Skip to main content

Hoe WordPress hosting mijn blog naar de top hielp

By 27 januari 2019februari 13th, 2020Blog opzetten
wordpress-hosting

Waar vind je de beste WordPress hosting? Over die vraag kan ik meepraten.  Sinds twee jaar leef ik namelijk grotendeels van de inkomsten van Schrijfvis, mijn blog waarop ik schrijftips geef. De keuze voor de juiste WordPress hosting heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van Schrijfvis.

Door mijn huidige webhostingprovider werd mijn blog sneller en Schrijfvis ging niet meer bij het minste of geringste op zwart (ja, dat gebeurde bij mijn vorige provider). Maar het belangrijkste resultaat: ik trok opeens meer bezoekers via Google.

Hoe dat kan? Dat zal ik je tot in detail vertellen. Maar eerst bespreek ik wat WordPress hosting eigenlijk is, waarom je het nodig kan hebben, en wat mijn ervaringen zijn.

Wat is WordPress hosting?

Eerlijk is eerlijk, voordat ik in 2017 mijn eigen blog lanceerde, wist ik weinig van WordPress, laat staan van WordPress hosting.

Waarschijnlijk weet jij nu al meer dan ik toen. Maar even voor de zekerheid: WordPress is een veelgebruikt systeem waarmee je teksten, foto’s en lay-out kunt verzorgen op een website of blog. Het wordt ook wel een CMS genoemd (content management systeem). Als je een blog of website opzet, kun je het beste voor WordPress kiezen omdat het systeem zo eenvoudig is. Binnen een halfuurtje heb je het onder de knie.

Hosting is de dienst van het bedrijf dat ervoor zorgt dat je website voor iedereen zichtbaar is. Je huurt bij je webhostingbedrijf een paar gigabyte aan schijfruimte op een server, een computer die dag en nacht verbonden is met het internet. Daardoor kunnen mensen over de hele wereld jouw website of blog zien zodra ze het juiste adres in intypen in hun webbrowser.

Sneller en behulpzamer

Sommige webhostingproviders hebben zich gespecialiseerd in het opslaan en vertonen van websites die draaien op WordPress. Ze hebben hun servers nauwkeurig afgestemd op het populaire systeem. Daardoor werken WordPress websites soepeler bij deze hostingbedrijven: de sites laden sneller, en zijn minder vaak uit de lucht.

Meestal hebben providers die WordPress hosting aanbieden ook een helpdesk met medewerkers die veel kennis hebben over dit CMS. Als je iets ingewikkeld wilt doen met WordPress –  zoals een grote update uitvoeren, of een webwinkel beginnen – kunnen de medewerkers je adviseren en helpen.

Waarom ik WordPress hosting nodig had – en jij ook

Toen ik mijn blog Schrijfvis lanceerde, koos ik in eerste instantie simpelweg voor de goedkoopste hosting-provider, Strato. Ik betaalde minder dan 3 euro per maand om mijn blog in de lucht te houden. In het eerste jaar had ik geen reden tot klagen. Maar naarmate ik meer artikelen schreef en meer bezoekers trok, begon mijn blog trager te laden. Als je www.schrijfvis.nl intypte in je browser, moest je soms wel tien seconden wachten voordat de volledige website was te zien.

Logisch, want goedkope hosting-providers proppen zo veel mogelijk websites op één server..Daarnaast zijn de computers meestal niet speciaal afgestemd op WordPress-websites. Het gevolg: de websites reageren traag, zeker als je ook nog eens veel verkeer trekt.

Hallo? Is daar iemand?

Een ander nadeel van goedkope webhosting ontdekte ik toen mijn blog in 2017 door een foutje op zwart ging. Ik wilde de hostingprovider bellen om mijn website zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Maar dat was iets te simpel gedacht: op de website stond namelijk geen telefoonnummer.

Bij goedkope webhosting-abonnementen krijg je vaak alleen ondersteuning per e-mail. Soms is contact opnemen zelfs alleen mogelijk via een webformulier op een pagina met veel gestelde vragen. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Denk je eens in: je website is uit de lucht is, en je hebt met spoed hulp nodig, maar je kunt geen contact krijgen met je hostingprovider.

Wat WordPress hosting mij heeft gebracht

Ik stapte over naar WordPress hosting toen ik begin 2018 mijn website wilde beveiligen met een SSL-certificaat (je website krijgt dan een versleutelde verbinding en een https-adres, zodat je bezoekers niet kunnen worden gehackt).

Dat ging mis bij mijn oude provider, dus ik mailde de helpdesk. Maar ik hoorde zo lang niets dat ik besloot mijn website te verhuizen naar WordPress hosting van Xel Media. Dat is een Nederlandse provider, die is gevestigd in Utrecht. Ik had er veel goede verhalen over gehoord. En inderdaad.. het was alsof ik in een warm bad stapte.

Opeens hoefde ik geen moeite meer te doen om contact te krijgen met een helpdesk. Als ik belde kreeg ik meteen iemand aan de lijn (zonder tussenkomst van een computer). Sterker nog: ik ken inmiddels verschillende mensen van de helpdesk van Xel Media bij naam, zo heeft Naldo me verschillende keren goed geholpen.

Dit is in mijn ogen de beste WordPress hosting

Ten eerste verliep de overstap vlekkeloos. En daar hoefde ik zelf niets voor te doen. Naldo zette mijn complete website over naar de servers van Xel Media.

Zelf was ik behoorlijk zenuwachtig over dat proces. Ik verdien namelijk een groot deel van mijn inkomen met mijn blog. Ik was bang dat Schrijfvis lang uit de lucht zou zijn, zodat ik inkomsten zou mislopen.

Naldo hield me per telefoon en mail precies op de hoogte van de stappen die hij ondernam. En wat bleek? Er was helemaal geen sprake van downtime. Schrijfvis was geen moment uit de lucht, mijn bezoekers merkten niets van de verhuizing. Op het moment dat de knop omging, fietste ik zorgeloos op het fietspad tussen mijn kantoor in Den Haag en mijn woonplaats in Delft.

Xel Media bracht me meer bezoekers…ja echt

Na verhuizing merkte ik onmiddellijk dat de servers van Xel Media zijn ingesteld op WordPress-websites. De laadtijd van mijn blog was opeens veel korter. Als je nu Schrijfvis intypt, laden de pagina’s binnen 1 tot 4 seconden. Dat komt waarschijnlijk ook door de locatie van de servers. Xel Media is een Nederlandse partij. De servers staan  in het midden van ons land, in Utrecht.

De snelle laadtijd die daardoor ontstaat, is niet alleen handig voor ongeduldige bezoekers. Google kijkt bij het rangschikken van websites ook naar de laadtijd. Omdat Schrijfvis na de overstap sneller begon te laden dan voorheen, klommen mijn artikelen in de weken daarna in de zoekresultaten van Google. Het gevolg? Mijn bezoekersaantal steeg met ongeveer twintig procent. Neem mijn artikel ‘blog schrijven’’. Er zijn honderden artikelen over dit onderwerp, maar mijn blogpost over dit onderwerp staat nu bovenaan, mede dankzij Xel Media.

Xel Media is mijn WordPress-assistent

Verder zorgde Xel Media ervoor dat mijn website een SSL-certificaat kreeg (Schrijfvis heeft nu een https-adres, en je ziet een groen slotje voor het adres staan in je browser). Dat kostte me geen extra geld. En zelf hoefde ik niets te doen om het certificaat te installeren. Naldo regelde alles.

En dat gaat vaker zo. Xel Media biedt bij hun WordPress hosting ook volledige WordPress-ondersteuning. Je kunt voor al je vragen over WordPress mailen of bellen. En waar mogelijk helpen de medewerkers je uit de brand. Ze kunnen bijvoorbeeld updates voor je installeren, of je website voor je herstellen als je per ongeluk iets verkeerds hebt gedaan.

Kortom: Xel Media is mijn persoonlijke WordPress-assistent. Als ik het even niet weet, bel of mail ik Naldo en zijn collega’s. Volgens mij is er geen enkele andere hostingpartij die deze service biedt.

