Skip to main content

Deze valkuil in mijn gesprek met Kluun kent elke interviewer

By 31 december 2022maart 28th, 2023Interviewen

Elke interviewer kent de valkuil in dit filmpje. In mijn podcast met Kluun laat ik een kans liggen. Wat gebeurt er precies? Bekijk de video en lees daaronder de uitleg .

Ik interviewde Kluun voor de Schrijfvis-podcast. Hij vertelt in deze aflevering over het schrijfproces bij zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter, het schrijven van seksscènes en zijn afkeer van literatuurlijsten.

Maar tegen het einde van het gesprek zegt Kluun iets verrassends. Als hij terugkijkt op zijn bestseller ‘Komt een vrouw bij de dokter’, vindt hij sommige passages iets te plat. ‘Ik zou het nu anders hebben geschreven.’  

Natuurlijk ging ik op die onthulling in. Les één voor interviewers is: vraag bij zo’n algemene opmerking om een voorbeeld, zodat het concreet wordt. 

(Lees hier mijn 7 gouden tips voor interviewers)

Wat doet een goede interviewer?

Deze vraag stel ik dan ook braaf, drie keer zelfs, in verschillende vormen. Alleen kan Kluun niet meteen op een voorbeeld komen, wat natuurlijk niet zo gek is. Om ervan af te zijn, zegt hij iets over zinnen schrappen, wat weinig met platheid te maken heeft.

De grootste ‘fout’ maak ik vlak daarna door iets niet te doen.

Op dat moment krijg ik namelijk een ingeving: misschien moet ik Kluun nu vragen om naar zijn boekenkast te lopen, een exemplaar van Komt Een Vrouw Bij De Dokter te pakken, en een scene aan te wijzen die hij wat plat vindt. 

Maar dat doe ik niet. Ik twijfel namelijk: is dat geen hinderlijke onderbreking van zijn verhaal? Heeft hij daar wel zin in? 

Laat het moment niet voorbijgaan

En dan is het moment alweer voorbij, een gemiste kans.

Het doet me denken aan een les die Zomergasten-interviewer Janine Abbring ooit deelde in de podcast Jonge Jaren van Ernst Jan Pfauth. 

“Als je een gedachte in je hoofd hebt tijdens het interview die je niet durft uit te spreken, is het hoogstwaarschijnlijk precies de vraag die je moet stellen.”

Luister de podcast met Kluun

Het hele interview met Kluun vind je in de Schrijfvis-podcast, abonneer je via Spotify of Apple.

Luister de podcast via Spotify Luister de podcast via Apple

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply