Skip to main content

Waarom ik verslaafd ben aan de podcast ‘Er is iets vreemds gebeurd’

By februari 26th, 2023Schrijftips algemeen
Podcast: er is iets vreemds gebeurd

De podcast Er is iets vreemds gebeurd doet me denken aan een guilty pleasure uit mijn jeugd.  

Ik las als scholier vaak stiekem een rubriekje in de Libelle van mijn moeder. De titel was Echt gebeurd. Lezers vertelde in een paar alinea’s over onverklaarbare gebeurtenissen die ze hadden meegemaakt, zoals geestverschijningen of kinderen die met overleden broertjes of zusjes leken te praten.  

Zelf ben ik vrij nuchter. Maar blijkbaar vind ik het heerlijk om op te gaan in verhalen die grenzen tussen realiteit en werkelijkheid doen vervagen. 

Mijn guilty pleasure: ‘Er is iets vreemds gebeurd’

Bij het luisteren van Er is iets vreemds gebeurd kwam deze kant van mezelf weer boven. In de podcast vertellen doodgewone mensen over momenten die ze jaren later nog steeds niet kunnen verklaren. 

In aflevering 1 neemt filmmaakster Sophie je bijvoorbeeld mee naar een huis in Amsterdam dat ze ooit bewoonde. Ze is ervan overtuigd dat het daar spookte. Kaarsen doofden spontaan, de kraan en douche s nachts zomaar te stromen, en platenspelers . 

Toen een vriendin op het huis van Sophie paste en even naar buiten liep, klapte de deur plotseling achter haar dicht. Toen de politie het slot openbrak, bleek de deur van binnenuit op slot te zijn gedaan. Maar er was niemand in huis. 

Hoe ongeloofwaardig de verhalen ook zijn, als luisteraar kun je het je allemaal levendig voorstellen. Door de muziek, de geluidseffecten en de overtuigende manier van vertellen, zie je het meteen voor je. Er is iets vreemds gebeurd’ is griezelig geloofwaardig. 

Luister niet als je wil slapen

Sterker nog: toen ik aflevering 4 in bed aanklikte, ben ik na een paar minuten toch maar gestopt met luisteren. Het aanhoren van verhalen over net overleden mensen die met de levenden communiceren doormiddel van schuivende meubels, bleek voor mij niet de ideale manier om in slaap te komen. 

Al kan het altijd erger. In aflevering 5 vertelt een man hoe hij een geest zijn bed ‘s nachts door de kamer duwt. 

De verhalen in ‘Er is iets vreemds gebeurd’ openen een wereld voor je die rationeel gezien niet kan bestaan. Maar juist daardoor voelt het luisteren naar deze podcast als een ontsnapping uit een maatschappij waarin het rationele en maakbare soms te veel de boventoon voeren. 

Zou het echt zijn?

De makers zijn Tom Hofland en Pascal van Hulst van het audiocollectief Babylon. Zij maakten eerder de geweldige fictie-podcast De Blankenberge Tapes, die in mijn favorieten-lijst van verhalende podcasts staat.

In die serie spelen ze ook met de grens tussen true-crime en fictie. Mooi, maar dat is tegelijkertijd de enige bedenking die ik bij hun nieuwe podcast heb. Blijkt straks dat alle verhalen in Er is iets vreemds gebeurd ook in scene zijn gezet met goede stemacteurs?

Ik hoop het niet. Maar zelfs als het allemaal verzonnen is, blijft Er is iets vreemds gebeurd een geweldige podcast. 

De eerste zes afleveringen kun je trouwens gratis beluisteren op Spotify. Als je alle afleveringen wil horen, moet je een abonnement nemen op Podimo. Maar dat ook met twee gratis proefmaanden.

Zelf heb ik trouwens ook een podcast, waarin ik professionele schrijvers interview over hun schrijfproces. Van Kluun tot Mensje van Keulen en copywriter Aartjan van Erkel.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply