Skip to main content

Interview transcriberen? Niet nodig: deze tool zet je audio-opname om in tekst

interview transcriberen

Goed nieuws voor tekstschrijvers en journalisten: een opgenomen interview zelf terugluisteren en uitschrijven is niet meer nodig. 

Je kunt dat klusje nu simpel uitbesteden aan een nieuwe AI-tool: MyGoodTape. Een interview transcriberen wordt daarmee een kwestie van een bestand naar je browser slepen, even wachten, en klaar. En ja het werkt ook uitstekend in het Nederlands.

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Ik heb het zelf geprobeerd, en het werkt fantastisch. 

Interviews transcriberen met MyGoodTape

MyGoodtape maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om audio (bijvoorbeeld een mp3- of wav-bestand) om te zetten naar een tekstbestand (txt). De resultaten zijn verbluffend, zo heb ik zelf ervaren.

Ik heb bijvoorbeeld mijn interview met Arthur Japin uit de Schrijfvis-podcast laten transcriberen door de tool. Het was een kwestie van een paar keer klikken. Binnen no-time ontving ik een verrassend goede weergave van ons gesprek in een tekstbestand met tijdcodes. 

Die tekst gebruikte ik om razendsnel een blogpost te maken over één van de schrijftips die hij gaf. Natuurlijk moest ik nog wel een beetje schaven aan de tekst.

Verkeerd verstaan?

Van MyGoodTape krijg je geen transcriptie met mooi uitgeschreven volzinnen, want een opname van een interview bestaat uit spreektaal. Maar de tekst is goed te begrijpen. De kunstmatige intelligentie verstaat vrijwel elk woord.

Soms zijn de oren van de kunstmatige intelligentie zelfs beter dan die van mensen. Een bevriende journalist verstond een geïnterviewde over telefoon niet goed. Later bleek dat MyGoodTape de spreker wél had verstaan, zie zijn tweet hieronder:

Waarom elke interviewer deze tool moet proberen 

Als je veel interviews afneemt, kan deze tool je enorm helpen. En niet alleen na afloop van het gesprek, maar ook tijdens de conversatie. 

De transcripties van MyGoodTape zijn namelijk zo goed dat meeschrijven tijdens een interview simpelweg niet meer nodig is. Je kunt je volledig focussen op de interactie met je geïnterviewde.  Na afloop kun je in de transcriptie precies opzoeken wat de geïnterviewde op welk moment heeft gezegd.

Maar pas op. 

Je moet het interview natuurlijk wel opnemen om te kunnen transcriberen met deze tool. Vergeet dus niet om de record-knop in te drukken. Dat doet deze AI-tool helaas nog niet voor je. 

Probeer MyGoodTape zelf

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply