Skip to main content

Dit zijn 11 verslavende boeken voor je vakantie – binnen 5 bladzijdes ben je verkocht

By 17 juli 2022juli 18th, 2022Boeken
vakantieboeken-tips

Het eerste boek dat ik op vakantie in één ruk uitlas, durf hier ik bijna niet te noemen in dit lijstje met boekentips. En eigenlijk is dat gek.  

Op vakantie staat lezen bij mij – zoals bij de meeste mensen – voor ontspanning. Een boek moet me dan snel pakken, het liefst al vanaf de eerste pagina. Het maakt niet uit of het literatuur is, of pulp.

Dus, vooruit. Als twaalfjarige las ik op een camping in Frankrijk ademloos het boek Bloemen op zolder van Virginia Andrews. Dat boek is niet bepaald een literair hoogstandje en vooral gericht op vrouwen, maar ook razend spannend. Het verhaal gaat over vier kinderen die door hun oma jarenlang op zolder worden opgesloten.

Mijn favoriete vakantieboeken: van thriller tot biografie

Nog steeds vind ik dat een goed vakantieboek je mee moet voeren naar een wereld die je niet kent, maar waarbij je je wel iets kunt voorstellen. En of dat nu een afgelegen zolder is, een stadje in Kansas, of een andere dimensie in de tijd, je wilt snel het gevoel hebben dat je er echt bij bent. Op vakantie heb je geen zin om eerst met frisse tegenzin 50 pagina’s door te worstelen.   

Dit zijn mijn favoriete vakantieboeken van de afgelopen 15 jaar. Ik geef tips per genre, van thriller tot roman, non-fictie, fantasy en science-fiction. In al deze boeken was ik binnen vijf pagina’s verkocht en ging ik ook op vakantie in mijn hoofd.  

Mijn all-time-favorite staat niet in het lijstje. die onthul ik in de video hieronder – in de laatste minuut. Lees onder de video de complete lijst.

Science-fiction 
Dark Matter – Blake Crouch 
Natuurkundige Jason wordt op een avond ontvoerd. Daarna bevindt hij zich opeens in een ander universum waar hij niet is getrouwd met zijn vrouw en geen kinderen heeft. Wat is er met hem gebeurd? En hoe komt hij terug? Dit bloedstollende boek vol actie laat je ook met andere ogen naar het heelal kijken.  

Roman
Het puttertje – Donna Tartt 
Stel je voor dat je ooit, in een vlaag van verstandsverbijstering, een wereldberoemd schilderij hebt gestolen uit een museum. Je verstopt het in je huis en sleept het bij elke verhuizing mee in je koffer. Hoe zou dat je leven beïnvloeden? In deze heerlijke roman van Donna Tart leef je een leven van een ander, met verkeerde vrienden, rijke families en een grote liefde. De schrijfstijl is soepel en snel.  

Thriller
Voordat ik ga slapen – S.J. Watson 
Elke ochtend als hoofdpersoon Christine wakker wordt, is ze al haar herinneringen kwijt. Haar man Ben moet dan vertellen wie ze is, en hoe lang ze al met hem getrouwd is. Als lezer ontrafel je beetje bij beetje een gruwelijk geheim. Dit mysterie blijft heerlijk in je hoofd zitten als je aan het zwembad zit. Is ze dan toch iemand anders dan ze denkt?  

Zelfhulpboek
Een werkweek van vier uur – Tim Ferriss 
Laat je niet afschrikken door de provocerende titel. Ook vijftien jaar na de verschijning kun je veel leren van dit boek. Tim Ferriss laat je met geweldige voorbeelden, persoonlijke verhalen en case studies zien dat het onnodig is om acht uur per dag te werken. In de tijd die hij zelf overhield werd hij kampioen kickboksen en een ster in het dansen van de tango. Dit boek heeft mij onder meer geïnspireerd om Schrijfvis op te zetten en bij te komen van een burnout. Eén van de weinig vakantieboeken die je daadwerkelijk meer vakanties kan opleveren.    

Korte verhalen
Alle verhalen – Roald Dahl 
Wedden om je pink dat je deze verhalenbundel niet weg kunt leggen? Dit vuistdikke boek (koop het e-book) staat vol met fantastische verhalen en onvergetelijke personages:  van oplichters, uitvinders, dictators en vreemde sujetten die bizarre weddenschappen afsluiten. Het einde is altijd verrassend.  

Non-fictie 
In koelen bloede – Truman Capote
Dit boek begon als een klein berichtje in de krant. Twee mannen plegen op 15 november 1959 een gruwelijke roofmoord in Holcomb (Kansas). Ze vermoorden een boer, zijn vrouw en twee kinderen. Hun buit bestaat uit een draagbare radio, 50 dollar en een verrekijker. Wat bezielde hen? Dat zocht Truman Capote uit door de daders, de politie en hun familie en vrienden te interviewen. Zijn boek leest als een thriller, maar alles is echt gebeurd. Nooit meer zoiets gelezen. 

Kinderboek
De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne 
Bruno is negen jaar als hij met zijn familie verhuist vanwege het werk voor zijn vader. Voor het nieuwe huis staat een groot hek met prikkeldraad, waarachter mensen in pyjama’s wonen. De onschuldige taal in dit kinderboek maakt het plot des te gruwelijker – en ook geschikt voor volwassenen. Je leest het binnen twee dagen uit. 

Literaire klassieker 
Spaar de spotvogel
Het zesjarige meisje Scout raakt gefascineerd door een griezelig huis in haar straat, waar een man woont die nooit buiten komt: Arthur ‘Boo Radley’. Maar ze is – via haar oom – ook betrokken bij een rechtszaak waarbij een andere man ten onrechte wordt veroordeeld. Een literaire klassieker over het leven in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig. Het verhaal leest als een trein, want de verteller is zes jaar én grappig.   

Schrijfboek 
Over leven en schrijven – Stephen King
Ja, een boek over schrijven kan lezen als een thriller. In dit boek lees je met welke schrijftechnieken Stephen King zijn boeken zo onweerstaanbaar maakt. Hij doordrenkt zijn tips met persoonlijke verhalen en veel humor. Mijn favoriete citaat: timide schrijvers houden van passieve zinnen, net als timide schrijvers van passieve bedpartners houden. Dit zijn trouwens mijn 22 favoriete boeken over schrijven.

Fantasy
The Prestige – Christopher Priest
In dit boek lees je de dagboeken van twee negentiende-eeuwse illusionisten die elkaars grootste concurrenten zijn. Hun strijd mondt uit in een ongelooflijke actie die alle wetten van de logica te boven gaat. Ik ben geen fantasy-liefhebber, maar dit boek blies me van mijn stoel. Het is wel alleen in het Engels verkrijgbaar.  

Biografie
Onderweg – Oliver Sacks 
Hij genas mensen met een slaapziekte, bezocht een eiland waar bijna iedereen kleurenblind was en schreef over een man die zijn vrouw voor een hoed hield. Oliver Sacks was niet alleen de bekendste neuroloog ter wereld, maar ook één van de meest flamboyante wetenschappers ter wereld. In Onderweg vertelt hij zijn verhaal. Sacks reisde veel, daardoor een ideaal vakantieboek. Ik las het in twee dagen uit.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply