Skip to main content

Inspiratie opdoen? Met deze methode zet ik mijn storytelling-bril op

By maart 25th, 2021Storytelling
inspiratie-bril

Luuk, mijn vierjarige neefje, stond op zijn tenen voor de boekenkast. Hij strekte zijn arm uit en pakte een Delfts blauw miniatuurhuisje uit de kast. “Wat zit hier eigenlijk in?” Hij begon aan het dopje in de schoorsteen te pulken. Ondertussen struikelde hij bijna over zijn broertje Merijn, die op de grond zat te spelen. 
Misschien ken je de huisjes met Delfts blauw-motief van KLM. Je krijgt ze als je in de eersteklas vliegt. Er zit sterke drank in. Mijn broer – de vader van Luuk – heeft er tientallen in de kast staan. Hij is piloot bij KLM.   
Net op tijd zag hij wat Luuk aan het doen was. “Niet openmaken, daar zit jenever in”, riep hij. 
“Wat?”, vroeg Luuk.
“Je-never. Dat is voor grote mensen.”
“Oh”, zei mijn neefje. En hij wees naar een ander miniatuurhuisje. “Maar…wat zit daar dan in? Merijn z’n never?”

Toen ik over dit grappige taalmisverstand hoorde, noteerde ik het meteen in mijn telefoon. Sinds kort gebruik ik namelijk een nieuwe methode om inspiratie op te doen. Daarbij werd ik aangemoedigd door iets wat mijn broer zei over deze gebeurtenis: “Luuk zegt zo veel grappige dingen. En ik vergeet alles weer. Eigenlijk zou ik het ergens moeten opschrijven.”

Inspiratie opdoen? Dit kost je vijf minuten per dag

Je denkt: ik zou dit moeten opschrijven, maar je doet het niet. Niet alleen mensen met kinderen hebben die gedachte vaak. Iedereen maakt in het dagelijks leven korte momenten van hilariteit, spanning en geluk mee. Dat kan een bijzondere ontmoeting op straat zijn, een ruzie met een familielid waar je achteraf om kunt lachen, of een gesprek dat je opvangt terwijl je in het park op een bankje zit.
Die kleine verhalen kleuren je dagelijks leven. Toch doe je waarschijnlijk geen moeite om ze te onthouden. Na een opmerkelijk voorval ga je over tot de orde van de dag en de gebeurtenis vervaagt in je herinnering.  

Bij mij ging dat net zo. Totdat ik laatst het boek Storyworthy van Matthew Dicks las, een man die zijn inmiddels brood verdient met verhalen vertellen. Rond 2009 won hij voor het eerst een zogenoemde Storyslam van de storytelling-website The Moth. Een storyslam is een wedstrijd waarbij deelnemers op een podium een zo smeuïg mogelijk verhaal uit hun persoonlijk leven vertellen. Ze worden beoordeeld door het publiek. De winnaar ontvangt een geldprijs. 

Dicks brak door met een indrukwekkend verhaal waarin hij vertelde hoe hij als filiaalmanager van de McDonalds was overvallen. Een man zette een pistool tegen zijn hoofd gezet en schreeuwde dat hij de kluis open moest maken. Maar Dicks kende de code niet. 

Inspiratie opdoen met ‘huiswerk’

Dat relaas maakte indruk.  Al snel werd hij zo vaak uitgenodigd als spreker op evenementen dat hij besloot om van verhalen vertellen zijn beroep te maken. Maar daardoor zadelde hij zichzelf ook op met een probleem.  

“Ik had meer verhalen nodig. Als ik wilde blijven optreden, moest ik ook andere onderwerpen vinden”, schrijft hij in zijn boek Storyworthy. Zijn oplossing was simpel. Aangezien hij als schoolleraar werkte, gaf hij zichzelf huiswerk.

‘Ik noemde het Huiswerk voor het leven. Aan het einde van elke dag stelde ik mezelf één simpele vraag. Als ik een een verhaal zou moeten vertellen over vandaag – een vijf minuten durend verhaal op een podium over iets dat in de loop van deze dag gebeurd is – waar zou het over gaan? Het mag onbenullig en onbelangrijk zijn, maar wat wat het meest verhaalwaardige moment van mijn dag? 

Al snel merkte hij dat kleine gebeurtenissen uit zijn dagelijks leven op het podium net zo goed werkten als het dramatische verhaal over de overval. Hij begon eenvoudige anekdotes te vertellen, bijvoorbeeld over zijn vierjarige peuter die doperwten van zijn bord gooide, of zijn hond die op een onmogelijk tijdstip moest plassen.

Inspiratie opdoen? Dit is mijn persoonlijke experiment

Dicks tekort aan verhalen veranderde in een overschot. “Door dagelijks te reflecteren op mijn leven en de meest verhaalwaardige momenten te kiezen, begon ik mijn omgeving te zien door een storytelling-lens. Ik zag opeens dat mijn leven is gevuld met verhalen.” 

De toeschouwers herkenden zich in de anekdotes over zijn dagelijks leven. Ze reageerden zelfs nog enthousiaster dan op het verhaal van de overval. Inmiddels heeft Dicks al 42 keer een Storyslam van The Moth gewonnen. Ook schreef hij meerdere boeken en blogt hij dagelijks.  

Geïnspireerd door zijn boek Storyworthy, heb ik mezelf ook ‘huiswerk’ gegeven. Sinds een paar weken schrijf ik aan het het einde van elke dag het meest ‘verhaalwaardige’ moment van mijn dag op.  

Dat heeft me tot nu toe verrassend veel schrijfmateriaal opgeleverd.  Laatst liep ik laatst een Russische soldaat tegen het lijf in de sneeuw, vlak voor mijn huis. Tot voor kort zou ik zo’n ontmoeting snel vergeten, nu leidde het tot een artikel. Ook een onbestemd gepiep dat ik onlangs hoorde in mijn badkamer leidde tot een korte blogpost. 

Inspiratie helpt niet alleen bij schrijven

En zelfs voor niet-schrijvers is de methode aan te raden. Matthew Dick’s Huiswerk voor het leven heeft namelijk een bijwerking. Ik herinner me de afgelopen weken veel helderder dan andere periodes in mijn leven. Door elke dag de meest opvallende gebeurtenissen te noteren ben je je meer bewust van kleine momenten die je leven kleur geven. Dat helpt me niet alleen inspiratie opdoen. Het wakkert ook mijn geluksgevoel vaker aan.

Zo weet ik nog goed hoe ik zes dagen geleden een jongetje in een tunnel passeerde die hard gilde om zijn eigen echo te horen. Hij vroeg: “Doe je mee?” Normaal gesproken zou ik dat al lang vergeten zijn. Nu staat het me nog helder voor de geest, net als de grappige uitspraak over jenever van mijn neefje. 

Dicks schrijft hierover: “Ik heb inmiddels ontdekt dat er schoonheid in mijn leven zit die ik me helemaal niet kon voorstellen voordat ik begon om mijn huiswerk te doen. Deze kleine onverwachte momenten groeien vaak uit tot mijn meest overtuigende verhalen.

Inspiratie voor storytelling – hoe werkt Huiswerk voor het leven?

  • Vat aan het einde van de dag je meest verhaalwaardige gebeurtenis samen in één zin, waarmee je jezelf later aan het voorval kunt herinneren.  
  • Werk het verhaal verder niet uit. Dan wordt het te veel werk en zul je het huiswerk minder makkelijk volhouden. 
  • Noteer de zin in een spreadsheet met een kolom voor de datum en een kolom voor het verhaal, zodat je een goed overzicht krijgt van de verhalen in je leven. 

Meer leren over storytelling? Volg mijn cursus Storytelling voor tekstprofessionals en leer om je lezers met beproefde verhaaltechnieken in je teksten te trekken.

Bekijk de cursus Storytelling

Het boek Storyworthy is een aanrader. Het staat vol met tips om jezelf te inspireren.

Lees ook:
Zo haalde de legendarische schrijver Raymond Carver inspiratie uit dagelijkse dingen
Dit is de basis van storytelling – leer de twee belangrijkste ingrediënten

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply