Skip to main content

Is het googlen of googelen? De bloederige geschiedenis van een werkwoord

googelen-foto

Misschien is het op dit moment wel het belangrijkste werkwoord in mijn werk. En toch schreef ik het lange tijd fout: googelen. De juiste spelling is dus niet googlen, dat woord bestaat niet in de Nederlandse taal. 

De spelling van het werkwoord voelt voor mij nog steeds onnatuurlijk. Maar bij Engelse werkwoorden die op -le eindigen wordt nu eenmaal een extra ‘e’ toegevoegd, vanwege de Nederlandse uitspraak.

Daarnaast gebruik je geen hoofdletter zoals in ‘Google’, omdat het om een algemene term gaat voor ‘zoeken op internet’. Je schrijft dus: 

  • Ik googel 
  • Jij googlet 
  • Wij googelen 
  • Ik heb gegoogeld 
  • Googel het maar even 

Als je oude blogposts op Schrijfvis leest, is de kans groot dat je dit werkwoord ergens verkeerd gespeld tegenkomt. Nu ik SEO-cursussen geef, waarin je teksten leert schrijven om meer bezoekers uit Google te trekken, is dat natuurlijk een kleine schande. 

Als boetedoening geef ik in dit artikel een kort inkijkje in de geschiedenis van het werkwoord googelen. En daar zit verrassend genoeg een bloederig kantje aan.  

Googelen – een korte geschiedenis van een werkwoord

Hoe ontstond het werkwoord googelen? De eerste die de Engelse variant (googlen) gebruikte, was Larry Page. Niet zo verrassend, want hij was één van de oprichters van Google. In 1998 schreef hij in de afsluiting van een e-mail al: ‘have fun and keep googling’. 

Het werkwoord werd het voor het eerst in de media uitgesproken door een superheld in een serie over vampieren.

In een op 15 oktober 2002 uitgezonden aflevering van Buffy the Vampire Slayer vraagt het personage Willow aan Buffy: ‘Have you googled her yet?’ – oftewel: ‘heb je haar al gegoogeld?’

Googelen in Van Dale 

Het Nederlandse werkwoord googelen werd in 2003 voor het eerst opgenomen in de Dikke van Dale. Als betekenis geeft het woordenboek ‘zoeken op internet’.  Maar is dat ook de juiste definitie?

Google is er in ieder geval niet blij mee. Het bedrijf vindt de definitie te algemeen. Volgens de juridische afdeling van de zoekgigant mag het werkwoord ‘googelen’ alleen betrekking hebben op zoeken met behulp van Google. 

Het bedrijf stuurde in 2003 juridische brieven naar verschillende redacties van woordenboeken die de ‘verkeerde’ definitie hanteerden. En in 2006 deed Google zelfs een oproep aan het publiek om het werkwoord alleen op de juiste manier te gebruiken. 

Een beetje kinderachtig misschien. Voorlopig geeft de Van Dale niet toe. Het woordenboek blijft de algemene definitie hanteren. Zie hieronder.

Ik zal voortaan in ieder geval proberen om op Schrijfvis de juiste spelling te hanteren, hoe onnatuurlijk die voor mij ook aanvoelt 😉 

Lees ook:
Een SEO-tekst schrijven? Met dit stappenplan vermijd je veel valkuilen
– Wat is SEO eigenlijk? Een simpele uitleg met jongleerballen
– Dit zijn de beste boeken over SEO

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

  • jaap ferwerda schreef:

    Dank voor je altijd instructieve berichten. Vandaag ging het over googelen. Ik wil die z.g. juiste spelling graag relativeren. De regeltjes worden ons opgelegd door dorre studeerkamergeleerden in flodderige driedelige grijze pakken, waar een laag stof van een centimeter op is neergedaald. Ik neem dat niet altijd ernstig. In het geval van googelen hebben we te maken met een misbaksel dat met die twee Engelse g’s nauwelijks uit te spreken is, en dat geldt zeker voor het voltooid deelwoord, dat eerst een Nederlandse g en daarna twee Engelse doet hoesten. Ik voor mij goegel, goegelde en heb gegoegeld en zal nog wel een tijdje goegelen met Nederlandse g’s. Toegegeven, het zijn geen wonderen van schoonheid, maar niet erger dan gegoocheld.

Leave a Reply