Skip to main content

Wat is het beste SEO-boek? Met deze leestips schrijf je je website naar de top van Google

By 19 april 2022juni 2nd, 2022SEO-schrijven
seo-boeken

Wat is het beste SEO-boek? Dat hangt nogal af van je voorkennis. Maar in dit artikel krijg je het antwoord en alvast een paar concrete tips uit 5 topboeken.  

Toen ik met Schrijfvis begon, had ik nog geen idee hoe ik bezoekers moest trekken naar mijn website via zoekmachines zoals Google. Dat veranderde toen ik in een Amsterdamse boekenwinkel een handzaam SEO-boek zag liggen. 

De titel beloofde me dat ik het binnen een uur uit zou hebben en het kostte maar een tientje. En schafte ik Schrijven voor SEO in 60 minuten van Rutger Steenbergen meteen. Al in de trein naar huis las ik het boek uit. Daarna rende ik naar mijn computer om iets uit te proberen.

Wat zijn de beste SEO-boeken voor jou?

Ik was gegrepen door een eenvoudig inzicht uit het boek. Je kunt in tools als Ubersuggest of Google Keyword Tool zien op welke zoektermen andere mensen zoeken in Google. Sterker nog: je kunt precies zien welke zoektermen in jouw vakgebied veel gebruikt worden.  

Al snel ontdekte ik dat de zoekterm ‘motivatiebrief schrijven’ één van de meest gebruikte zoektermen is in mijn branche. Ik schreef meteen een handleiding: hoe schrijf je een motivatiebrief? Het artikel werd al snel opgepikt in Google. Tot op de dag van vandaag vinden ruim 100 mensen mijn website via de zoekterm ‘motivatiebrief schrijven’.

Toch is Schrijven voor SEO in 60 minuten niet voor iedereen het beste SEO-boek. Zeker als je al wat ervaring hebt met SEO-schrijven, zijn er betere boeken te vinden, waarin je op een dieper niveau leert begrijpen hoe Google werkt. En natuurlijk hoe jij daar als schrijver op kunt inspelen.

Top 5: SEO-boeken

De volgende 5 boeken hebben de meeste indruk op me gemaakt. Bij elk boek deel ik ook het belangrijkste inzicht over SEO dat ik opdeed. 

1 – SEO voor tekstschrijvers – Alain Sadon

Waarom goed? Dit handboek voor SEO-schrijvers gaat een stapje verder dan de meeste andere boeken. Schrijver Alain Sadon heeft veel technische kennis. Je leert in zijn boek niet alleen hoe je aantrekkelijke SEO-artikelen schrijft, maar ook hoe zoekmachines naar jouw tekst kijken én hoe bezoekers van Google zich gedragen.

Dat levert je veel concrete aanknopingspunten bij het schrijven van artikelen. Je krijgt bijvoorbeeld een handig overzicht van welke soorten teksten over het algemeen de meeste links naar je website opleveren. Lijstjes, handleidingen en infographics werken bijvoorbeeld goed.

Belangrijkste inzicht: Sadon maakt korte metten met allerlei gedateerde SEO-trucs. De populaire SEO-tool Yoast adviseert schrijvers bijvoorbeeld om het belangrijkste zoekwoord in een tekst vaak te herhalen. Maar volgens Sadon is dat inmiddels onnodig.

Het nieuwste algoritme van Google herkent namelijk synoniemen. Gebruik in een artikel over afwasmachines dus niet 22 keer het woord ‘afwasmachine’, maar noem het apparaat ook eens ‘vaatwasser’. Je tekst wordt dan afwisselender en leuker om te lezen. Een ‘overgeoptimaliseerde’ SEO-tekst is zó 2015.

2 – Three Months to No.1 – Will Coombe

Bekijk dit boek op Amazon.nl

Waarom een goed boek? Originele tips aan de hand van een boeiend persoonlijk verhaal. De schrijver van dit SEO-boek was eerst piloot, maar schoolde zichzelf om tot SEO-expert. Dit boek begint eenvoudig, maar gaat diep in op de materie.   

Interessant inzicht: Linkbuilding is belangrijker dan je denkt voor score van je website in Google. Controleer met deze tool eens of alle links in je website nog werken: https://www.brokenlinkcheck.com. Extra tip van Will Coombe. Doe het nu eens voor een andere website, tip de webmaster dat er niet-werkende links op zijn pagina staan, en vraag of hij als dank een link naar jouw website wil opnemen. In zijn boek lees je de volledige strategie.

3 – Schrijven voor SEO in 60 minuten – Rutger Steenbergen

Waarom goed? Dit dunne boekje leert je de basis van SEO binnen een uurtje. Het is lekker geschreven en je krijgt veel concrete voorbeelden. 

Interessant inzicht: Onderwerpen vinden voor goede SEO-teksten hoeft niet moeilijk te zijn. Beantwoord gewoon veel gestelde vragen van klanten in je blogposts. Steenbergen: ‘Vaak heb je de antwoorden zelfs al aan je klant gemaild en kun je ze zo hergebruiken.’ 

4 – Doelgerichte SEO – Tonny Loorbach 

Waarom goed? Dit boek maakt je met veel plaatjes en screenshots duidelijk hoe je een website beter vindbaar maakt in Google. Fijn als je niet houdt van lange lappen tekst. 

Interessant inzicht: Tonny Loorbach legt goed uit hoe je de plugin Yoast (voor WordPress-websites) kunt gebruiken om beter te scoren in Google. Zelf ben ik inmiddels groot fan van Yoast. 

4 – SEO 2022 – Adam Clarke

Bekijk dit boek op Amazon.nl

Waarom goed? Dit boek heeft een commerciële uitstraling, en is juist daardoor bruikbaar. De auteur is een SEO-expert die talloze bedrijven heeft geholpen met hun websites. Hij geeft veel praktijkvoorbeelden. 

Interessant inzicht: Met een simpele ingreep op je homepage kun je je zoekverkeer al verhogen. Adam Clarke: ‘Als je je website een extra SEO-boost wil geven, zet dan bovenaan je homepagina de links naar pagina’s waarmee je graag wil scoren in Google en bij bezoekers.’ 

Lees ook:
Wat is SEO? Met deze tactiek schreef ik mijn blog naar de top van Google
Dit zijn de beste 22 boeken over schrijven
Hoe zou William Shakespeare een SEO-tekst schrijven?

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply