Eén van mijn favoriete films uit mijn jeugd is Gremlins, van regisseur en schrijver Chris Columbus. Pas moest ik er weer aan denken.
Een hoog gepiep, daar begon het mee. Ik zat driftig te typen achter mijn laptop in de woonkamer en schrok van het geluid. Het werd steeds hoger. Ik was bang voor een gaslek. Ik liep naar de keuken, maar daar kwam het niet vandaan. Het gepiep klonk nu verder weg en stotterde een beetje. Langzaam liep ik erop af, naar de badkamer. Wat was dat geluid?
Van gepiep tot filmscript
Achteraf schoot me een bekende anekdote van de Amerikaanse schrijver Chris Columbus te binnen, die onder meer het filmscript voor Harry Potter schreef. Hij lag in de jaren tachtig te slapen in zijn nieuwe appartement in Manhattan en hoorde ook piepende geluiden. Toen hij rechtop ging zitten en om zich heen keek, schrok hij zich het apezuur. Over de vloer kropen tientallen kleine zwarte schaduwen. Toen hij het licht aan deed, stoven de grijze diertjes alle kanten op: het waren gewoon muizen. Maar in zijn hoofd was toen al een beeld ontstaan van kleine, mysterieuze monsters. Op basis van dat angstbeeld schreef hij het script voor de succesfilm Gremlins.
Niet dat het zijn bedoeling was om een blockbuster te schrijven. Hij probeerde destijds al jaren aan de bak te komen als scriptschrijver. Uit pure wanhoop besloot hij het script voor Gremlins als een soort sollicitatiebrief te beschouwen. Met het verhaal wilde hij filmbazen te laten zien dat hij iets in zijn mars had. Ongevraagd stuurde hij het naar de bekendste namen in het vakgebied, in de hoop dat ze hem zouden aannemen.
Van idee tot filmscript tot Spielberg-film
Lekker uitgerust werken was er niet bij voor Columbus, want de muizen kwamen elke nacht terug. In de documentaire Making of Gremlins vertelt hij over zijn slaperige ontmoetingen met de dieren.
“Als ik sliep, hingen mijn armen uit het bed en er waren altijd muizen. Eens in de zoveel tijd werd ik midden in de nacht wakker, omdat ik de haren van een muis langs mijn hand voelde kietelen. Mijn angst was dat ze op mijn vingers zouden knagen. Ik dacht: ‘er is niets engers dan deze kleine wezentjes.”
Uiteindelijk overtuigde hij ook Steven Spielberg daarvan. De beroemdste regisseur besloot Gremlins te verfilmen. In The Making Of Gremlins zegt Spielberg: “Het was één van de meest originele ideeën die ik ooit ben tegengekomen.
Filmscript schrijven? Ongrendel je verbeelding
Natuurlijk ging dat niet van het ene op het andere moment. De gremlins die Columbus bedacht, leken niet op muizen. Het waren schattige wezentjes in gruwelijke monsters veranderden als ze in aanraking kwamen met water.
Maar Gremlins laat zien hoe kleine gebeurtenissen in je dagelijks leven het begin kunnen zijn van verhalen, films of zelfs boeken. In mijn workshop Kort verhaal deel ik de technieken waarmee je dit soort ideeën ontgrendelt in je eigen verbeelding.
Bekijk de workshop Kort VerhaalBij mij zaten er trouwens geen muizen in de badkamer. Uiteindelijk bleek alleen de verwarmingsbuis in de badkamer te piepen. Toen ik aan de knop van de radiator draaide verdween het geluid alweer. Maar de kunst is om de buizen van je creatieve brein niet dicht te draaien. Ik werk nu aan een verhaal over mysterieus gepiep dat uit mijn doucheputje komt. Uiteindelijk blijken het boodschappen in in morsecode te zijn.
Wil je meer leren over schrijf- en inspiratietechnieken die filmmakers gebruiken om verhalen te vertellen. Lees of luister het geweldige boek Invisible Ink van scenarioschrijver Michael McDonald. Het hoort in mijn ogen bij de beste 7 storytelling-boeken.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast