Skip to main content

Waarom ’t kofschip is veranderd in sexy fokschaap

By 23 september 2022september 29th, 2022Taal en spelling
foto-sexy-fokschaap

’t Kofschip klopt niet meer. Het bekendste ezelsbruggetje uit de Nederlandse taal is veranderd in ’t sexy fokschaap, of ex-kofschip. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.     

Lange tijd leerde je op school dat je de medeklinkers uit het woord ’t kofschip kon gebruiken om te bepalen of een zwak werkwoord in de verleden tijd met een ‘d’ of een ’t’ schreef. 

(Lees hoe ’t kofschip precies werkt)

’t Sexy fokschaap of ex-kofschip

Maar in de afgelopen decennia zijn we steeds meer leenwoorden uit het Engels gaan gebruiken. En daardoor werkt het ezelsbruggetje niet meer. Het kofschip komt een medeklinker tekort door werkwoorden zoals relaxen en faxen.  

In de verleden tijd krijgen deze werkwoorden een ’t’. Je schrijft:

Ik relaxte
of:
Jij hebt gerelaxt. 

En de verleden tijd van faxen is:

Ik faxte. 
Jij hebt gefaxt. 

Maar als je ‘t kofschip gebruikt, zou je deze werkwoorden in de verleden tijd waarschijnlijk verkeerd spellen. 

Het voordeel van ’t sexy fokschaap

De stam van relaxen en faxen eindigt namelijk op een ‘x’. Die letter zit niet in ‘t kofschip. Volgens het ezelsbruggetje zouden deze werkwoorden in de verleden tijd dan een ‘d’ krijgen. Maar dat klopt niet. ‘Jij hebt gefaxd’, is simpelweg fout.  

Kortom: het bekendste ezelsbruggetje uit de Nederlandse taal is aan vernieuwing toe. ’t Kofschip werkt wél weer als je het verandert in ex-kofschip, of nog makkelijker te onthouden: ’t sexy fokschaap. Je voegt dan een x toe aan de medeklinkers. 

Daardoor klopt de taalfoefje weer. De stam van faxen en relaxen eindigt op x. Die letter zit in ’t sexy fokschaap (of ’t ex-kofschip). En daardoor krijgen deze woorden een ’t’ in de verleden tijd. Je schrijf dus: ‘ik heb gefaxt’.  

De bedenker van het kofschip zou zich misschien in zijn graf omdraaien als hij van ’t sexy fokschaap hoorde. Maar tegen hem zou ik willen zeggen: relax!

Lees ook:
– Zo maak je passieve zinnen actief
’t Kofschip: met dit ezelbruggetje maak je geen dt fouten meer
Dit is naamwoordstijl – het maakt je tekst afstandelijk

Mis geen schrijftips…

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply