Skip to main content

Waarom je aan de meeste voorbeelden van motivatiebrieven niets hebt

By 11 december 2020november 19th, 2022Motivatiebief
motivatiebrief-voorbeeld124

De meeste mensen die een motivatiebrief schrijven zijn lui. Jij misschien ook wel. Zou het niet makkelijk zijn als je een voorbeeld van een goede brief had? Je kunt gewoon de tekst copy-pasten, doet een paar aanpassingen en hoppa, versturen maar. 

Ja, je bespaart dan tijd. Niet alleen omdat de brief snel klaar is. Maar ook omdat je die stageplek of baan niet krijgt met een dertien-in-dozijn-tekstje.  

Je houdt dus zeeën van tijd over… om nog meer motivatiebrieven te schrijven.

Daarom krijg je hier geen voorbeelden die je letterlijk kunt kopiëren. In dit artikel vind je tips en voorbeeldzinnen die je kunnen inspireren om een persoonlijke en originele brief te schrijven waar je echt mee scoort.

(Lees ook mijn uitgebreid stappenplan voor een motivatiebrief)

Motivatiebrief voorbeeld: wat heb je eraan?

Het grootste probleem bij motivatiebrieven is dat we elkaar na-apen. Zoek je online naar een voorbeeld van een motivatiebrief? Tien tegen één dat die brief begint met een zin als: 

Naar aanleiding van uw vacature op Monsterboard, wil ik graag solliciteren op uw vacature voor een online tekstschrijver.  

Of, nog zo’n uitgekauwd voorbeeld: 

Na ons telefoongesprek ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in de functie van Senior Editor bij Booking.com. Bij deze solliciteer ik op de functie. 

Verplaats je even in de mensen die zo’n motivatiebrief lezen. Ze zitten achter hun bureau of hun thuiswerkplek, slobberen aan een lauwe cappuccino en lezen steeds dezelfde zinnen en alinea’s. Gaan ze dan precies jouw brief eruit vissen? 

Nee, niet als je een afgekloven voorbeeldbrief en tweedehands tips gebruikt. 

Als je een sollicitatiebrief of motivatiebrief wil schrijven die bovenop de stapel belandt, heb je zinnen nodig die opvallen. Ze moeten eruit springen in die zee van eentonigheid waar sollicitatiecommissies doorheen ploeteren. 

Motivatiebrief voorbeeld – Hoe schrijf je een goede openingszin?

Moet je dan iets raars doen, of onbeleefds. Nee. Je hoeft niet op te scheppen met een openingszin als ‘stop, ik ben degene die jullie zoeken’. Je hoeft alleen maar los te komen van de formele taal die meestal wordt gebruikt in motivatiebrieven.

Niet alleen de openingszinnen van de meeste voorbeeldbrieven zijn afgezaagd. Als je in Google op ‘motivatiebrief + voorbeeld’ zoekt, vind je eigenlijk alleen maar passages die op bijna iedereen van toepassing kunnen zijn. Ze beschrijven een vaag soort ideale kandidaat, en ze bevatten beweringen die iedereen zou kunnen doen over zichzelf of over hun vakgebied. Hier een paar tenenkrommende voorbeelden die je zult vinden op andere websites.

  • Een stevige basis creëren waar andere mensen goed door presteren, dat is waar ik goed in ben. Als een organisatie soepel draait, is er immers meer ruimte voor succes! Inmiddels is de tijd aangebroken dat ik graag weer in dienstverband zou willen werken.
  • Graag zou ik mezelf willen voorstellen als zelfstandige man/vrouw met een eigen wil. 
  • Ik ben een zeer gemotiveerde medewerker, ik neem en ken mijn verantwoordelijkheden.

Als je deze zinnen overneemt, wordt je motivatiebrief inwisselbaar en onpersoonlijk. Oók als je een paar woorden aanpast, zodat de zinnen wat meer op jou van toepassing zijn). Je schrijft dan nog steeds een karakterloze passage.

En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wil bereiken. Je schrijft een motivatiebrief om iets van jezelf te laten zien, om je te onderscheiden van anderen. Doe dat dan ook.  

Schrijf niet over jezelf, maar als jezelf. Iedereen kan zeggen dat hij of zij ‘zeer gemotiveerd‘ is ‘verantwoordelijkheid neemt’. Maar alleen jij kunt schrijven waarom dat zo is, hoe je ervaring hebt opgedaan en wat jij precies voor je toekomstige werkgever kan betekenen.  

Laat verder het idee los dat je zinnen allemaal formeel en zakelijk moeten overkomen. Je moet iemand overtuigen, dat doe je net als in het dagelijks leven door soms spreektaal te gebruiken en iets van jezelf te laten zien. Dat doe je niet met algemeenheden als ‘een stevige basis creëren.’ Wees concreet, wees jezelf.

Pas deze voorbeelden toe op jezelf  

Als ik zou solliciteren op een functie van tekstschrijver of redacteur, zou ik bijvoorbeeld deze zinnen kunnen gebruiken in een motivatiebrief. 

Al vijf lang lees ik elke maand een boek van een andere copywriter over schrijftechnieken om mezelf te verbeteren. Met dat enthousiasme wil ik de teksten op de websites van Accenture in de komende jaren aantrekkelijker maken als senior copywriter. 

of: 

Dit jaar schreef 321.662 woorden in Word. Ik heb speciale software op mijn computer die dat bijhoudt. Dat maakt me misschien een beetje nerdy, maar het laat ook zien dat schrijven en tech mijn lust en mijn leven is. Daarom solliciteer ik bij deze op de functie van techredacteur bij Tweakers.   

of: 

Waarschijnlijk ben ik van alle sollicitanten op de functie van senior tekstschrijver bij Booking.com de enige met negen in plaats van tien vingers. Dat het niet tot minder productiviteit zal leiden, kunt u zien op mijn persoonlijke website Schrijfvis waar ik al vijf jaar elke week een artikel schrijf over copywriting. 

Motivatiebrief: hoe ver ga je?

Gebruik deze voorbeelden om jezelf te inspireren. Wat maakt jou uniek? Met welke gewoonte, eigenschap of prestatie kun jij de lezer van de motivatiebrief verrassen in de eerste zin

Natuurlijk kun je twisten over hoeveel je van jezelf moet laten zien. Neem mijn laatste tekstje. Is het echt belangrijk dat ik negen vingers heb? Nee, natuurlijk niet. Maar soms moet je lef hebben. Dit persoonlijke detail kán ervoor zorgt dat jij als kandidaat meer blijven hangen in het geheugen van de lezer. 

Het is belangrijk om die details te doseren. In een motivatiebrief moet het natuurlijk in de eerste plaats gaan over die eigenschappen die relevant zijn voor de baan, stage of studie. 

Maar ook als je na een korte introductie je vorige functies en opleidingen behandelt, kun je op een subtiele manier persoonlijk zijn. Dat doe je ook hier door standaardtaal te omzeilen en niet in algemeenheden te blijven hangen.  

Specifieke voorbeelden maken een motivatiebrief altijd beter. 

Dus niet: 

Als freelance tekstschrijver heb ik de afgelopen jaren verschillende interessante opdrachten uitgevoerd voor succesvolle bedrijven. 

Beter: 

Als freelance tekstschrijver heb ik de afgelopen jaren salespages geschreven voor succesvolle bedrijven zoals Coolblue, Bol.com en HEMA. 

Nog beter 

Als freelance tekstschrijver heb ik de afgelopen jaren salespages geschreven voor succesvolle bedrijven zoals Coolblue, Bol.com en HEMA. Zo zorgde één van mijn teksten ervoor dat het aantal bestellingen op de laptop-pagina van Coolblue met 32 procent toenam. 

Motivatiebrief voorbeeld: heb lef

Zelfs in de afsluiting van je motivatiebrief kun je subtiel opvallen door  standaardtaal achterwege te laten. Waarom zou je altijd moeten afsluiten met een afgezaagde zin zoals in deze motivatiebrief-voorbeelden

Ik zie een uitnodiging voor een gesprek met belangstelling tegemoet. 

Wilt u nog meer weten over mij en waarom ik bij uw bedrijf wil werken? Neem dan contact met mij op; ik kom graag eens kennismaken.

Daarmee zeg je eigenlijk: ik heb precies evenveel enthousiasme als alle andere sollicitanten. Schrijf losser, onderscheid jezelf.

Ik kijk uit naar jullie reactie. Als ik een uitnodiging voor een gesprek ontvang, zal ik waarschijnlijk beleefd reageren. Maar daarna ga ik juichend een rondje om mijn huis rennen.  

Blijf dicht bij jezelf

Misschien denk je nu: ja, maar dit een voorbeeld van iemand uit de wereld van tekstschrijvers. In mijn branche worden deze teksten gezien als te frivool en onprofessioneel.

Dat kan. Maar er zit ook iets tussenin.

Het gaat erom dat je los komt van de standaardtaal en dat je brief persoonlijk genoeg wordt om op te vallen, zonder dat je tekst onprofessioneel overkomt. Er is maar één persoon die weet waar de grens ligt: dat ben je zelf. 

Oh ja, en wees niet bang om te persoonlijk te zijn. Als iemand jouw motivatiebrief afkeurt omdat je te veel van jezelf hebt laten zien, kun je je ook afvragen: pas ik dan wel echt bij dat bedrijf, die functie of die stageplek? 

Kortom: wees jezelf in een motivatiebrief en wees daar trots op.  

Lees ook:
Motivatiebrief schrijven? Met dit stappenplan kom je bovenop de stapel
Werk je aan een motivatiebrief? Probeer de uithangbord-methode
Dit is de moeder aller schrijftips

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply