Skip to main content

Waarom Charles Dickens zijn beroemde kerstverhaal schreef (en links naar nog 6 geweldige kerstverhalen)

By december 10th, 2021Boek schrijven
kerstverhaal

Het beroemdste kerstverhaal ter wereld ontstond door geldproblemen. Schrijver Charles Dickens vreesde in oktober 1843 dat hij droog brood zou eten met kerst. De verkoop van zijn roman Martin Chuzzlewit viel zo tegen dat zijn uitgevers dreigden zijn maandelijkse toelage te verlagen naar 50 pond per maand. Een spookbeeld, want Charles moest een vrouw en tien (!) kinderen onderhouden.

Dickens besloot na een nachtelijke inspiratiewandeling (zo onderneem je zo’n wandeling zelf) haastig aan een kerstverhaal te beginnen. Binnen zes weken schreef hij A Christmas Carol, een novelle over een vrekkige zakenman die op kerstavond wordt bezocht door vier geesten die hem confronteren met zijn wrede karakter. 

Het kerstboek verscheen op 19 december 1843 en was drie dagen later al uitverkocht. De geldproblemen van Dickens waren in één klap verleden tijd. Hij kon zijn kinderen met kerst toch gans met aardappelpuree en appelmoes voorzetten.   

Hieronder vind je een overzicht van mijn 7 favoriete kerstverhalen van vroeger en nu. Je hebt geen geld nodig om ze te lezen – ze zijn gratis te downloaden. Kijk ook even de video (60 seconden), daarin zie je wat Charles Dickens in 1843 inspireerde tot het schrijven van zijn wereldberoemde kerstverhaal.

(Leer zelf hoe je een goed kort verhaal schrijft in de Workshop Ontgrendel je verbeelding – schrijf een kort verhaal)

Mijn 7 favoriete kerstverhalen:

De kerstverhalen hieronder staan in willekeurige volgorde. Alleen de nummer 1 springt er wat mij betreft bovenuit Onderaan vind je natuurlijk ook link naar een gratis exemplaar van de Nederlandse versie van A Christmas Carol (Een Kerstvertelling) van Charles Dickens, het ultieme kerstverhaal.

A Christmas Memory – Truman Capote
Mijn favoriete kerstverhaal komt uit het boek A Christmas Story van Truman Capote. De legendarische schrijver Truman Capote beschrijft de relatie tussen een 7-jarige verstandelijk gehandicapte jongen en zijn tante vanuit het perspectief van het kind. Samen maken ze elk jaar fruitcakes voor kerstmis. Op dit Amerikaanse blog is het verhaal gratis te lezen.

Maar verhaal is slechts één van de vele prachtige verhalen in het boek A Christmas Memory. Bestel het volledige boek.

Aan tafel – Maartje Wortel
Een verfrissend kerstverhaal over knakworsten en caravans in plaats van kalkoenen en kerstbomen. Maartje Wortel schreef het speciaal voor VPRO Boeken

Een witte kerst – Godfried Bomans
Het meest traditionele kerstverhaal uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Godfried Bomans beschrijft hoe een man tijdens de kerstdagen wordt geconfronteerd met een onverwachte bezoeker. 

De kerstavond van zuster Magnussen – Gerard Reve 
Een eenzame zuster krijgt bezoek van een man met een lange witte baard. Maar dit is – zoals je van Reve kunt verwachten – geen gewoon kerstverhaal. Het ontspoort volledig

De mensen die alles lieten bezorgen – Rob van Essen 
Een hilarisch kort verhaal over Britse toeristen met overgewicht die naar Nederland komen en tijdens de kerstdagen alles laten bezorgen in hun tijdelijke woning. Lees het in dit inkijkexemplaar van Het groot kerstverhalenboek, samengesteld door Tommy Wieringa. Op de eerste pagina vind je ook een ultrakort kerstverhaal van Wieringa zelf. Gegrepen? Bestel dan Het groot kerstverhalenboek.

Het meisje met de zwavelstokjes 
Een goed kerstverhaal kan je tegelijkertijd een droevig en behaaglijk gevoel geven. Dat ontdekte ik zelf toen ik een jaar of tien was en dit hartverscheurende verhaal las in een oud sprookjesboek van mijn oma.

A Christmas Carol (Een kerstvertelling) 
Het beroemdste kerstverhaal ter wereld. De originele Nederlandse vertaling kun je lezen op de website van Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Het verhaal Een kerstvertelling eindigt op pagina 100. Je kunt ook gewoon de moderne versie bestellen.

Zelf een kerstverhaal schrijven?

Mocht je trouwens ooit een eerste druk van A Christmas Carol in handen krijgen, dan kun je dat jaar ook wat uitgebreider kerst vieren dan normaal. De boeken zijn nu rond de 30.000 euro per stuk waard. Als je een gesigneerde editie weet te vinden (Charles Dickens deelde die in 1843 uit aan zijn vrienden en bekenden) dan is het boek mogelijk zelfs meer dan 100.000 euro waard.

Je kunt natuurlijk ook proberen om zelf een kort verhaal te schrijven. Volg bijvoorbeeld mijn workshop Schrijf een kort verhaal – ontgrendel je verbeelding, daar help ik je op weg om de basis te leggen voor een kort verhaal. Je kunt de cursus ook weggeven als kerstcadeau (na de aankoop kun je een naam en wachtwoord kiezen voor degene aan wie je de cursus cadeau doet).

Lees ook:

Volg de workshop Kort Verhaal


Online workshop: kort verhaal

workshop kort verhaal schrijven

Zelf een kort verhaal schrijven? In de online videoworkshop Ontgrendel je verbeelding help ik je bij het zetten van de eerste stappen.

Je experimenteert met inspiratie-routines van bekende schrijvers en oefent om je eigen inspiratie om te zetten in een ruw verhaal met een begin en een einde. Aan het einde van de 1,5 uur durende workshop heb je één of meerdere ideeën, een begin en een plot voor een kort verhaal.   

Betaal & begin

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply