Skip to main content

Met deze 3 tools test je de begrijpelijkheid van jouw teksten

By januari 28th, 2023Schrijftips algemeen
tools voor begrijpelijke taal

Hoe begrijpelijk zijn jouw teksten? 

Zelf denk je misschien dat de meeste mensen jouw artikelen, mails en rapporten zonder problemen lezen. Maar dat weet je pas zeker als je één van deze drie tools gebruikt om je taalgebruik (B1 of niet?) te checken. 

Deze tools werken razendsnel, je hoeft niet in te loggen, en met de uitkomsten kun je direct aan de slag om je tekst begrijpelijker te maken.

1 – Check het taalniveau van je tekst

Is jouw tekst alleen geschikt voor hoger opgeleiden, of begrijpen mensen met minder scholing je tekst ook. Plaats minimaal 10 zinnen in het veld op de Accessability Leesniveau Tool en je krijgt het antwoord. 

De tool bepaalt het leesniveau van je tekst aan de hand van de Europees erkende taalniveau’s A1 tot C2 (lees een uitleg).   

Het beste niveau om na te streven is B1. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking begrijpt je tekst dan, zonder dat je ‘Jip en Janneke-taal’ gebruikt. 

—> Ga zelf naar de Accessability Leesniveau Tool

2 – Check of een bepaald woord te moeilijk is?

Twijfel je of een woord begrijpelijk genoeg is voor je lezer? Gebruik dan de website ‘Is het B1?’. 

Je typt het woord in waarover je twijfelt. En de tool vertelt meteen of het een begrijpelijk woord is, of juist niet. 

Als je een te moeilijk woord intypt, krijg je ook meteen een paar suggesties voor eenvoudigere synoniemen. Neem bijvoorbeeld een abstract begrip als ‘concept’. De website adviseert dan om in plaats daarvan ‘plan’ te gebruiken. En wees niet koppig, want zelfs hoogopgeleide lezers lezen liever eenvoudige woorden dan moeilijke begrippen en jargon.

–> Ga zelf naar ‘Is het B1?’    

  1. Zijn mijn zinnen te lang? 

Is je tekst lastig te lezen door lange zinnen? De website Count Wordsworth krijg je onmiddellijk antwoord op die vraag. 

Voer een tekst in en je krijgt onmiddellijk een stortvloed aan gegevens, zoals je gemiddelde zinslengte, je gemiddelde woordlengte, het aantal alinea’s en zelfs het aantal syllaben per woord. Nadeel is wel dat het een Engelstalige tool is. Sommige functies (zoals de meting van het aantal clichés in je tekst) werken niet.  

–> Ga meteen naar Count Wordsworth

Podcast over begrijpelijke taal

Wil je meer tips en trucs over schrijven in begrijpelijke taal? Luister de Schrijfvis-podcast met laaggeletterdheid-expert Geesje Tomassen, die een enorme hoeveelheid kennis over dit onderwerp combineert ervaring uit de praktijk: haar broer is namelijk laaggeletterd.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

  

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply