Skip to main content

Waarom een profieltekst schrijven voor een datingsite zo lastig is – 5 tips

profieltekstdating

Mijn eerste profieltekst op een datingsite was geen reclame voor mijn beroep. Het tekstje op Tinder en een andere datingsite leverde me weinig dates op, en des te meer commentaar. Een greep uit de reacties:

Ben jij echt schrijver? Dan heb je wel erg weinig tekst.
Als je journalist bent, kun je toch wel iets meer over jezelf vertellen. 

Ze hadden gelijk. Mijn profiel was wat lui en pretentieus. Het tekstje bestond uit twee regels en dit was zo ongeveer de inhoud. “Schrijver en journalist, 40 jaar, 1m80, woont in Delft en werkt aan tweede boek.’ Als ik zelf zo’n profieltekst op een datingsite zou tegenkomen, zou ik zuchtend mijn hoofd schudden. Waarom?

Je komt als lezer weinig tot niets te weten over de persoon achter het tekstje. Ik pronk met mijn beroep: schrijver. Maar wat schrijf ik precies? Waarom vind ik het zo leuk? En wie ben ik naast mijn beroep? De lezers moeten zich daar zelf een voorstelling van maken. Waarschijnlijk komen ze daardoor niet verder dan het clichématige beeld dat zij toevallig hebben van een schrijver. 

Profieltekst schrijven voor datingsite of Tinder – dit gaat vaak mis

Je ziet dit in veel profielteksten op dating-apps zoals Tinder en Bumble, of datingsites zoals e-Matching. Ze staan vol met algemene termen over het beroep, het karakter en de hobby’s van de lezers. Waarschijnlijk doe jij er ook aan mee. Je schrijft dat je extravert en sportief bent, gezond eet, veel reist, van cultuur en festivals houdt, of dat je graag wijn of koffie drinkt op een terras. 

Maar je vergeet om voor de lezer een paar details in te kleuren die jouw karakter, beroep of hobby typeren. Zelf ken je die details al lang, en daarom denk je dat lezers van je profieltekst daar ook niet op zitten te wachten, of dat het niet belangrijk is.

Niemand hoeft toch te weten dat ‘sportief’ bij jou betekent dat je elke dag 10.000 stappen wil zetten en op je balkon heen en weer loopt als je dat doel ’s avonds nog niet hebt gehaald? Of dat dat je elke ochtend een gezichtje in je yoghurt maakt met bessen. En je zet al helemaal niet op je profiel dat je na een paar wijn op het terras soms spontaan het Wilhelmus inzet, toch?

Onbewust denk je dat die details niet belangrijk zijn. Zelfs ik – als beroepsschrijver – trapte in deze valkuil. Maar het is een misvatting dat het niet nodig is om specifiek te zijn.

Een slimme schrijver denkt vanuit de lezer, en niet vanuit zichzelf. Dat is het geheim voor het schrijven van een goede profieltekst. Bekijk je tekst door de ogen van de ander, iemand die niets over je weet. En zorg dat diegene zich een beeld bij jou kan vormen.

En ja, soms stel je jezelf dan wat kwetsbaar op. Maar als je de aandacht wil trekken van mensen die bij je passen, helpt het om concreet te zijn, op dezelfde manier als copywriters en journalisten die voor een breed publiek schrijven. Het duurde bij mij een paar weken voordat ik in mijn profieltekst de schrijftechnieken durfde toe te passen die ik ook in mijn werk gebruik om de aandacht van mensen te trekken.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een pakkende en nieuwsgierigmakende profieltekst schrijft aan de hand van vijf basistechnieken. 

Profieltekst schrijven datingsite – tip 1 – Zorg voor een verrassende eerste zin

Doorbreek het verwachtingspatroon van je lezer op Tinder of e-Matching. 99 van de 100 profielteksten zijn hetzelfde. Mensen beschrijven in een paar zinnen of steekwoorden wie ze zijn en en wat je zoekt in iemand anders. Als jouw tekst afwijkt, trek je gegarandeerd de aandacht. Zeker als je dat in de eerste zin al doet (want die wordt in veel dating-apps onder je foto getoond). Onthul iets verrassends over jezelf, of stel een gekke vraag. 

Zelf werd mijn aandacht bijvoorbeeld getrokken door deze openingszinnen

Ik praat in mijn slaap.

Mijn kat is nu al jaloers op je.

‘Mijn bed is halfvol’ – optimistische vrijgezel.   

Profieltekst schrijven datingsite tip 2 – Schrijf specifiek

Als je over jezelf schrijft, voelt het overdreven om specifiek te zijn. Maar de meest eenvoudige manier om een middelmatige profieltekst te verbeteren is abstracte taal concreet maken. Je beweert dat je sportief, creatief, sociaal of avontuurlijk bent? Laat dat dan eens zien door één of twee zinnen met beeldende taal, oftewel iets dat de lezer meteen voor zich ziet. 

Dus niet:

Ik ben reislustig en heb al veel van de wereld gezien. Inmiddels ben ik in alle continenten geweest, waar ik de wildste avonturen heb beleefd.  

Wel: 

Reislustig.  Zwom in Mozambique met walvishaaien en dronk melkthee met schaapsherders op de steppes van Mongolië (spuwde het ook snel weer uit).   

Concreet schrijven doe je door je voor te stellen dat je een filmscript schrijft van één of twee zinnen. Wat zou je de lezer laten zien? Het hoeft trouwens niet echt gebeurd te zijn. Je kunt ook concreet schrijven over iets dat je graag zou doen. 

Dus niet: 

Ik ben op zoek naar een relatie waarbij waarin humor en speelsheid een belangrijke rol speelt

Wel: 

Ik zoek iemand die kan lachen om mijn imitaties van Albert Verlinde, en met wie ik verstoppertje kan spelen op mijn veel te rommelige zolder.

Profieltekst schrijven datingsite tip 4 – Zorg voor contrast

Wees niet te perfect. Als je jezelf alleen maar leuk, stoer of glamoureus neerzet, werkt dat averechts. Zorg voor contrast. Door jezelf te relativeren en ook te schrijven over je tekortkomingen maak je jezelf menselijker. Je wordt dan meer benaderbaar op een datingapp of website. 

Dus misschien niet: 

Ik leef een volledig duurzaam leven. Ik eet veganistisch en zie mezelf in de toekomst in een tinyhouse met een moestuin wonen, zodat ik volledig zelfvoorzienend ben. 

Wel: 

Ik probeer volledig duurzaam te leven. Ik eet veganistisch en droom van een leven in een tinyhouse met een moestuin. Maar eerlijk is eerlijk: één keer per jaar smokkel ik: dan ga ik met mijn neefje naar een achtbanenpark en eet ik stiekem een broodje kroket.  

Profieltekst schrijven datingsite tip 4 – Schrijf een mini-verhaaltje

Stop eens met steekwoorden in je profiel. Experimenteer in plaats daarvan met een mini-verhaaltje. Mensen vertellen elkaar al eeuwen verhalen. Onze hersenen zijn erop gespitst. Zodra we in ons hoofd een beeld hebben gevormd van een persoon die een actie uitvoert, willen we weten hoe het afloopt. Bijkomend voordeel: je valt op, want bijna niemand neemt deze moeite. 

Standaard: 

Journalist, 1m80, lezen, tennis, hardlopen, pannenkoeken, vakanties, Delft, wintersport, skieën, reizen, vergeetachtig. 

Beter: 

Op de eerste foto zie je me uit het vliegtuig stappen. Maar een paar minuten later rende ik terug, omdat ik mijn portemonnee in het vakje bij mijn stoel had laten liggen. Een stewardess was net bezig om de deur te sluiten, ‘stop’, riep ik. Ik heet Dennis, ben 1,80, houd van sporten, vakanties en wintersport. En soms ben ik wat vergeetachtig. 

Deze opening heb ik daadwerkelijk gebruikt op mijn datingprofiel. Het leverde me veel berichtjes op met vragen als: hoe liep het af? Heb je de portemonnee teruggevonden?

Profieltekst schrijven datingsite tip 5 – Zorg voor een inhaker’

‘Hé, hoe gaat het?’, of ‘Leuke dag gehad?’ Krijg je veel van dit soort dertien-in-dozijn-reacties op je tekst op Tinder? Leg de schuld dan niet alléén bij je lezers. Zorg ervoor dat je tekst een humoristisch zinnetje bevat waarop mensen gemakkelijk kunnen inhaken. Of beter nog: maak subtielduidelijk wat voor reacties je leuk zou vinden en over welk onderwerp. Subtiel als in: met een controversiële bewering, een onalledaagse vraag, of een grappige opdracht. 

Bijvoorbeeld:

De pizza hawai moet verboden worden. 

Ik hou van superhelden. Wie is jouw favoriete superheld en waarom? 

Stuur me de titel van het foutste nummer op je Spotify-playlist.  

Bonustip – Houd je datingprofiel positief

Lees anderen niet de les in je profieltekst. Natuurlijk is het vervelend als mensen  zich vervelend gedragen op een app of datingsite. Maar dat voorkom je niet door een profieltekst vol waarschuwingen en passief agressieve tekstjes te plaatsen. Richt je op de mensen die je wil aantrekken. Formuleer positief.  

Dus niet zo:

Draag je oorbellen en epileer je je wenkbrauwen, oftewel: sta je langer voor de spiegel dan ik? Like me dan niet. 

Als je niets zegt bij een match, heb je geen respect, swipe dan maar naar links. 

Wel zo: 

Ik val op stoere Vikingen: je mag een woeste baard en wenkbrauwen hebben, graag zelfs! 

Als jij het eerste berichtje stuurt bij een match, sta je 1-0 voor. 

––––––-

Natuurlijk hoef je niet alle tips toe te passen in een profieltekst. Mijn eigen tekstjes voldoen ook lang niet altijd aan al mijn eigen adviezen. Belangrijk is dat je je ook comfortabel voelt bij je eigen profiel en ieder geval een of twee details over jezelf onthult. Ik zal mezelf kwetsbaar opstellen en een profieltekst delen die ik heb gebruikt op dating apps als Tinder en Bumble. 

Op de eerste foto zie je me uit het vliegtuig stappen in Innsbruck. Maar een paar minuten later rende ik terug, omdat ik mijn portemonnee in het vakje bij mijn stoel had laten liggen. Een stewardess was net bezig om de deur te sluiten, ‘stop’, riep ik.
Ik ben schrijver en ondernemer, maar zonder dure auto voor de deur. In het dagelijks leven verplaats ik me met fiets en trein. Mijn favoriete gerecht is een beetje kinderachtig: pannenkoeken. Mijn haar is al bijna vijftig tinten grijs. Het hoeft allemaal niet meteen serieus, maar wel leuk als dat ook niet bij voorbaat is uitgesloten. Stuur me het foutste nummer op je Spotify-playlist als je durft…  

Lees al mijn algemene schrijftips, of in ieder geval
Begin eens in het midden bij het schrijven van je tekst
Dit is de moeder aller schrijftips
Lap deze 7 schrijfregels aan je laars

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

3 Comments

  • Ladykiller schreef:

    Wanneer je nieuw bent op een gratis online datingsite, doe je er goed aan dit artikel te lezen. U leert hier wat u moet doen om zo goed mogelijk uw eigen online profiel samen te stellen, want dat is het eerste wat anderen zullen zien, en je wilt natuurlijk zo veel mogelijk potentiële partners aantrekken. Dit kost meestal wel wat werk, want bij de meeste datingsites gaat het op dit vlak om een grote lijst. Jouw leeftijd, naam, nationaliteit of woonplaats worden altijd gevraagd, maar ook zaken zoals jouw geslachtsvoorkeur(en), jouw interesses, jouw job of jouw haarkleur worden vaak gevraagd. Probeer deze vragen zo eerlijk mogelijk in te vullen. Op die manier kan jouw datepartner een zo volledig mogelijk beeld van je krijgen, en dat levert later zeker op. Bij elk online datingprofiel, hoort een profieltekst. Dit is een kort stukje tekst waarbij men zich vlot probeert voor te stellen. Probeer jezelf zo goed mogelijk te omschrijven, waarbij je jouw kwaliteiten in de verf zet. Maak gebruik van humor of creativiteit, want dit zorgt ervoor dat je profiel meer opvalt, en hierdoor krijg je meer respons. Waarom en hoe je een foto moet toevoiegen, gaan we je hier niet uitleggen, dat weet u immers al. Wel geven we je de raad mee om meerdere foto’s toe te voegen, die het liefst datteren van maximum enkele maanden geleden. Dit zorgt ervoor dat – we benadrukken nogmaals – je wilt dat er een zo objectief mogelijk beeld van jou gekregen wordt. Dit vermijdt gênante situaties of ontgoochelingen op de date.

Leave a Reply