Skip to main content

Dit is in mijn ogen de beste quote over schrijven

By februari 27th, 2021Schrijftips algemeen
quote

De Amerikaanse schrijver en schrijfcoach Gary Provost is al meer dan 15 jaar overleden. Maar één quote over schrijven uit zijn boek 100 Ways to improve your writing leeft als nooit tevoren. Ik kwam het citaat de afgelopen jaren tegen in talloze artikelen over schrijven op internet.

En niet voor niets. Het is de beste quote over schrijven die ik ken. Misschien is het wel de beste quote over schrijven ooit. 

Sommige bloggers doen net alsof ze het tekstje van Provost zelf hebben verzonnen. Ze publiceren het op hun website zonder bronvermelding. Soms verbuigen ze de quote een beetje in hun eigen woorden. Begrijpelijk. Ik zou ook willen dat ik deze schrijfquote over zinslengte zelf had bedacht. 

De beste quote over schrijven – vergeet de auteur niet

Maar alle eer moet naar Gary Provost gaan. Hij was geen beroemde schrijver. Maar dat is geen reden om zijn loopbaan te verzwijgen. Provost publiceerde meer dan 25 boeken, waaronder romans, true-crime en young adult. Hij overleed terwijl hij werkte aan een biografie over filmster Humphrey Bogart. 

Maar het meeste indruk maakte hij met zijn boeken over schrijven en zijn workshops. Provost werd ook wel ‘The writer’s writer’ genoemd. Deze Facebook-pagina herinnert daaraan. Maar zijn onderstaande quote is zijn bekendste nalatenschap. De tip is simpel: varieer je zinslengte en breng ritme in je tekst. Maar dat schrijft Provost niet zomaar op. Hij laat het je voelen. 

Hieronder volgt de quote uit hoofdstuk 5 van 100 Ways to improve your writing, dat bijna uit zijn voegen barst van de bruikbare tips.

Dit is in mijn ogen de beste quote over schrijven

Deze zin heeft vijf woorden. Hier zijn nog vijf woorden. Zinnen met vijf woorden: prima. Maar samen worden ze monotoon. Luister naar wat er gebeurt. De tekst wordt langzaam saai. Het geluid begint te vervelen.Je oor smeekt om afwisseling. 

Maar luister. Ik varieer de zinslengte, en ik maak muziek. Muziek! De tekst zingt. Het krijgt een plezierig ritme, een melodie, een harmonie. Ik gebruik korte zinnen. En ik gebruik zinnen van gemiddelde lengte. En af en toe, als ik weet dat de lezers te pakken heb, dan sleur ik ze in een lange zin, een zin die barst van de energie en groeit met de impuls van een crescendo, luid tromgeroffel en de schelle slag van een bekken – geluiden die zeggen: “luister dit is belangrijk!” 

Als je de quote leest, krijg je toch meteen zin om te schrijven? Of je nu aan rapporten werkt of aan een roman, je kunt zijn advies meteen toepassen. . 

Verbeter je opbouw met het advies van Provost

De quote van Provost helpt in mijn ogen niet alleen om een beter ritme creëren. Je maakt de opbouw van je tekst ook sterker als vanuit korte zinnen opbouwt naar een sporadische lange zin. Je betoog wordt dan als vanzelf begrijpelijker.

De korte zinnen kun je gebruiken om je lezer in je verhaal te trekken. Je schetst een situatie of probleem, stap voor stap. In een lange zin trek je vervolgens de conclusie. Of je schetst het grote idee van je alinea (lees ook: verslag schrijven? Gebruik de vergrootglasmethode)

Dus stel ik schrijf een tekstje over de corona-maatregelen, dan zou ik het zo kunnen aanpakken:

We mogen geen handen schudden. We mogen niet knuffelen. Dansen? Alleen op anderhalve meter. De kroegen zijn dicht, net als de concertzalen en de stadions. ‘s Avonds mag je zelfs niet naar buiten. Maar ooit houdt corona op. Dan zullen we elkaar elkaar bij de hand pakken en de straat op sleuren, waar we dansen totdat de avondklok overgaat in het ochtendgloren en we mensen laveloos uit kroegen en concertzalen zien stromen.

Provost was ook graag onder de mensen. Schrijven deed hij niet altijd alleen. Hij publiceerde samen met zijn vrouw een kinderboek met de titel David en Max. In 2007 won dat boek de Skipping Stones Award. Maar inmiddels is hij vooral beroemd door zijn quote.

Dit is het boek 100 Ways to improve your writing:

Lees ook:
Dit zijn de 22 beste boeken over schrijven
Dit is de ideale zinslengte voor je stukken
Dit zijn de beste boeken over storytelling

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Vergelijk de 4 schrijfcursussen die je meteen kunt volgen op Schrijfvis

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply