Skip to main content

Hoeveel woorden heeft een boek?

By maart 8th, 2020Boek schrijven

De Nederlandse schrijver met de langste adem is J.J. Voskuil. Zijn zesdelige roman Het Bureau telt ruim anderhalf miljoen woorden, 1.590.000 woorden om precies te zijn. Maar hij is een uitzondering. Hoeveel woorden heeft een boek gemiddeld?

Mijn eigen boek bevatte eigenlijk te weinig woorden. Toen ik een uitgever vond die Savelsbos wilde uitgeven, besloeg het woordenaantal iets meer dan 60.000. Mijn redacteur spoorde me onmiddellijk aan om meer te schrijven. (Lees ook: 23 tips om een boek te schrijven – hoe ik debuteerde met een thriller en waarom ik mijn tweede boek nooit afkreeg)

Deels was dat vanwege de personages, die meer ‘karakter’ moesten krijgen. Maar voor een uitgever is het – hoe plat het ook klinkt – ook prettig als een boek wat aan de dikke kant is. De prijs kan dan namelijk iets omhoog.

Hoe veel woorden telt een boek?

Dat wil niet zeggen dat je met een manuscript van meer dan 100.000 woorden juichend zal worden ontvangen, integendeel. Boeken van die lengte zijn duurder om te laten drukken en brengen dus juist weer een risico met zich mee.

De ideale lengte van een boek ligt ergens tussen de 70.000 en 90.000 woorden, zo kreeg ik altijd te horen als ik bij mijn literair agentschap op bezoek was.

Maar ga nu niet meteen drie extra hoofdstukken schrijven als jouw manuscript 59.000 woorden telt. Er is geen harde eis voor een minimum of maximum aantal woorden, er zijn hooguit richtlijnen, zoals hieronder, opgesteld door het toonaangevende Amerikaanse blog Guide to Literary Agents.

Hoe veel woorden heeft een boek?

  • 60.000 woorden: waarschijnlijk te kort, een redacteur zal je mogelijk aanmoedigen meer te schrijven
  • 70.000 – 79.000 woorden: aan de korte kant, maar waarschijnlijk geen probleem.
  • 80.000 – 90.000 woorden: mooie lengte.
  • 90.000 – 100.000 woorden: nog steeds prima.
  • 100.000 – 110.000 woorden: aan de lange kant, maar nog wel acceptabel.
  • 110.000 woorden of meer: te lang, je zult waarschijnlijk moeten inkorten.

‘Hoeveel woorden heeft een boek?’, het blijft een lastig te beantwoorden vraag, want in sommige genres ligt het ideale woordenaantal weer net anders. Zie het lijstje hieronder voor de ideale lengte in deze specifieke gevallen.

  • Young Adult: 55.000-70.000 woorden.
  • Science Fiction & Fantasy: 100.000 -115.000
  • Prentenboek: 500 – 800 woorden
  • Kinderboeken: 20.000 – 55.000

(Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of volg me op Twitter en Facebook.)

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Harry Potter en de Orde van de Phoenix was bijna 200.000 woorden lang. Maar vergeet niet dat het eerst boek over de tovenaarsleerling van JK Rowling maar 85.000 woorden lang was. Toen ze eenmaal miljoenen exemplaren had gekocht, maakte het haar uitgever niet meer uit hoe lang haar manuscripten waren. Het succes was al verzekerd.

Uiteindelijk kwam mijn eigen boek uit op ruim 80.000 woorden. Dat vond ik zelf meer dan genoeg, aangezien de stukken die ik als journalist schrijf hooguit 3.000 woorden beslaan. Voor mij was het dus een schrijfmarathon.

Leer meer over het schrijven van boeken:

23 tips om een boek te schrijven – hoe ik debuteerde met een thriller en mijn tweede boek nooit afkreeg)

Hoeveel woorden schrijft een schrijver per dag?

Deze 11 woorden moet je vaker schrappen bij het schrijven

Hoe bouw je spanning op met schrijven – advies van een voor de Gouden Strop genomineerde thrillerauteur.

Waarom ik mijn schrijfwerk meer moet plannen zoals de Kelten

 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

2 Comments

Leave a Reply