Skip to main content

Dit zijn de 5 beste boeken van Jules Verne – gratis te lezen

By 21 maart 2022mei 3rd, 2022Boeken
jules-verne-boeken

Jules Verne werd tijdens zijn leven niet gezien als een groot schrijver. Sterker nog: hij kon er lange tijd niet van leven.

In dit artikel krijg je een overzicht van de 5 beste Jules Verne-boeken (die je trouwens gratis kunt downloaden), je leest hoe het hem lukte om schrijver te worden, en je ontdekt een verrassend feitje over zijn bekendste boek: Reis om de wereld in 80 dagen.

Jules Verne: een mini-biografie

Jules Gabriel Verne (1828 – 1905) werd beroemd met zijn boeken over sciencefictionachtige reizen met onderzeeërs en raketten. Maar hij leidde een burgerlijk leven. Zijn geboortehuis stond in een sjieke buurt langs de Loire. En om geld te verdienen, werkte Jules Verne lange tijd op de beurs in Parijs. Hij handelde in aandelen. Maar hij droomde stiekem van een carrière als schrijver.  

Hoewel, écht dromen deed hij niet veel, want hij sliep maar kort. Hij stond elke dag om vijf uur al op (lees hier meer schrijfroutines van bekende schrijvers).

Voordat zijn werkdag op de beurs begon, zat hij uren te schrijven en te lezen in de bibliotheek van Parijs. Daar leerde hij zichzelf ook een slimme schrijftechniek aan die nog steeds veel gebruikt wordt in sciencefiction en andere genres.

In eerste instantie had Jules Verne weinig succes met schrijven. Zijn verhalen werden allemaal afgewezen door boekenuitgevers. Totdat hij op een dag Pierre Hetzel ontmoette, een uitgever die normaal gesproken tijdschriften publiceerde. Samen bedachten ze een nieuwe boekenserie met bijzondere reisverhalen naar vreemde bestemmingen. De titel was Voyages Extraordinaires (vertaald in het Nederlands als: Wonderreizen).

Doorbraak, quizvraag en de beste boeken van Jules Verne

Voor Jules was dat zijn grote doorbraak, Hij begon boeken te schrijven over mensen die reisden naar de de ruimte, het middelpunt van de aarde en de zeebodem. Literaire schrijvers en uitgevers keken neer op die verhalen, maar het publiek smulde ervan. Zijn boeken vlogen over de toonbank. 

Tot op de dag van vandaag worden ze verfilmd. Wie kent bijvoorbeeld niet Reis om de wereld in 80 dagen? (Quizvraag: welke vervoersmiddelen gebruik de hoofdpersoon om de wereld rond te reizen? Lees het overzicht van Jules Verne-boeken voor het antwoord, waarschijnlijk maak je een fout)  

Dit zijn de beste boeken van Jules Verne 

1 – Twintigduizend mijlen onder zee

Deelnemers aan een zoektocht naar een mysterieus zeemonster stuiten op een man (Nemo) die in een onderzeeër (de Nautilus) door de dieptes van de oceanen reist. Nemo neemt de hoofdpersonen mee op een wonderlijke en spannende reis. 

2 – Reis naar het middelpunt der aarde

Een Duitse professor daalt door een krater in een IJslandse vulkaan af naar het middelpunt van de aarde. Samen met zijn twee reisgenoten komt hij behalve fossielen en bijzondere natuurverschijnselen ook prehistorische dieren, mensen en zelfs dinosaurussen tegen. 

3 – De reis naar de maan

Drie mannen worden in een kogelvormig object naar de maan geschoten. Daar gaan ze onderzoeken of de maan bewoonbaar is, en of er leven is te vinden. De grote vraag: zullen ze de terugreis overleven? 

4 – Het geheimzinnige eiland

Vijf mannen ontsnappen uit een Amerikaanse gevangenis in een luchtballon. Ze komen terecht op een onbewoond eiland, waar ze met behulp van hun kennis van moderne technologie een nieuw leven opbouwen. Maar er vinden ook mysterieuze gebeurtenissen plaats die leiden tot een bijzondere ontknoping in een grot. 

5 – Reis om de wereld in 80 dagen – zonder luchtballon

Misschien wel het bekendste boek van Jules Verne. De Britse zakenman Phileas Fogg wedt om 20.000 pond dat hij in 80 dagen rond de wereld kan reizen. Samen met zijn bediende Passepartout reist hij per trein en stoomboot van continent naar continent. 

Verrassend feitje: Phineas Fogg reist in het boek niet per luchtballon. 

De reis per ballon is pas in de verfilming van Reis om de wereld in 80 dagen toegevoegd. Daarna groeide dit vervoersmiddel gek genoeg uit tot het symbool van dit boek. Zelfs op de kaft van de nieuwe uitgave staat een ballon, terwijl er géén ballon voorkomt in het verhaal. 

Jules Verne boeken gratis lezen

Het auteursrecht van de boeken van Jules Verne is verlopen. Je kunt de Nederlandse vertalingen van zijn boeken hier ook gratis lezen. Dat is volledig legaal. Maar de vraag is of het je veel leesplezier oplevert.

Het taalgebruik in de oude vertalingen is ouderwets en er zitten veel foutjes in de PDF’s, omdat het fotokopieën zijn die zijn omgezet in tekst. Als je echt interesse hebt in de boeken van Jules Verne, raad ik je aan om een nieuwe uitgave aan te schaffen.

Lees ook:
– Dit schrijfadvies van Charlie Chaplin geldt nog steeds
– Deze 11 beroemde korte verhalen kun je gratis lezen

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply