Skip to main content

Met dit oude ezelsbruggetje spel je elk voltooid deelwoord zonder fouten

By november 17th, 2020Schrijftips algemeen
voltooid deelwoorden

Als je moeite hebt met voltooid deelwoorden, ben je in goed gezelschap. De beroemde schrijver William Shakespeare spelde ze om de haverklap verkeerd. In zijn toneelstukken schreef hij het voltooid deelwoord blessed (gezegend) bijvoorbeeld vaak als blest (gezegent, fout dus).

Jij hoeft dit soort fouten niet te maken. In deze blog leg ik je binnen drie minuten uit hoe je voltooid deelwoorden perfect spelt met ’t kofschip en een andere, supersnelle methode.

(Maak ik dan nooit spelfouten? Natuurlijk wel, iedereen maakt ze, ook al je de regels kent. Maar de kans wordt wel kleiner na het lezen van dit artikel)

Wat is een voltooid deelwoord? 

Een voltooid deelwoord is een werkwoordsvorm waarmee je laat zien dat iets al gebeurd is.  Oftewel: datgene wat je beschrijft is voltooid verleden tijd. Een voltooid deelwoord begint bijna altijd met een voorvoegsel als be-, ge- her-, of -ver

Je schrijft bijvoorbeeld:

Ik heb gelachen. 
Wij hebben hem beroofd.
Zij hebben gefietst

Jullie zijn verloofd.

De vetgedrukte woorden zijn allemaal voltooid deelwoorden. Je benadrukt ermee dat de handeling (het lachen, het roven, het fietsen) is afgelopen. Je gebruikt ze ook in specifieke situaties, als je wil benadrukken dat iets niet meer aan de gang is (dus niet te vaak)   

Hoe spel je een voltooid deelwoord zonder fouten? 

Eindigt je voltooid deelwoord op een d, of een t? Dat is één van de lastigste vragen in de Nederlandse spelling. 

De snelste manier om dit te achterhalen, is de verleden tijd checken. Zet het voltooid deelwoord eerst in de verleden tijd, spreek deze werkwoordsvorm vervolgens hardop uit en bepaal of je een d of een t hoort.  Bijvoorbeeld: 

Goochelen –> verleden tijd is goochelde –-> je hoort een d, dus gegoocheld.

Fietsen –> verleden tijd is fietste –-? je hoort een t, dus gefietst

Maar let op: deze methode is niet waterdicht. Soms is het lastig te bepalen of je de verleden tijd van een werkwoord met een d of een t schrijft. Neem bijvoorbeeld het werkwoord niezen. Is het niesde of nieste? En kniesde of knieste? Dat kun je veel moeilijker op gevoel zeggen. In zo’n geval komt het kofschip van pas.  

’t Kofschip

Als je twijfelt, neem dan iets meer tijd en kies dan voor de meest betrouwbare methode om voltooid deelwoorden te spellen: ’t kofschip. Je kent dit ezelsbruggetjes vast nog uit de schoolbanken. Met het kofschip kun je in twee stappen onomstotelijk vaststellen of je de verleden tijd en het voltooid deelwoord van een werkwoord met een d of een t schrijft.   

Hoe werkt het kofschip? 

1 – Bepaal de stam van het werkwoord waarvan je de verleden tijd en het voltooid deelwoord wil achterhalen. De stam vind je door het hele werkwoord te nemen en daar de uitgang –en vanaf te halen. 

De stam van het werkwoord niezen of kniezen, vind je zo: niezenen = niez.
Kniezen – en = kniez.

2. Kijk nu of de laatste letter van de stam in het woord ’t kofschip of fokschaap zit. Zit deze wél in ’t kofschip? Dan schrijf je de verleden tijd en het voltooid deelwoord met t aan het einde. Zit de laatste letter van de stam niet in ’t kofschip, dan schrijf je de verleden tijd en het voltooid deelwoord met een d na de stam.  

Bij kniezen is de stam kniez. De laatste letter (z) zit niet in het kofschip, dus de verleden tijd is kniesde en het voltooid deelwoord is gekniesd.

Bij niezen is de stam niez. De laatste letter (z) zit niet in het kofschip, dus de verleden tijd is niesde en het voltooid deelwoord is geniesd (maar dit is een geval apart, onderaan dit artikel lees je waarom je geniest toch ook correct is.

Gebruik het kofschip

Als je met 100 procent zekerheid de juiste spelling wil vinden, kun je dus het beste met het kofschip werken, ook bij werkwoorden als fietsen of goochelen.

Fietsen – de stam is fiets – de laatst letter (s) zit in het kofschip – dus verleden tijd is fietste en gefietst.   

Leiden – de stam is leid – de laatste letter (d) zit niet in het kofschip – dus verleden tijd is leidde en geleid

William Shakespeare had pech, want in het Engels werkt ’t kofschip niet. Maar zijn fouten kwamen ook goed van pas. Enkele jaren terug werd er een onbekend werk van William Shakespeare ontdekt. Zijn naam stond er niet bij, maar historici herkenden zijn werk aan de verkeerd gespelde voltooid deelwoorden

*Gek genoeg wordt het voltooid deelwoord geniest óók beschouwd als een correcte spelling. Je mag niezen namelijk ook spellen als niesen. In dat geval zit de laatste letter van de stam (niesenen = nies) wél in het kofschip. Bij kniezen is er maar één correct antwoord: gekniesd.

Lees hier alle schrijftips op Schrijfvis, of in ieder geval:
Bij deze 11 woorden liggen spelfouten op de loer
Dit is waarom iedereen soms dt-fouten maakt
Moet jij op voltooid deelwoord-dieet? Lees dit artikel

Mis geen schrijftips…

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast


Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply