Skip to main content

Schrijfinspiratie opdoen? Dit misverstand leidde tot een bekroond fantasyverhaal

By augustus 30th, 2021Boek schrijven

De grootste vijand van schrijfinspiratie is logica. Dat blijkt uit de ontstaansgeschiedenis van misschien wel het beste korte verhaal aller tijden. En ik merkte het afgelopen week zelf tijdens een wandeling.

“Kijk, de windmolens zijn vannacht stiekem dichterbij gekomen”, zei een vrouw die naast me liep. Ze wees in de verte.  

“Zou het?”, vroeg ik lachend. “Ik zie geen verschil.” We verbleven op het land van Yemaya, een prachtig natuurgebied nabij een windmolenpark, dat voor mijn gevoel nog even ver weg was als de dag ervoor.

Ze staarde naar de horizon. “Ik weet ook wel dat het niet zo is. Maar ooit zat ik in een huisje naast windmolens. En toen ik had ik op een morgen echt het idee dat ze dichterbij stonden dan de vorige dag. Sindsdien laat dat beeld me niet meer los. Stel je voor dat het echt zo zou zijn.”

Schrijfinspiratie – duw het niet weg

Opeens zag ik het ook voor: windmolens die stukjes land inpikken, zo langzaam dat bijna niemand het ziet. Het zou een geweldig uitgangspunt zijn voor een kort verhaal, besefte ik opeens. Waarom had ik dat idee bijna weggeduwd?

Schrijfinspiratie is kwetsbaar. Het dient zich vaak aan in de vorm van misverstanden. Je ziet iets wat er niet is, hoort iets verkeerd, of legt een verband dat totaal onlogisch is. En dan, je eerste reactie: die is vaak rationeel. Je drukt de inspiratie de kop in. Nee, dit kan niet, dit is onzin. Het resultaat: weg idee. 

De kunst is om misverstanden te omarmen, om ze je verbeelding te laten prikkelen. Sommige van de beste ideeën voor fictie zijn ontstaan uit vergissingen. Het bekendste voorbeeld is een bekroond fantasyverhaal van de Amerikaanse schrijver Harlan Ellison. Hij was in de jaren zeventig op een feestje bij acteur Walter Koenig en ving een conversatie op van twee mensen achter hem. 

“How is Jeff?”
“Oh, Jeff is fine, he is always fine.” 

Maar Ellison verstond het verkeerd. Hij hoorde:

“How is Jeff?”
“Oh, Jeff is five, he is always five.”
 

Schrijfinspiratie en het beste korte verhaal ooit

Natuurlijk begreep hij ergens wel dat hij de andere gasten verkeerd moest hebben verstaan. Maar hij negeerde dat logische stemmetje in zijn hoofd. Want wat als er echt een Jeff zou zijn die voor altijd vijf zou blijven?

Hij liet zich verder inspireren door de zoon van Walter Koenig, die ook even op het feestje was, een kind nog. “Ik was diep onder de indruk van hem, en bedacht me hoe het zou zijn als een kind zoals hij vast zou blijven zitten in de tijd op 5-jarige leeftijd.” Uiteindelijk werkte hij de ingeving uit tot een kort verhaal met de titel: Jeffty is five

Hij won er meerdere prijzen mee, waaronder de Hugo Award. Jeffty is five werd door de lezers van het bekende fantasytijdschrift Locus zelfs uitgeroepen tot het beste korte verhaal aller tijden. Je kunt Jeffty is Five hier lezen. Op deze opname op Youtube leest Harlan Ellison zijn korte verhaal aan je voor.

(Deze 11 beroemde korte verhalen kun je trouwens ook gratis lezen

Zelf ga ik vanaf nu proberen om schrijfinspiratie toe te laten door wat minder logisch te denken, een beetje zoals een kind van vijf.

Lees ook:
– Hoe nachtelijk gepiep leidde tot het filmscript voor Gremlins
Dit kun je leren over verhaalstructuur van Back 2 the Future
Zo kwam Roald Dahl op ideeën voor verhalen

Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor de Schrijfvis-nieuwsbrief en ontvang de beste schrijftips in je mailbox.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Vergelijk de 4 schrijfcursussen die je meteen kunt volgen op Schrijfvis

Dit is mijn basiscursus: Pakkend Schrijven!

Schrijf je webteksten, rapporten, mailings of notities en heb je het gevoel dat ze aantrekkelijker kunnen? In mijn cursus Pakkend schrijven leer je de basistechnieken waarmee je elke tekst aantrekkelijker maakt. Bekijk nu deze cursus, tijdelijk slechts 79 euro!

Bekijk de cursus Pakkend schrijven

Voor gevorderden: cursus Storytelling in je tekst

Ga een stap verder en leer hoe je van je tekst een onweerstaanbaar verhaal maakt. In deze cursus oefen je met concrete schrijftechnieken die je steeds opnieuw kunt inzetten om je artikelen meer spanning, structuur en verrassing te geven.

Bekijk de cursus Storytelling in je tekst

Creatief schrijven? Ontgrendel je verbeelding

Houd je van creatief schrijven? Volg dan de online videoworkshop Korte verhalen schrijven – ontgrendel je verbeeldingBetaal en begin vandaag nog. Al 250 mensen gingen je voor! Na afloop heb je gegarandeerd een kort verhaal geschreven. Soms is een kort verhaal de eerste stap naar een boek.

Bekijk de cursus Kort verhaal - ontgrendel je verbeelding

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

About Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply