honger zullen omkomen.  

5 – Sneeuwwitjes stiefmoeder danst zichzelf dood 

De rol van de stiefmoeder van sneeuwwitje was in de originele versie van het prookje veel gruwelijker. Ze draagt een jager op om sneeuwwitje te vermoorden en de longen en de lever naar haar te brengen. Ze is van plan om die organen op te eten. 

Uiteindelijk loopt het verhaal ‘goed’ af. Sneeuwwitje trouwt en op haar bruiloft moet de boze stiefmoeder zichzelf dood dansen in roodgloeiende stalen muiltjes. 

Wat vind jij van de originele sprookjes?

Tijden veranderen. In de 21e eeuw zijn deze details uit de bekende sprookjes geschrapt.

Is dat een terechte ontwikkeling? Of zouden ze wat jou betreft weer verteld mogen worden? Laat je antwoord achter in de comments.

Lees ook:

 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply