Skip to main content

Dit zijn de 9 beste online tools voor schrijvers

By februari 13th, 2020Boek schrijven
tools voor schrijvers

Soms ben ik jaloers op schrijvers die begin vorige eeuw aan hun boeken werkten, zoals Agatha Christie en Isaac Asimov. Ze schreven nog op papier, en konden niet met twee klikken een kattenfilmpje of nieuwssite tevoorschijn toveren. Op hun bureau lag geen mobiele telefoon die een stroom berichtjes op hen afvuurde. En er was geen Netflix, dus als ze zich wilden onderdompelen in een goed verhaal, moesten ze een boek lezen – ook iets waarvan je profiteert als schrijver.

Niet zo gek dat Agatha Christie 722 boeken schreef en Isaac Asimov 504 romans, terwijl ik met veel pijn en moeite één thriller afkreeg.

Of stel ik me nu aan?

Ja, natuurlijk stel ik me aan.

Je kunt in deze tijd volop profiteren van de talloze tools voor schrijvers die beschikbaar zijn op je computer en telefoon. Zo bestaat er een app die je kan bevrijden  van alle afleiding van e-mails, whatsapp-berichten en websites. Maar online hulpmiddelen kunnen je ook helpen om je teksten te verbeteren en sneller te werken.

Hieronder zet ik mijn 9 favoriete apps en tools voor schrijvers op een rij. En ik vertel je welke moderne schrijver Agatha Christie en Isaac Aasimov met gemak verslaat als het aankomt op productiviteit, met behulp van een zelfgebouwde app.

Online tools voor schrijvers

1 – Freedom

Met de app Freedom kun je tijdelijk teruggaan in de tijd van Christie en Asimov. Met de app blokkeer je het internet op je computer of telefoon voor een bepaalde tijdsduur. Je kunt ook alleen de toegang tot specifieke websites tijdelijk uitschakelen, zodat surfen naar Facebook of Twitter bijvoorbeeld onmogelijk wordt.

Hetzelfde effect bereik je met een plugin voor je browser, zoals StayFocusD (Chrome) en Focalfilter (Internet Explorer en Safari).

2 – Marinaratimer

Ken je de pomodorotechniek? Het is een methode voor tijdsmanagement waarmee je jezelf dwingt om steeds in blokken van 25 minuten geconcentreerd te werken, daarna gun je jezelf een korte pauze. Het uitzicht op die korte periodes van rust, houd je volgens de pomodorio-enthousiastelingen gefocust zodat je meer gedaan krijgt.

Met de online tool Marinaratimer.com kun je de pomodori-klok in je browser laten lopen terwijl je schrijft. Eén van mijn collega’s – wetenschapsjournalist Roel van der Heijden – zweert bij de pomodorotechniek. Als hij werkt loopt er bijna altijd een klokje mee.

3 – Ultiem notitieblok

Met dit online notitieblok kun je websites, foto’s, geluidsfragmenten en zelfs handgeschreven stukjes tekst opslaan en noteren. Handig als je research doet voor een boek of artikel. Zelf denk ik tijdens het schrijven vaak: ik heb over dit onderwerpje iets interessants over gelezen, maar waar ook alweer precies? Als je Evernote hebt gebruikt, kun je het eenvoudig terugvinden.

4 – Handige lijstjes

Te veel aan je hoofd om goed geconcentreerd te schrijven. Maak online een takenlijstje, zodat je je andere verplichtingen even kunt parkeren. Voor mij werkt Todoist erg goed. Wunderlist en Things zijn ook aanraders.

5 – Alternatief voor Word

De meeste schrijvers werken in Word, maar Scrivener is een nuttig alternatief, zeker als je een boek, scriptie of andere lange tekst schrijft. De software biedt geavanceerde opties om de structuur in je tekst in de gaten te houden en aan te passen.

Als je je tekst opdeelt in blokjes, hoofdstukken of paragrafen, kun je bijvoorbeeld eenvoudig van het ene naar het andere onderdeel springen en en de volgorde veranderen. Je verwisselt met één muisbeweging hoofdstuk 2 met hoofdstuk 6. De optie om voetnoten en commentaren toe te voegen aan je tekst, is ook handig. Je kunt Scrivener 30 dagen gratis proberen.

6 – Teamwork 

Ik gebruik Google Docs als ik samen met andere schrijvers aan teksten werk. Je kunt letterlijk met vier handen aan een tekst werken. Als je tegelijkertijd met een collega inlogt in een tekstbestand, zie je de cursor van de ander bewegen.  Terwijl jij aan het begin van een verhaal schaaft, kan je collega aan het einde werken. Kortom: de ultieme tool voor teamwork.

7 – Zinslengte-calculator

Schrijf je kort en bondig genoeg voor je publiek? Met de online-tool Countwordsworth kun je zien hoeveel woorden je gemiddeld per zin gebruikt. Kopieer en plak je tekst in de browser en je krijgt onmiddellijk uitsluitsel. Zinslengte is een belangrijke aanwijzing voor de begrijpelijkheid van je tekst. Lees hier alles over de ideale zinslengte.

8 – Verslavingswoorden-checker

Iedereen heeft wel een paar verslavingswoorden. Zelf gebruik ik woorden als ‘ook’, ‘veel’ en  ‘kortom’ iets té graag. De online-tool Wordcounter toont onder meer een lijstje van woorden die je het meest gebruikt in je tekst. In je top 10 zullen woorden als ‘de’ en ‘het’ staan. Maar als je de lijst vergroot (klik op het gereedschaps-icoontje bij keyword density) kom je ook je persoonlijke verslavingswoorden tegen.

9 – Achtergrondgeluid

Misschien niet het meest voor de hand liggende hulpmiddel. Maar sommige schrijvers werken beter in een rumoerig koffietentje dan in stilte, zo blijkt uit dit onderzoek. Op Hipstersound kun je achtergrondgeluid van een koffiebar, café, of restaurant opzetten. Werk je beter met rustgevende geluiden uit de natuur, bezoek dan Noisli, daar kun je luisteren naar kletterende regen, stromende beekjes en bosgeluiden.

———————————————————————————————————————————-

De meest productieve ‘schrijver’ aller tijden is trouwens Philip M. Parker, een programmeur die software heeft ontworpen waarmee hij  informatie over willekeurige onderwerpen in Google en andere databases automatisch kan omzetten in boekvorm. Hij claimt meer dan 200.000 boeken te hebben ‘geschreven’.

Daarmee is hij een stuk productiever dan Agatha Christie en Isaac Asimov. Maar Parker speelt natuurlijk een beetje vals. Zelf zou ik liever een boek van Christie of Asimov lezen 😉

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

– Dit is de moeder aller schrijftips – en jij maakt je er te makkelijk vanaf
– Deze 21 woorden kun je altijd schrappen
– Deze 3 vormen van excuustaal verzwakken je e-mails
– Zo schrijf je een motivatiebrief die bovenop de stapel komt.
– Deze 11 zinsdelen kun je altijd weglaten

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

4 Comments

Leave a Reply