Skip to main content

Waarom er geen magische prompts voor ChatGPT bestaan

By 24 april 2023mei 1st, 2023Kunstmatige intelligentie
chatgpt prompts

Eerlijk is eerlijk: ik voelde me als tekstschrijver op leeftijd wat geïntimideerd door AI-tools zoals ChatGPT, die binnen enkele seconden een informatief verhaal uitspuwen. Maar de maker van de fascinerende foto hierboven deed iets inspirerends waardoor ik nu opeens met enthousiasme zelf ChatGPT-prompts schrijf.

Onderaan dit artikel vind je die prompts. Maar stel je er niet te veel van voor. Want dit artikel wil ik nu juist duidelijk maken dat we vaak te veel gefocust zijn op ‘magische’ prompts.

(Lees ook: hoe werkt ChatGPT eigenlijk precies?)

Daarvoor moeten we eerst even terug naar die foto hierboven. Je hebt ‘m misschien al voorbij zien komen. Met de ‘historische plaat’ van twee vrouwen won de Duitse fotograaf Boris Eldagsen een grote fotowedstrijd.

De juryleden hadden alleen een foutje gemaakt. Het was ze volledig ontgaan dat het werk niet echt was. Eldagsen ontwierp het kiekje, zogenaamd genomen in de jaren dertig, met kunstmatige intelligentie van de software Dall-E. En eigenlijk kun je ze dat niet kwalijk nemen. 

Eldagsen werkt namelijk al 30 jaar als professioneel fotograaf, en hij stopte al zijn ervaring in de instructies voor de AI-tool. Hij gaf de tool bijvoorbeeld gedetailleerde instructies over het perspectief, de filter, de lens, en de iso-waarde die hij wilde. 

Prompts voor ChatGPT zijn vaak te algemeen

Bij die begrippen alleen al gaat het mij duizelen. Ik weet niets van fotografie, en had deze foto nooit kunnen maken. Zelfs niet met AI. 

En juist dat besef inspireerde me. Opeens begreep ik dat ik (net als de meeste mensen) te veel ontzag heb voor AI. Door het woord ‘kunstmatige intelligentie’ denk je al snel dat ChatGPT alles zelf kan bedenken, en maak je prompts te weinig specifiek.

Zelfs de zelfbenoemde AI-experts die op LinkedIn hun prompts delen, komen vaak met vrij algemene prompts zoals: 

– Schrijf een goede blogpost over X
– Schrijf dit op zoals de beste copywriter ter wereld zou doen
– Imiteer deze schrijfstijl en schrijf een artikel over Y. 

Waarom er geen magische prompts bestaan

Maar kan AI echt al helemaal op eigen kracht een toptekst schrijven, of een geweldige foto produceren? 

Het antwoord is nee. Als Eldagsen zijn AI-tool had geïnstrueerd met een simpel zinnetje zoals ‘maak een mooie ouderwetse foto van twee vrouwen’, dan was er waarschijnlijk een wazige dertien in dozijn foto op zijn scherm verschenen. 

Juist zijn kennis over filters, lichtinval en en lenzen leverde het prijswinnende plaatje op.  Zijn foto laat zien dat niet AI, maar jij als bedenker van prompts de grootste invloed hebt op het resultaat.

Eldagsen zei daar in een interview iets inspirerends over. ‘Voor het eerst is leeftijd een pluspunt bij het gebruik van dit soort nieuwe technologie. Als je met AI-tools werkt, werk je in feite met alle kennis die je in je carrière hebt opgebouwd.’ 

Dat doe je dus niet door één ‘magische’, prompt in te voeren. Wel door al je ervaring te gebruiken om de tool precies uit te leggen wat voor foto, zin of alinea jij voor ogen hebt.  

Welke prompts gebruik ik zelf?

Zelf probeer ik steeds meer uit mijn ervaring te putten in ChatGPT.

Als ik een kop wil bedenken met behulp van AI, gebruik ik bijvoorbeeld inzichten uit een onderzoek naar succesvolle krantenkoppen waar ik ooit over schreef.

‘Doe 10 suggesties voor een kop met een signaalwoord dat verwijst naar iets interessants in de tekst van het artikel. Gebruik ook een persoonlijk voornaamwoord en vermijd vraagtekens.’

Als ik twijfel over de structuur van een artikel, gebruik ik mijn kennis over de opbouw van teksten. Ik vraag bijvoorbeeld of ChatGPT de formule 5w’s en h wil gebruiken, of ik zet de structuur van mijn blogposts in een prompt.

Soms moedig ik de tool aan om metaforen te zoeken, waarmee ik moeilijke woorden, vakjargon of een cijfer inzichtelijk maak voor een breed publiek. Ik vraag dan dus niet, ‘bedenk een metafoor voor deze tekst’, maar wel: ‘bedenk een metafoor waardoor mensen zich kunnen voorstellen hoe groot een 6 meter lange dinosaurus was.’

Als je zelf een aantal van deze prompts probeert, zul je zien dat ChatGPT opeens veel specifiekere suggesties doet voor het verbeteren van je tekst.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply