Hoeveel woorden heeft een boek?

Door maart 8th, 2020 Boek schrijven

De Nederlandse schrijver met de langste adem is J.J. Voskuil. Zijn zesdelige roman Het Bureau telt ruim anderhalf miljoen woorden, 1.590.000 woorden om precies te zijn. Maar hij is een uitzondering. Hoeveel woorden heeft een boek gemiddeld?

Mijn eigen boek bevatte eigenlijk te weinig woorden. Toen ik een uitgever vond die Savelsbos wilde uitgeven, besloeg het woordenaantal iets meer dan 60.000. Mijn redacteur spoorde me onmiddellijk aan om meer te schrijven. (Lees ook: 23 tips om een boek te schrijven – hoe ik debuteerde met een thriller en waarom ik mijn tweede boek nooit afkreeg)

Deels was dat vanwege de personages, die meer ‘karakter’ moesten krijgen. Maar voor een uitgever is het – hoe plat het ook klinkt – ook prettig als een boek wat aan de dikke kant is. De prijs kan dan namelijk iets omhoog.

Hoe veel woorden telt een boek?

Dat wil niet zeggen dat je met een manuscript van meer dan 100.000 woorden juichend zal worden ontvangen, integendeel. Boeken van die lengte zijn duurder om te laten drukken en brengen dus juist weer een risico met zich mee.

De ideale lengte van een boek ligt ergens tussen de 70.000 en 90.000 woorden, zo kreeg ik altijd te horen als ik bij mijn literair agentschap op bezoek was.

Maar ga nu niet meteen drie extra hoofdstukken schrijven als jouw manuscript 59.000 woorden telt. Er is geen harde eis voor een minimum of maximum aantal woorden, er zijn hooguit richtlijnen, zoals hieronder, opgesteld door het toonaangevende Amerikaanse blog Guide to Literary Agents.

Hoe veel woorden heeft een boek?

  • 60.000 woorden: waarschijnlijk te kort, een redacteur zal je mogelijk aanmoedigen meer te schrijven
  • 70.000 – 79.000 woorden: aan de korte kant, maar waarschijnlijk geen probleem.
  • 80.000 – 90.000 woorden: mooie lengte.
  • 90.000 – 100.000 woorden: nog steeds prima.
  • 100.000 – 110.000 woorden: aan de lange kant, maar nog wel acceptabel.
  • 110.000 woorden of meer: te lang, je zult waarschijnlijk moeten inkorten.

‘Hoeveel woorden heeft een boek?’, het blijft een lastig te beantwoorden vraag, want in sommige genres ligt het ideale woordenaantal weer net anders. Zie het lijstje hieronder voor de ideale lengte in deze specifieke gevallen.

  • Young Adult: 55.000-70.000 woorden.
  • Science Fiction & Fantasy: 100.000 -115.000
  • Prentenboek: 500 – 800 woorden
  • Kinderboeken: 20.000 – 55.000

(Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of volg me op Twitter en Facebook.)

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Harry Potter en de Orde van de Phoenix was bijna 200.000 woorden lang. Maar vergeet niet dat het eerst boek over de tovenaarsleerling van JK Rowling maar 85.000 woorden lang was. Toen ze eenmaal miljoenen exemplaren had gekocht, maakte het haar uitgever niet meer uit hoe lang haar manuscripten waren. Het succes was al verzekerd.

Uiteindelijk kwam mijn eigen boek uit op ruim 80.000 woorden. Dat vond ik zelf meer dan genoeg, aangezien de stukken die ik als journalist schrijf hooguit 3.000 woorden beslaan. Voor mij was het dus een schrijfmarathon.

Leer meer over het schrijven van boeken:

23 tips om een boek te schrijven – hoe ik debuteerde met een thriller en mijn tweede boek nooit afkreeg)

Hoeveel woorden schrijft een schrijver per dag?

Deze 11 woorden moet je vaker schrappen bij het schrijven

Hoe bouw je spanning op met schrijven – advies van een voor de Gouden Strop genomineerde thrillerauteur.

Waarom ik mijn schrijfwerk meer moet plannen zoals de Kelten

 

Geen schrijftips missen? Schrijf je dan net als 10.000 schrijf- en taalliefhebbers in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met schrijftips, de Schrijfvis.

Aanmelden

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Aanmelden

Luister de Schrijfvis-podcast

Professionele schrijvers nemen je mee in hun schrijfproces zodat jij ervan kunt leren. Aflevering 1: kinderboekenschrijver Jozua Douglas

Online cursus: Topartikel

Wil je meer lezers trekken met je teksten? Volg dan mijn online cursus Topartikel – voor bloggers, tekstschrijvers en iedereen die lezers voor zich wil winnen met goed geschreven artikelen. In de video hieronder leg ik uit wat je leert in de cursus.

Klik op de oranje button hieronder voor meer informatie. Als je je inschrijft, krijg je meteen toegang tot de cursus Topartikel. En vanwege de corona-crisis geef ik je gratis persoonlijke feedback op het eerste artikel dat je met de cursus schrijft.

Online cursus Topartikel - bekijk, betaal en begin

Houd je van creatief schrijven? Volg dan online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog – al 250 mensen gingen je voor!

Dennis Rijnvis

Over Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

Reageer

Verhelder je teksten

Ontvang maandelijks de beste schrijftips (gratis)