Is dan alles alleen maar positief?

Natuurlijk niet. Als je een helpdesk zoekt die dag en nacht bereikbaar is, moet je niet bij Xel Media zijn. In het weekend kun je ze niet bellen. Ook mails worden dan minder snel beantwoord.

De WordPress hosting van Xel is niet goedkoop. Je betaalt tien tot twintig euro per maand, afhankelijk van hoe groot je website is. Er zijn concurrerende bedrijven die voor de helft van het geld ook een goede service bieden. Onderaan dit artikel bespreek ik zo’n goedkopere optie.

Zelf heb ik graag 20 euro over voor de diensten van Xel.

Waarom? Nog even in bulletpoints…

  • Ze maakten mijn website sneller, en daardoor scoorden mijn blogposts hoger in Google en bezochten meer mensen Schrijfvis.
  • Ze zijn doordeweeks telefonisch beschikbaar als je vragen heb over WordPress (je krijgt dan een persoon aan de lijn, geen computer).
  • Ze helpen bij technische taken en problemen (bij mij was dat bijvoorbeeld de verhuizing van mijn website en de beveiliging).

Wil je net als ik de beste WordPress Hosting bij Xel Media?
Doorloop deze stappen

  1. Kies bij Xel Media het webadres (bijvoorbeeld www.schrijfkikker.nl) dat je wilt registreren voor je blog of website.
  2. Klik op ‘verder’ en kies het hostingabonnement dat van je keuze. Voor een beginnende blogger is het goedkoopste abonnement (WordPress hosting met WordPress ondersteuning; 9,90 euro per maand)zeker voldoende. Wil je een professioneel blog beginnen, dan kun je een duurder abonnement overwegen.
  3. Login op je account bij Xel Media en kies voor de optie wordpress installeren. Kies hier een gebruikersnaam en password voor het CMS
  4. Surf naar hetdomeinvanjouwblog.nl/wp-admin en login op WordPress.
  5. Bloggen maar.

Een goedkopere optie…

Zoek je een goedkopere optie, kijk dan eens rond bij YourHosting.

Bij deze aanbieder betaal je maar twee euro per maand voor WordPress Hosting. Ik heb YourHosting lang voor mijn persoonlijke website www.dennisrijnvis.nl gebruikt, om mijn journalistieke werk te presenteren. De servers zijn snel en er is goede ondersteuning. Wel heb je vooral contact via mail en chat. En je kunt geen vragen over WordPress stellen bij de helpdesk.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

3 Comments

  • Nigel Hooijmans schreef:

    Goed en helder geschreven artikel!

    Een goede en betrouwbare hosting voor je WordPress blog is inderdaad belangrijk. Google hecht steeds meer waarde aan de snelheid van je website. Je kan 5 of zelfs 10 resultaten in de zoekmachine zakken als je een nieuwe plug-in installeert die slecht bijdraagt aan de snelheid van je website.
    Een hosting provider waarbij snelheid niet wordt vergeten is inderdaad zeker aan te raden!

  • michiel duivenstijn schreef:

    Hey Dennis,

    Inderdaad is je tekst en uitleg heel helder geschreven.
    Van mijn kant een kleine aantekening bij de inhoud, daar waar het over een goedkoop alternatief voor hosting gaat.
    Blijf vooral weg van Yourhosting, Ik heb via de website van een klant van mij, slechte ervaringen met hun service:
    – ze zijn NIET telefonisch bereikbaar
    – de meter begint meteen te lopen bij problemen (zoals het uit de lucht gaan van een WordPress cms) met het argument dat alle website gerelateerde zaken niet onder hun zogenoemde ‘premium service’ valt

  • Andries schreef:

    Grappig om te lezen dat jij juist alles positief ervaren hebt, want op een andere blog las ik slechte dingen, maar dat was niet op ervaring gebaseerd, dus ik vind dit wel wat betrouwbaarder, bedankt! Ik ga zeker veder kijken naar wordpress!

Leave a Reply