Skip to main content

Wanbetalers? Zo schrijf je een slimme tekst bij een betalingsherinnering

By augustus 19th, 2022Schrijftips algemeen
betalingsherinnering

Een wanbetaler zou ik mezelf niet noemen, maar ik ben wel vergeetachtig. Deze week kreeg ik een betalingsherinnering van bijna 1500 euro. 

Reisorganisatie Villavibes trok aan de bel. 

Binnenkort ga ik op tennisreis met ze. Ik had van tevoren wel een bedrag aanbetaald, maar ik was vergeten om op tijd het volledige bedrag over te maken. Ik moet toegeven: ze hadden hun best gedaan om een leuke tekst te schrijven bij de betalingsherinnering.

Een leuke betalingsherinnering, kan dat?

Beste Dennis,

Betalen is natuurlijk nooit leuk, maar voor de aankoop van een reis met positieve Vibes wordt het misschien al een stuk aangenamer. 

Helaas zagen we dat het jou, ondanks die positieve Vibes, toch nog niet gelukt is om de betaling van de reissom à  € 1.412,50 te voldoen. 

Deze betaling had op 28-07-2022 bij ons binnen moeten zijn. Zou je er eens naar willen kijken en dit per ommegaande in orde willen maken met het iDeal linkje in de factuur?

De meeste teksten op betalingsherinneringen zijn minder begripvol. Geld is een emotioneel beladen onderwerp. En dus treedt er een reflex op bij de meeste schrijvers van betalingsherinneringen. Ze schrijven afstandelijk en formeel. 

De betalingsherinnering van Villavibes heeft in ieder geval een prettige toon. Maar ik vroeg me bij het lezen ook meteen af: door welke schrijfstijl gaan mensen een betalingsherinnering daadwerkelijk sneller betalen?

Schrijftips voor betalingsherinneringen

Een snelle zoektocht in mijn archief van schrijftips leverde me drie concrete schrijftechnieken op die van pas komen bij betalingsherinneringen. Je leest ze hieronder.

1 – Benadruk de deadline met slimme zinsbouw

De eerste tip is een subtiele manier om de nadruk te leggen op de deadline van de betalingsherinnering. Deze techniek komt uit één van mijn favoriete boeken over schrijven: 1001 ways to improve your writing van Gary Provost, bekend van misschien wel de beste quote over schrijven ooit.

Provost schrijft: 

Je vestigt net dat beetje extra aandacht op woorden als je ze aan het einde van een zin plaatst.  

Schrijf dus niet:
Zou je de betaling voor maandag 5 september in orde willen maken. 

Maar wel: 
Zou je de betaling in de orde willen maken voor maandag 5 september.

2 – Benadruk het voordeel van de betaling

Beeldend schrijven lijkt misschien niet belangrijk in een betalingsherinnering. Maar de lezer zal gemotiveerder zijn om te betalen als hij zich levendig voorstelt wat de consequenties zijn. 

Villavibes had bijvoorbeeld kunnen schrijven:

Helaas zagen we dat je de reissom nog niet hebt voldaan. Zorg ervoor dat jij en je tennisracket straks niet ontbreken op de zonnige gravelbanen in Kroatië, en betaal voor maandag 5 september. 

3 – Speel in op groepsgevoel

Mensen zijn gevoelig voor groepsdruk, ook als ze moeten betalen. Voeg daarom een zinnetje toe waarin je het percentage van je klanten vermeldt dat wél op tijd betaald. 

De Amerikaanse stad Louisville slaagde erin om op deze manier het aantal wanbetalers bij parkeerbekeuringen flink te verminderen.  

Jij kunt dat ook doen in de tekst van jouw betalingsherinnering. Bijvoorbeeld zo: 

96 procent van onze klanten betaalt op tijd. Helaas wachten we nog op jouw betaling. Maar we geven je graag de kans om het verschuldigde bedrag over te maken voor maandag 5 september.   

Overigens waren deze schrijftechnieken niet nodig om mij te overtuigen om te betalen voor de tennisreis. Ik vertrek binnenkort naar Kroatië.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply