Skip to main content

Wat is het beste SEO-boek? 5 leestips waarmee je jezelf naar de top van Google schrijft

seo-boeken

Wat is het beste SEO-boek? Voor mezelf is die vraag makkelijk te beantwoorden. 

Toen ik met Schrijfvis begon, had ik nog geen idee hoe ik bezoekers kon trekken naar mijn website via zoekmachines als Google. Dat veranderde toen ik op een dag een handzaam SEO-boek zag liggen in de boekenwinkel. Toen ik het oppakte, was ik een absolute leek.

Ik wist niet eens precies wat SEO inhield. De term klonk me saai in de oren. Maar de titel van het boek beloofde me dat ik het binnen een uur uit zou hebben – en dat ik een nieuwe schrijfvaardigheid zou leren.  

En dus begon kocht ik Schrijven voor SEO in 60 minuten van Rutger Steenbergen. Al snel was ik gegrepen door de schrijftips die erin stonden. Ik wilde ook artikelen schrijven die goed scoorden in zoekmachines. In een razend tempo verslond ik alle hoofdstukken. Binnen 45 minuten had ik mijn eerste SEO-boek uit, nog sneller dan me was beloofd. Daarna rende ik naar mijn computer om iets uit te proberen.

Wat zijn de beste SEO-boeken van 2022?

Ik was gegrepen door een eenvoudig inzicht uit het boek, dat voor mij volledig nieuw was. Je kunt in tools als Ubersuggest of Google Keyword Tool zien waar andere mensen op zoeken in Google. Sterker nog: je kunt precies zien welke zoektermen in jouw vakgebied veel gebruikt worden.  

Al snel ontdekte ik dat de zoekterm ‘motivatiebrief schrijven’ één van de meest gebruikte zoektermen is in mijn branche. Ik schreef er dezelfde week nog een post over het schrijven van motivatiebrieven. Het artikel scoort hoog in Google. Nog iedere dag vinden ruim 100 mensen mijn website via de zoekterm ‘motivatiebrief schrijven’.

Dat heb ik te danken aan dat eerste boek over SEO dat ik las. Natuurlijk is er niet één beste SEO-boek aan te wijzen voor iedereen. De relevantie van een boek hangt af van je voorkennis en je doel. Misschien zit jij al op zo’n hoog niveau dat Schrijven voor SEO in 60 minuten voor jou niet interessant meer is. Maar dan vind je ongetwijfeld een ander pareltje in de lijst hieronder.

Lijstje: deze inzichten uit SEO-boeken hielpen mij

De volgende 5 boeken hebben de meeste indruk op me gemaakt. Bij elk boek deel ik ook het belangrijkste inzicht over SEO dat ik opdeed. 

1 – Schrijven voor SEO in 60 minuten – Rutger Steenbergen

Waarom goed? Dit handboek leert je de basis van SEO binnen een uurtje. Het is lekker geschreven en je krijgt veel concrete voorbeelden. 

Interessant inzicht: Onderwerpen vinden voor goede SEO-teksten hoeft niet moeilijk te zijn. Beantwoord gewoon veel gestelde vragen van klanten in je blogposts. Steenbergen: ‘Vaak heb je de antwoorden zelfs al aan je klant gemaild en kun je ze zo hergebruiken.’ 

2 – Three Months to No.1 – Will Coombe

Waarom een goed boek? Originele tips aan de hand van een boeiend persoonlijk verhaal. De schrijver van dit SEO-boek was eerst piloot, maar schoolde zichzelf om tot SEO-expert. Dit boek begint eenvoudig, maar gaat diep in op de materie.   

Interessant inzicht: Linkbuilding is belangrijker dan je denkt voor score van je website in Google. Controleer met deze tool eens of alle links in je website nog werken: https://www.brokenlinkcheck.com. Extra tip van Will Coombe. Doe het nu eens voor een andere website, tip de webmaster dat er niet-werkende links op zijn pagina staan, en vraag of hij als dank een link naar jouw website wil opnemen. In zijn boek lees je de volledige strategie.

Bekijk dit boek op Amazon.nl

3 – Doelgerichte SEO – Tonny Loorbach 

Waarom goed? Dit boek maakt je met veel plaatjes en screenshots duidelijk hoe je een website beter vindbaar maakt in Google. Fijn als je niet houdt van lange lappen tekst. 

Interessant inzicht: Tonny Loorbach legt goed uit hoe je de plugin Yoast (voor WordPress-websites) kunt gebruiken om beter te scoren in Google. Zelf ben ik inmiddels groot fan van Yoast. 

4 – SEO 2022 – Adam Clarke

Waarom goed? Dit boek heeft een commerciële uitstraling, en is juist daardoor bruikbaar. De auteur is een SEO-expert die talloze bedrijven heeft geholpen met hun websites. Hij geeft veel praktijkvoorbeelden. 

Interessant inzicht: Met een simpele ingreep op je homepage kun je je zoekverkeer al verhogen. Adam Clarke: ‘Als je je website een extra SEO-boost wil geven, zet dan bovenaan je homepagina de links naar pagina’s waarmee je graag wil scoren in Google en bij bezoekers.’ 

Bekijk dit boek op Amazon.nl

5 – Krachtige SEO: praktische handleiding – Frederik Vermeire 

Waarom goed? Een Belgische boek over SEO. De voorbeelden zijn daardoor herkenbaar. Het boek is erg volledig, maar soms ook wat langdradig. 

Belangrijk inzicht: De snelheid van een website weegt ook mee bij de vindbaarheid in Google. Frederik Vermeire heeft daarvoor een goede tip: ‘Een populaire tool om te kijken hoe je snelheid van je website kunt verbeteren, is https://webpagetest.org

Lees ook:
Wat is SEO? Met deze tactiek schreef ik mijn blog naar de top van Google
Dit zijn de beste 22 boeken over schrijven
Hoe zou William Shakespeare een SEO-tekst schrijven?

Mis geen schrijftips…

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply