Skip to main content

Deze 11 beroemde korte verhalen kun je onmiddellijk lezen – ter inspiratie en vermaak

By juli 17th, 2022Boek schrijven

Een goed kort verhaal kan je voorgoed veranderen – binnen een uurtje, en soms zelfs binnen tien minuten. Bij het lezen ontstaat er een gedachtekronkel in je hersenen die soms jaren later weer aan de oppervlakte komt (als je aan het verhaal wordt herinnerd door iets dat je ziet, hoort of denkt).

Als ik naar de vlam van een brandende kaars kijk, moet ik bijvoorbeeld altijd denken aan de hoofdpersoon in Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier,  een kort verhaal van Roald Dahl. De hoofdpersoon traint zijn ogen door urenlang in de vlam van een kaars te kijken, en doet daarna iets wonderbaarlijks. Als ik jarig ben, schiet er vaak een beroemd verhaal van Scott Fitzgerald door mijn hoofd, waarin een man steeds jonger wordt in plaats van ouder. Als ik kinderen zie vechten om speelgoed, denk ik aan de laatste zinnen van een kort meesterwerk van Katherine Mansfield.

Kort verhaal lezen?

Hieronder zet ik 11 inspirerende korte verhalen op een rij die je onmiddellijk kunt lezen (de voorbeelden die ik hierboven noem zitten er ook bij). De verhalen zijn gratis toegankelijk, omdat de auteurs meer dan 70 jaar geleden zijn overleden en er geen auteursrecht meer op zit, of omdat ze zijn gepubliceerd in digitale edities van literaire instituten of vrij toegankelijke tijdschriften.

Ik deel deze korte verhalen niet alleen ter vermaak; ze kunnen je ook inspireren bij het schrijven. Van het lezen van een goed kort verhaal leer je van alles over spanningsopbouw, plot, symboliek en het schetsen van geloofwaardige personages. (Wil je zelf een kort verhaal schrijven – kijk dan ook eens naar dit artikel met een plan van aanpak en 9 concrete schrijftips van topauteurs)

Lees de onderstaande 11 verhalen niet allemaal achter elkaar. Je haalt er de meeste inspiratie als je ze even laat bezinken.

Laurie – Stephen King

Stephen King staat bekend om zijn horrorverhalen, maar dit gloednieuwe korte verhaal (afgelopen week gepubliceerd) heeft een alledaags en grappig uitgangspunt: wat als iemand je een hondje voor je verjaardag geeft? Ga je voor het dier zorgen, of geef je ‘m terug?

Hier te lezen op King’s eigen website.

Bevalt het verhaal? Hier lees je schrijftips van Stephen King en dit is zijn beste verhalenbundel: Alles is eventueel.

De vis in de Fles – Thomas Olde Heuvelt.

Wat zou er gebeuren als de zwaartekracht opeens ophield te bestaan? Die intrigerende vraag vormt het uitgangspunt voor een zeer origineel kort verhaal van Thomas Olde Heuvelt. Hij won er in 2015 een Hugo Award mee, een belangrijke prijs voor sciencefictionschrijvers.

De vis in de fles is gratis te lezen op de boekenwebsite Hebban.

Bevalt het verhaal? Olde Heuvelt heeft ook verhalenbundel geschreven met de titel Om nooit te vergeten.

The doll’s house  – Katherine Mansfield

Met spelende schoolkinderen en een poppenhuis beeldt schrijfster Katherine Mansfield (overleden in 1923) op magistrale wijze het klassenverschil uit tussen rijke en arme families in het Engeland van begin 20e eeuw. De symboliek is ongeëvenaard.

Lees dit wereldberoemde verhaal hier op de website van de Katherine Mansfield Society.

Bevalt het verhaal? Lees dan ook deze verhalenbundel van Mansfield: The garden party and collected short stories.

The curious case of Benjamin Button – F. Scott Fitzgerald

In dit korte verhaal van F. Scott Fitzgerald zit meer diepgang dan in de gelijknamige verfilming met Brad Pitt. Ja, het gaat ook over een baby die als bejaarde wordt geboren en jonger wordt in plaats van ouder. Maar de vraag is in het verhaal vooral: wat gebeurt er als een kind niet voldoet aan de verwachtingen van de maatschappij?

Lees het verhaal The Curious Case of Benjamin Button hier op de website Lit2go – je kunt je zelfs laten voorlezen.

Bevalt dit verhaal je? Lees dan ook deze verhalenbundel: The early short stories of Scott F. Fitzgerald.

The wonderful story of Henry Sugar – Roald Dahl

Eén van de eerste korte verhalen van Roald Dahl die ik las. Door de serieuze stijl en de vorm (een raamvertelling) werd het magische verhaal voor mij als kind zeer geloofwaardig. Ik begon zelf ook in de vlammen van kaarsen te staren in de hoop een bovennatuurlijk zicht te ontwikkelen.

Dit is het enige verhaal dat je niet op legale wijze gratis kunt lezen. Je kunt de bundel waarin het verhaal staat hier kopen.

How to talk to girls at parties – Neil Gaiman

Alleen de titel van dit verhaal vind ik al geweldig. Het is een vraag die veel onzekere 16-jarige jongens zichzelf stellen. De interpretatie van Neil Gaiman is grappig, magisch realistisch en laat je achter met allerlei vragen.

Dit verhaal is gratis te lezen op de website van Neil Gaiman. Ook dit verhaal is genomineerd voor een Hugo Award.

Bevalt de stijl van Gaiman je?

A temporary matter – Jhumpa Lahiri

Met haar verhalenbundel Interpreter of Maladies won schrijfster Jumpa Lahiri in 2001 de Pullitzer Prize. In het openingsverhaal A temporary matter beschrijft ze op ontroerende wijze hoe een koppel tijdens een stroomstoring besluit uit elkaar te gaan.

Het verhaal is te lezen in de New York Times.

Brommer op zee – Maarten Biesheuvel

Maarten Biesheuvel is de Nederlandse koning van het korte verhaal. In Brommer op Zee vind beschrijft hij een bovennatuurlijk voorval, en dat verklaart hij vervolgens op briljante wijze.

Brommer op zee is gratis te lezen op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Bevalt dit verhaal je? Lees dan ook één van Biesheuvels bundels, zoals Zeeverhalen of In de bovenkooi

The bear came over the mountain – Alice Munro

Hoe ver ga je voor je echtgenote als ze je is vergeten door Alzheimer? Nobelprijswinnnar Alice Munro schetst een ontroerend scenario in dit prachtige korte verhaal.

The bear came over the mountain is gratis te lezen in The New Yorker.

Bevalt dit verhaal je? Lees dan ook de bundel: Selected Stories van Alice Munro.

Death of a racehorse – W.C. Heinz

Eigenlijk een waargebeurd sportverslag uit 1949 over een overleden renpaard, maar het verhaal van W.C. Heinz is inmiddels uitgegroeid tot een literaire klassieker.

Death of a racehorse is op de website Story of the week gratis te lezen en te luisteren.

Parson’s pleasure – Roald Dahl

Ter afsluiting: een kort verhaal met de in mijn ogen beste ontknoping ooit: simpel, maar onverwacht, en toch ook weer niet. Over een antiekhandelaar die een boer te slim af denkt te zijn.

Op deze onderwijswebsite van de EU is Parson’s Pleasure gratis te lezen.

Lees ook:Online workshop: kort verhaal

workshop kort verhaal schrijven

Zelf een kort verhaal schrijven? In de online videoworkshop Ontgrendel je verbeelding help ik je bij het zetten van de eerste stappen.

Je experimenteert met inspiratie-routines van bekende schrijvers en oefent om je eigen inspiratie om te zetten in een ruw verhaal met een begin en een einde. Aan het einde van de 1,5 uur durende workshop heb je één of meerdere ideeën, een begin en een plot voor een kort verhaal.   

Betaal & begin

Vond je bovenstaande verhalen leuk en wil je meer lezen? Dit zijn in mijn ogen de 3 geweldige verhalenbundels die je kunt bestellen bij Bol.com

Bezoek van de Knokploeg – Jennifer Egan
In deze korte verhalenbundel is de hoofdpersoon in het eerst verhaal een bijfiguur in het volgende verhaal, en dat gaat zo het hele boek door. De verhalen zijn herkenbaar en origineel. Egan won zelfs de Pullitzer Prize.

What we talk about when we talk about love – Raymond Carver
Raymond Carver wordt ook wel de koning van het korte verhaal genoemd. Dit boek is lastig verkrijgbaar, maar wel een parel die je – als je ‘m op de kop kunt tikken – vandaag nog moet kopen.

Alle verhalen – Roald Dahl. Een verhalenbundel die vol staat met klassiekers, zoals het legendarische verhaal over de vrouwelijke moordenaar die er met een slinkse truc voor zorgde dat een politie-agent het moordwapen opeet.

Zelf schrijfambities? Volg mijn gratis mini-cursus kort verhaal schrijven.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Lees ook:

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

4 Comments

Leave a Reply